Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Почиње нови циклус менторског програма за жене „Подели своје знање”

Објављено 01.02.2019.

Učesnice programa "Podeli svoje znanje"Дискриминација жена и даље постоји у великој мери и зато је Европски покрет у Србији са партнерима у менторски програм Подели своје знање интегрисао родну перспективу и вредности социјалне инклузије.

„Важно је посебно пружити прилику маргинализованим групама жена да искористе инфраструктуру, динамику и циљеве Програма, како би напредовале на личном и професионалном плану и на тај начин превазишле разне социјалне препреке које још увек, нажалост, постоје у нашем друштву“, објаснила је Дина Ракин, менаџерка Програма и додала да је Програм на овај начин усмерен на изградњу међусобне подршке жена, кроз дељење знања, искустава, јачање солидарности, промоцију добрих узора, умрежавање и оснаживање жена.

Овим речима отворен је припремни састанак за девету генерацију менторина на програму Подели своје знање, одржан у суботу, 26. јануара. Циљ састанка је био да се представе активности Програма и полазнице упознају са концептом менторства. Такође, то је била прилика да се менторине међусобно упознају и да се кроз студије случаја из менторских односа, већ поставе у своје улоге. Полазнице су могле да чују и утиске и искуства алумнисткиња програма.

У име партнерских организација које организују програм, нову генерацију менторина су поред Дине Ракин поздравиле и представнице партнерских организација – Јелена Василев Новчић из Ерсте банке, Тијана Југовић из Амбасаде Сједињених Америчких Држава у Србији и Драгана Иветић Радић, из Мисије ОЕБС-а у Србији. Посебна гошћа је била Светлана Стефановић, некадашња менаџерка пројекта и менторка која је дала важне савете за успешно похађање програма.

Током првог дела састанка разговарало се о томе шта менторство јесте, а шта није, и о начину на који би требало да добар менторски однос функционише. Истакнуто је да у програму менторства фокус искључиво на развоју и усавршавању менторине, али и да је то двосмеран процес који утиче и на саму менторку.

Програм менторства није само намењен професионалном оснаживању, већ и личном развоју. Реализује се на три нивоа – кроз рад са менторком, током заједничких догађаја на програму и кроз сарадњу и умрежавање менторина. Полазницама је саветовано да покажу што већу иницијативу са својим менторкама и да заједнички раде на динамици сарадње и комуникације.

У другом делу састанка менторине су радиле на студијама случаја из менторских односа, како би се већ поставиле у улогу менторина и на конкретним примерима стицале утисак о динамици и методама рада у оквиру менторских односа. Уследио је Сајам знања и вештина, на којем су менторине на креативан начин представиле своја знања и вештине, као и знања и вештине за које би волеле да им неко помогне да их развију. Циљ ове активности био је да менторине увиде колико је много тога што могу једне од других научити и колико једне другој могу помоћи у развоју.

Важан део састанка био је посвећен и преношењу искуства и дељењу савета алумнисткиња програма.  Са девојкама су разговарале Александра Николић, Катарина Ејдус и Светлана Бркић. Излагања алумнисткиња деловала су мотивишуће, јер су алумнисткиње истакле да, поред остварења својих почетних циљева, на Програму се стичу и нова пријатељства, нове вештине, а након завршетка све постају део Алумни клуба.

Из веома интересантне дискусије са алумнисткињама издвојила се главна порука за менторине да на што бољи начин искористе програм и извуку максимум за себе, не само професионално, већ и приватно, продубљујући знања, искуство, подршку, контакте и мрежу.

Од фебруара до новембра 2019. године, менторски парови ће бити у контакту, размењиваће искуства и повремено ће се састајати у складу са агендом коју саме дефинишу и на основу обавеза које имају у овом периоду, али ће се и сваке последње суботе окупљати на заједничким догађајима.

Програм „Подели своје знање“ је током претходних осам година окупио више од 350 менторки и менторина и тиме изградио импресивну мрежу успешних жена из различитих професионалних области у Србији. Идеја програма јесте да на годишњем нивоу посвети пажњу и пружи подршку малој групи жена, како би се утицало да се промене на микро нивоу интегришу у системске промене када је реч о положају жена у друштву.

Извор: www.emins.org

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]