Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Одржан други Глобални форум локалних власти

Објављено 31.01.2019.

Globalni forum lokalnih vlasti - Sevilja 2019.Други Глобални форум локалних власти одржан је у Севиљи, Шпанија, у периоду од 24. до 26. јануара 2019. године, у организацији града Севиље и уз подршку Уједињењих нација.

Форум представља иницијативу која окупља представнике локалних власти широм света, а главни циљ је да се размотре и анализирају велики глобални изазови који ће нам омогућити да, путем инклузивног и одрживог развоја, напредујемо економски, социјално и еколошки. То је место где се осветљава улога градова као решења уместо проблема генератора. Истовремено, то је простор за фокусирање на трансформационе процесе, усмерене на градове и паметне дестинације, узимајући у обзир кључне елементе као што су управљање, социјална кохезија, урбанистичко планирање и мобилност, управљање јавним услугама, одрживост и енергија.

Форум је такође инспиративно окружење за упознавање, учење и дељење различитих искустава, умрежавање различитих нивоа власти у заједничкој мисији у циљу изналажења решења за велике глобалне изазове на Земљи, као што су: окончање екстремног сиромаштва, борба против неједнакости и неправде и предлагање решења за климатске промене.

Један од циљева Форума је да се постигну споразуми између локалних власти на основу којих ће се радити на напретку у испуњавању 17 циљева одрживог развоја (SDGs), укључених у нову урбану агенду УН 2030, потписану у Еквадору у октобру 2016. године, како би се осигурао одрживи социјални и економски напредак широм света.

На позив градоначелника Севиље г. Хуан Еспадас Сехаса, уз техничку подршку СКГО и Амбасаде Републике Србије у Мадриду, представници/е градова Сомбор и Нови Сад учествовали су у другом Глобалном форуму локалних власти. Град Сомбор представљали су градоначелница Душанка Голубовић и помоћник градоначелнице за област културе и информисања Бранислав Сворцан, док су испред града Новог Сада на Форуму учествовали председник Скупштине Града Здравко Јелушић и  помоћник шефа Канцеларије за локални економски развој Зоран Ивошевић.

На форуму су учествовале делегације из 170 градова, са преко 1.300 учесника/ца из 40 земаља света.

Форум су отворили градоначелник Севиље Хуан Еспадас Сехас и потпредседница владе Шпаније Кармен Калво. Током три дана трајања форума у фокусу су биле три теме: паметни градови, туризам и одрживост. Разговарало се о образовању, социјалној интеграцији, иновацијама које се примењују у запошљавању и одговорности компанија у овим областима.

Овом приликом потписан је Меморандум о разумевању између града Севиље и града Сомбора. Меморандумом је установљена добра воља за сарадњу између градова у области културе, туризма, образовања, науке и технологије. Договорена је и размена искустава у подизању капацитета људских ресурса, заштити животне средине, као и у осталим областима које градови утврде. Поред тога, градови ће успоставити међусобне контакте и настојати да искористе праксе и знања друге стране у сопственом развоју и функционисању.

Меморандум је потписан у Градској кући града Севиље, а поред Сомбора овај документ су потписали и представници/е тридесет градова из Аргентине, Мексика, Руске Федерације, Колумбије, Бразила,  Португалије, САД, итд, формирајући мрежу од 77 градова широм света који су потписали меморандуме.

Више информација на www.skgo.org

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]