Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Подршка Европске уније градовима и општинама у развоју географских информационих система

Објављено 17.05.2019.

Podrška Evropske unije gradovima i opštinama u razvoju geografskih informacionih sistemaЕвропска унија (ЕУ) ће преко развојног програма ЕУ ПРО помоћи да се кроз реализацију 19 пројеката одабраних путем јавног позива и вредних преко два милиона евра, развију и унапреде географски информациони системи (ГИС) у 34 локалне самоуправе* у региону Шумадије и западне Србије и региону Јужне и источне Србије.

„Увођењем географског информационог система, општине у Србији имају могућност да обезбеде један од основних предуслова за одрживи развој. Постојање података о ономе што поседују и којим потенцијалима располажу општине представља основ за економско планирање и привлачење инвеститора на локалу. Поучени искуствима из претходних пројеката, настављамо са подршком у увођењу ГИС-а, имајући у виду значај ове компоненте, исказане потребе локалних самоуправа и неопходност обезбеђивања континуиране подршке за ове типове активности“, рекла је министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.

Европска унија ће пружити подршку процесу увођења и развоја ГИС-а кроз набавку софтвера и хардвера, као и друге рачунарске опреме. Овим ће се локалним самоуправама омогућити да на једном месту прикупљају, обрађују, и управљају просторним подацима и тако боље планирају развој, доносе одлуке и располажу ресурсима. Такође, запослени у локалној администрацији ће кроз обуке бити оспособљени за рад у ГИС-у.

„ЕУ подржава све напоре и улагања Владе Републике Србије у дигитализацију и успостављање е-услуга. У складу са тим ГИС ће пружити нове могућности локалним самоуправама да прикупљају и користе разноврсне географске податке који ће повећати ефикасност у пружању услуга грађанима и инвеститорима. То је оно што мислимо када кажемо ‘ЕУ за ТЕБЕ’. Очекујемо да ће активност значајно допринети локалном економском развоју Србије, али и даљем развоју инфраструктуре просторних информација у Европи кроз EU INSPIRE иницијативу која врши ову врсту регулације на нивоу ЕУ“, рекао је шеф Делегације Европске уније у Србији амбасадор Сем Фабрици.

Локалне самоуправе су препознале да кроз заједничке иницијативе могу да промовишу своје развојне потенцијале, као и да решавају заједничке проблеме, те ће тако чак осам од укупно 19 одобрених пројеката бити реализовано у партнерству две или више локалних самоуправа. Кроз развој ГИС-а створиће се услови за унапређење јавне инфраструктуре, боље просторно и урбанистичко планирање, промовисање туристичких потенцијала, очување и промовисање природног, културног и урбаног наслеђа, као и за попис и утврђивање вредности јавне имовине. Као крајњи резултат ових интервенција очекује се да ће се увећати број инвестиција па самим тим и радних места.

У складу са критеријумима јавног позива, градови и општине ће финансијски учествовати у реализацији пројеката са укупно 351.945 евра, док ће током спровођења пројеката посебна пажња бити усмерена на дефинисање институционалног оквира и процедура за рад ГИС-а, а успоставиће се и сарадња релевантних институција на локалном и републичком нивоу које се баве просторним подацима.

Право учешћа на јавном позиву који је био отворен од 2. октобра до 30. децембра 2018. године имало је 99 локалних самоуправа** из региона Шумадије и западне Србије и Јужне и источне Србије које су укључене у реализацију програма ЕУ ПРО. Укупно је поднето 33 предлога пројеката од којих је Управни одбор програма на основу административне, техничке и програмске евалуације одобрио 19 пројеката за финансирање.

Листа одобрених пројеката доступна је на интернет страници програма ЕУ ПРО.

Активности ЕУ ПРО-а, програма који доприноси равномернијем друштвено-економском развоју Србије, Европска унија подржава са укупно 25 милиона евра. Програм има за циљ да допринесе повећању конкурентности микро и малих предузећа, побољшању пословног окружења и унапређењу социјалне кохезије у 99 јединица локалне самоуправе, у два региона: Региону Шумадије и западне Србије и Региону јужне и источне Србије. Активности на терену спроводи Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (UNOPS).

———-

*Чајетина, Чачак, Ариље, Горњи Милановац, Лучани, Пожега, Крагујевац, Кнић, Рековац, Краљево, Крушевац, Алексинац, Лесковац, Бојник, Лозница, Крупањ, Љубовија, Мали Зворник, Ниш, Нови Пазар, Тутин, Параћин, Пожаревац, Велико Градиште, Рача, Баточина, Лапово, Рашка, Шабац, Сокобања, Топола, Врање, Жагубица, Зајечар

**Александровац, Алексинац, Аранђеловац, Ариље, Бабушница, Бајина Башта, Баточина, Бела Паланка, Блаце, Богатић, Бојник, Бољевац, Бор, Босилеград, Брус, Бујановац, Црна Трава, Чачак, Чајетина, Ћићевац, Ћуприја, Деспотовац, Димитровград, Дољевац, Гаџин Хан, Голубац, Горњи Милановац, Ивањица, Јагодина, Кладово, Кнић, Књажевац, Коцељева, Косјерић, Крагујевац, Краљево, Крупањ, Крушевац, Кучево, Куршумлија, Лајковац, Лапово, Лебане, Лесковац, Лозница, Лучани, Љиг, Љубовија, Мајданпек, Мали Зворник, Мало Црниће, Медвеђа, Мерошина, Мионица, Неготин, Ниш, Нова Варош, Нови Пазар, Осечина, Параћин, Петровац на Млави, Пирот, Пожаревац, Пожега, Прешево, Прибој, Пријепоље, Прокупље, Рача, Рашка, Ражањ, Рековац, Сјеница, Смедерево, Смедеревска Паланка, Сокобања, Сурдулица, Свилајнац, Сврљиг, Шабац, Топола, Трговиште, Трстеник, Тутин, Уб, Ужице, Ваљево, Варварин, Велика Плана, Велико Градиште, Владимирци, Владичин Хан, Власотинце, Врање, Врњачка Бања, Зајечар, Жабари, Жагубица, Житорађа.

Извор: www.eupro.org.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]