Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Проглашени добитници награда националног Форума за зелене идеје

Објављено 27.06.2017.

Pobednici nacionalnog Foruma za zelene ideje 2017Обележавајући пет година успешне реализације програма, Траг фондација, Фонд браће Рокфелер и Ерсте Банка наградили су три најбоља иновативна еколошки оријентисана пословна пројекта у 2017. години са по 5.000 долара. Пољопривредно газдинство Мирослав Гарић из Крагујеваца, Славица Орељ из Сланца и Јасмина Грбовић Новаковић из Горње Трешњевице добитници су овогодишњих донација за иновативне пословне идеје засноване на принципима одрживог развоја у оквиру националног Форума за зелене идеје. Уз подршку Хуманитарне организације Church World Service (CWS), додељена је и специјална награда, у истом износу, Удружењу Лужничке рукотворине – женски едукативни центар за успостављање и покретање производне линије прераде органског воћа и поврћа на традиционални начин и упошљавање сеоских жена из рурарних и пограничних села општине Бабушница.

На целодневном догађају организованом у Новој Искри у Београду, своје пројекте представило је 12 финалиста Форума за зелене идеје, од којих је стручни жири одабрао најбоља три. Носиоци ових пословних пројеката биће у прилици да своје идеје представе и на регионалном форуму Филантропија за зелене идеје, који крајем јула ове године организује Фонд браће Рокфелер, и освоје додатних 10.000 долара.

За производњу ретких козметичких уља и брикета пољопривредно газдинство Мирослав Гарић из Крагујеваца су освојили прву награду. Другу награду освојила је Славица Орељ из Сланца за помпон, природну “gluten free” пасту од сушене бундеве, док је трећу награду освојила Јасмина Грбовић Новаковић из Горње Трешњевице за производњу дуња у атару села.

Победничке идеје биће и додатно оснажене кроз консултације и менторства, са циљем да постану конкурентни и одрживи на дужи период, а томе ће допринети савети ментора у вези са израдом бизнис плана, превазилажењем изазова при сертификовању производа и регистрацији фирме.

Избор о три најбоља пројекта донео је шесточлани жири, који чине: Биљана Степановић (Business Info Group), Оливера Поповић (Удружење пословних жена Србије), Соња Дакић (ДајДај пелене), Ирена Јанковић (Ерсте Банка), Душан Стокић (Привредна комора Србије) и Јована Механџић Ђурђић (ИКЕА Србија).

Ове године на конкурс је пријављено 98 пројеката, док је могућност да своје идеје представи у финалу такмичења добило њих 12. Предност при селекцији имали су пројекти са највећим потенцијалом да остваре значајан утицај у својој локалној заједници. Ослањајући се на локалне ресурсе, у овим пројектима укључено је и запошљавање локалног становништва и коришћење њихових знања и вештина. Уз то, у награђеним пројектима додатно је вреднован и креативан приступ при решавању економских, друштвених и проблема животне средине.

Поводом обележавања петогодишњице програма и избора овогодишњих добитника за најбоље зелене идеје Биљана Дакић Ђорђевић, извршна директорка Траг фондације истакла је „Током ових година програм је постао синоним за иновативне предузетничке иницијативе које на најбољи начин доприносе развоју својих локалних заједница. До сада је кроз програм подржано укупно 12 предузетничких иницијатива, од којих је чак 7 освојило награде и на Регионалном форуму Филантропија за зелене идеје, а уложена средства свих досадашњих партнера на пројекту превазилазе износ од 130.000 долара. Радује нас што су се и ове године на конкурс пријавиле свеже нове идеје и верујемо да ће идеје које су данас представљене, а посебно награђене, наћи пут до своје успешне реализацијеи да ће подстаћи друге да буду предузимљиви и на тај начин допринети развоју својих локалних заједница.“

Директорка Дирекције за мала предузећа и предузетнике Ерсте Банке, Ирена Јанковић, подсетила је на неке од примера досадашњих пројеката и истакла да ће Ерсте Банка и надаље подржавати победнике како финансијски, тако и саветодавно. „Током протеклих година, у оквиру свих подржаних предузетничких иницијатива радно је ангажован значајан број људи, а до данас су основане две предузетничке радње и два друштва са ограниченом одговорношћу, док два удружења грађана остварују своју финансијску одрживост“, изјавила је.

Национални Форум за зелене идеје покренула је Траг фондација у партнерству са Фондом браће Рокфелер и Ерсте Банком, 2013. године. Од тада је подржано укупно 12 предузетничких иницијатива из 9 градова у Србији. Програм је покренут како би појединци, удружења мала предузећа и предузетници добили охрабрење и средства да развијају иновативне предузетничке пројекте засноване на принципима одрживог развоја. Ове идеје се тичу привредног развоја, који се заснива на рационалном коришћењу локалних ресурса, традиционалним процесима производње прилагођеним новом амбијенту, очувању заната као и на континуираном еколошком унапређењу.

Извор: www.tragfondacija.org

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]