Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Представљен пројекат “Вртићи без граница 2”

Објављено 01.10.2014.

vrtici_bez_granicaПројекат “Вртићи без граница 2 – квалитетно инклузивно предшколско васпитање и образовање у Србији“, који партнерски реализују UNICEF и Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије у сарадњи са ЦИП-Центром за интерактивну педагогију и другим партнерима, уз подршку Швајцарске агенције за развој и сарадњу, представљен је 30. септембра у Музеју науке и технике у Београду.

Представљању пројекта присуствовали су Michel Saint-Lot, директор UNICEF-а у Србији, Срђан Вербић, министар просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, представници 10 предшколских установа које учествују у пројекту, представници пројекта и партнера.

Деца из предшколске установе Чукарица из Београда, вртић „Бајка“, са васпитачима и родитељима учествовали су у промоцији пројекта и кроз загонетке и квиз упознали простор Дечијег музеја и Научног центра.

“Половина деце у Србији узраста од 3,5 до 5,5 година нема приступ предшколским програмима. Још у мањој мери предшколске програме похађају деца којој су ови програми најпотребнији – деца из сиромашних породица, а међу њима поготово деца из сиромашних сеоских средина и ромска деца. Добити од снажног подстицања развоја у раном детињству далеко су највеће управо међу групама које су најускраћеније. Да би се остварио пуни учинак, предшколско васпитање и образовање мора да буде квалитетно, доступно и финансијски приступачно деци из свих друштвено-економских средина и у свим географским подручјима у земљи, без обзира на њихов степен развоја”, изјавио је Michel Saint-Lot, директор UNICEF-а у Србији на представаљању пројекта.

Према последњим подацима истраживања Републичког завода за статистику и UNICEF-а, 50,2% деце узраста 3 до 5,5 година обухваћено је предшколским васпитањем и образовањем у Србији што је знатно испод просека у земљама ЕУ где је обухват 87%. Обухват деце из друштвено осетљивих група је знатно нижи: 5,7% деце из неформалних ромских насеља, 9% деце из сиромашних породица, 27% деце из сеоских средина, док о деци са сметњама у развоју и инвалидитетом нема прецизних података.

“Бројне студије које се тичу образовања, али и економије, показују да је рано образовање један од најзначајнијих фактора за даљи развој појединца. Оно обезбеђује дуже образовање, успешнији професионални развој, али и бољу социјалну интеграцију”, рекао је Срђан Вербић, министар просвете, науке и технолошког развоја поводом промоције пројекта “Вртићи без граница 2″.

Након успешно реализованог пројекта “Вртићи без граница – више могућности за учење и развој деце раног узраста”, пројекат “Вртићи без граница 2″ је наставак активности са циљем већег укључивања деце узраста 3 до 5,5 година, укључујући и децу из друштвено осетљивих група, у кратке квалитетне инклузивне програме, затим унапређивање знања и вештина професионалаца, као и законодавног оквира система за добробит деце и породица. Пројекат се реализује у 10 градова/општина у Србији (Смедерево, Лозница, Лесковац, Сјеница, Оџаци, Крупањ, Бојник, Чачак, Нова Варош и Чукарици/Београд).

У сарадњи са локалним самоуправама и предшколским установама, за децу која нису укључена у предшколско васпитање и образовање, укључујући и децу из друштвено осетљивих група, биће адаптирани и наменски опремљени простори за дружење, игру и учење.

У школској 2014/15. години кроз свакодневне четворочасовне програме, пет дана у недељи, биће обухваћено 584 деце. Учењем кроз пројекте деца ће, уз подршку одраслих (васпитача и родитеља, разних стручњака и волонтера из заједнице), истраживати теме у области науке, уметности и културе, као и здравих стилова живљења.

За сву децу у заједници биће организоване и различите јавне акције, манифетације и догађања (у вртићу, јавним просторима, установама науке, спорта и културе). У њиховом планирању и реализацији ће, поред васпитача, активно учествовати деца и родитељи.

Улагање у квалитетно предшколско васпитање и образовања је најкраћи и најбржи пут до смањења социјалне искључености и сиромаштва, чиме се смањују миграције и социо-економске неједнакости и побољшавају услови за развој и напредак заједнице.

Кликните да сазнате више о Пројекту.

Извор: www.unicef.rs

 

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]