Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Сајт учитеља Топлице и његових ђака

Објављено 13.07.2012.

На часу у дигиталној учионици

На часу у дигиталној учионици

Учитељ разредне наставе Топлица Петровић из Основне школе „Љупче Николић” из Алексинца прошле године добио је Светосавску награду за сајт који је покренуо 2010. Највеће признање у просвети, како каже, дело су заслуга самих ђака али и колектива школе који је препознао значај нових технологија у рад са основцима нижих разреда.

Једна мама је спремила торту у облику компјутера, а 31 ђак трећег два Основне школе „Љупче Николић” из Алексинца спремало је поклоне и углас запевало рођенданску песму – сајту!

Од када је пре две године њихов учитељ Топлица Петровић покренуо сајт, малишани са поносом и великом посвећеношћу негују јединствени електронски профил. Зато су се  потрудили да 15. марта организују прославу другог рођендана.

За сајт богат садржајем, свакодневно ажуриран, са садржајима попут „Нашег фејсбука”, вестима , подацима о наградама, електронским дневником, али и игрицама, задацима који прате градиво, учитељ је награђен прошле године Светосавском наградом, најзначајнијим признањем у Србији у области просвете.

Ученици трећег два највише воле да раде задатке из математике, зато не чуди успех да се на општинском такмичењу у конкуренцији од 100, чак њих деветоро нашло међу десет првопласираних

Ученици трећег два највише воле да раде задатке из математике, зато не чуди успех да се на општинском такмичењу у конкуренцији од 100, чак њих деветоро нашло међу десет првопласираних

– Првобитна идеја је била да покренем електронски дневник. Желео сам да понудим родитељима могућност да сазнају оцене или неопходне информације на пример о екскурзији, које уџбенике да дете понесе… Онда је међутим, све  почело да расте, да се развија. Ђаци су, наравно, активно укључени од почетка. На пример, када смо разговарали о сајту, тражили су споменар. Признајем да ми то није пало на памет – искрен је учитељ Топлица.

А на сајту нема шта нема. Иако је  рађен на основи WordPress-a, свакодневно се ажурира.

Учитељ је у почетку много „мозгао” како да постави неки садржај. Сада дневно утроши један сат. Наравно, сајт су почели да посећују и они који нису из Алексинца. Сам учитељ Топлица поносан је на то  како су назвали социјалну мрежу – „Наш фејсбук”. Специфична је по томе што ђак може да се логује, али само именом и презименом, без давања личних података. Ово је препознато као идеално у ширем аспекту безбедности деце на Интернету.

Сврсисходност је доказана у фебруару, у време ванредног стања због снега. Учитељ је ђацима задавао задатке онлајн, па ученици трећег два готово да нису осетили ванредни распуст.

Учитељ Топлица Петровић: сајт не искључује традиционални начин рада, поред ђака уз компјутер увек су свеска и оловка

Учитељ Топлица Петровић: сајт не искључује традиционални начин рада, поред ђака уз компјутер увек су свеска и оловка

А на питање шта највише воли већина њих, међу осталима плавоока председница разреда Јована каже да обожавају задатке, игрице, квизове из математике. Доказ успешности је податак да су на општинском такмичењу из овог предмета, у њиховој старосној групи, у конкуренцији од 100 ђака, међу првих десет чак деветоро ђака учитеља Топлице.

Јована је председником заједнице изгласана управо електронски.

– За славље рођендана нико није знао, ни учитељ, каже уз осмех директорка Лела Стевановић.

Ђаци су невероватно поносни. А читавој школи, у којој је 980 ученика и 85 запослених, посебно је импоновало када је на недавном саветовању просветних радника Србије једна презентација представника Министарства просвете почела управо примером сајта нашег учитеља, каже директорка.

За две године забележена је посета већа од 311.000. Линкови долазе из свих делова света, од Јапана, до других градова Србије.

Захваљујући саветима учитеља Топлице, једна колегиница Љиља из Крагујевца је покренула сајт. За савет је питало и Друштво учитеља Краљева.

Како додаје Драган Стевановић, педагог школе, сајт се показао и као везивно ткиво малишанима: – Одељење се посебно издваја по заједништву.

Директорка Лела Стевановић и педагог Драган Стевановић на једном од часова

Директорка Лела Стевановић и педагог Драган Стевановић на једном од часова

Сами ђаци додају  у глас да, захваљујући сајту, знају боље компјутер од  својих старијих браћа или сестара.

На форуму су активни и родитељи. Једна њихова електронска преписка на Форуму резултирала је двема хуманитарним акцијама.

Како додаје директорка Стевановић, сарадња са локалном управом је одлична. Општина је,  на пример, обезбедила бесплатан превоз када су ђаци и учитељ долазили у Београд на пријем код председника Републике.

По окончању четворогодишњег дружења, сајт ће бити „закључан”. – Нека остане сведочанство генерације, каже учитељ и најављује да ће прваци у школској 2013 / 2014. добити други.

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]