Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Представљена студија „Град прилагођен старијим особама – путоказ за активно старење у Граду Београду“

Објављено 11.07.2019.

Konferencija "Grad prijatelj starih"У уторак, 9. јула 2019. године, у просторијама Скупштине града Београда одржана је конференција под називом „Град пријатељ старих“ поводом завршетка истоименог пројекта који је реализовао Институт за јавну политику у сарадњи са ПАЛГО смарт, под покровитељством Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Пројекат „Град пријатељ старих“ реализован је у периоду од октобра 2018. до јула 2019. године са циљем испитивања прилагођености Града Београда потребама старијих суграђана и суграђанки како би се створили предуслови за креирање јавних политика, програма и услуга, као и техничка и друштвена инфраструктура за унапређење квалитета живота старијих суграђана/ки и промовисања активног старења.

У оквиру пројекта спроведено је истраживање које је обухватало организацију 16 фокус група и теренско истраживање. Теме истраживања су се односиле на јавни простор и јавне објекте, саобраћај, становање, учешће у друштвеним активностима, социјалну инклузију, грађанско учешће и запошљавање, комуникацију и информисање, подршку заједнице и приступ здравственим услугама. Спровођењем овог свеобухватног истраживања Београд се прикључио групи од око 130 градова у свету које су користиле методологију Светске здравствене организације за испитивање потреба старијих људи. Пројекат је резултирао објављивањем публикације под називом „Град прилагођен старијим особама – путоказ за активно старење у Граду Београду“, чији су примерци додељени учесницима и учесницама конференције.

На конференцији су говорили министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, који је отворио скуп, представник Института за јавну политику др Владимир Абрамовић, модератор скупа, као и аутори публикације доц. др Зоран Весић и проф. др Мирослав Бркић са Факултета политичких наука, који су представили пројекат и његове резултате.

Министар Зоран Ђорђевић је у оквиру уводног обраћања рекао да је у надлежности Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања брига о старијим суграђанима и суграђанкама, која се рефлектује кроз низ мера које је у складу са законом Министарство дужно да спроводи. Будући да увек постоји простор за унапређење, један од начина да се то оствари јесте да градови у највећој могућој мери буду прилагођени најстаријим суграђанима/кама. Пројекти попут овог би требало да дају смернице о томе на који начин је нужно мењати политику и законе како би брига о старијим особама била ефикаснија.

Резултати истраживања представљени од стране аутора су показали да су старије особе у Београду уопштено гледано задовољне условима живота и бригом заједнице. Такође, идентификован је низ области и ситуација које се могу унапредити како би Град Београд у значајнијој мери постао град прилагођен старијим особама. У свакој од наведених области аутори су понудили препоруке за унапређење постојећег система. Аутори су навели да се Град Београд може сврстати у локалне заједнице које подстичу стварање унапређених урбаних амбијената у којима се охрабрују међугенерацијске активности и различити облици подршке усмерени ка старијим особама. Један од значајних резултата истраживања је исказан став старијих људи да желе да што дуже живе у заједници, што може бити обезбеђено кроз развој локалних услуга социјалне заштите које су економски исплативе, а могу значајно да допринесу квалитету живота у старости.

Становништво Србије се већ дуже време сврстава међу најстарије у Европи, а на светској листи старости становништва заузима 26. место. Просечна старост становника/ца у Србији је нешто већа од 43 године.

Више информација на www.csr-starapazova.org

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]