Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Србија спремна за поглавље 18

Објављено 06.12.2017.

statistika - ilustracijaСрбија је спремна за отварање преговарачог поглавља 18 које се односи на статистику, али ће за постизање нивоа квалитета статистике у чланицама Европске уније бити потребно неколико година, оценио је 5. децембра директор статистичке агенције ЕУ Питер Еверерс. Добар корак на том путу су измене закона о статистици, које се очекују почетком 2018. године.

Директор Еуростата задужен за кооперацију у Европском статистичком систему и међународну сарадњу изјавио је за агенцију Бета и EurActiv да је Србија спремна за отварање поглавља 18 и да нови закон о статистици који је у припреми представља веома добар корак напред.

“Србија је добро на путу да испуни захтеве из поглавља 18”, рекао је Еверерес после конференције поводом затварања пројекта “Јачање статистичког система Србије побољшањем методологија и стандарда кроз примену добре праксе”, који је спровео Републички завод за статистику.

Европска унија је финансирала тај пројекат из претприступних фондова са 3,5 милиона евра. Пројекат је трајао 20 месеци, а реализовао га је конзорцијум који предводи немачка компанија GOPA.

Дирекор агенције ЕУ за статистику је рекао је су статистички подаци важни и за сва друга преговарачка поглавља и усклађивање с правним тековинама ЕУ у свим пољима. Званична статистика треба да обезбеди податке за 16 преговарачких поглавља.

Еверерс је оценио да је нови закон о статистици у Србији у потпуности усклађен са европским препорукама али да је још важнија његова примена, указавши да недостаје неколико важних регистара за прављење статистике.

“Још много треба да се уради. Правне тековине ЕУ имају око 300 регулатива које описују како правити статистику тако да буде у потпуности упоредива са ЕУ, а за земље које желе да постану чланице ЕУ компаративност је једно од најважнијих питања”, рекао је Еверерс.

Додао је да, између осталог, треба омогућити достпуност административним подацима и омогућити независност статистичких институција.

“То се не може постићи за годину дана. Тај проце нормално траје 3,4,5 година и за то је потребна сарадња статистичке канцеларије и других произвођача података”, рекао је Еверерс.

Према његовој оцени, статистички завод Србије има веома квалитетне запослене, али је проблем што велики број њих има привремене уговоре што олакшава њихов одлазак у друге институције и организације.

Еверерс је на конференцији изјавио да статистика у условима великих изазова и конкуренције мора да остане релевантна и да даје квалитетне податке.

Један од изазова је и поузданост Завода за статистику, а за то је, према његовим речима, потребно да Влада да гаранције да статистички систем може да ради независно.

Нема препрека за отварање поглавља

Директор Републичког завода за статистику Миладин Ковачевић изјавио да нема више препрека за отварање поглавља 18 и да очекује да “врло ускоро” буде отворено.

“Када Европска комисија крене напред са даљим отварањем поглавља, мислим да ће прва сад на реду бити статистика, односно поглавље 18”, изјавио је Ковачевић је за EurActiv.

Ковачевић је рекао да је и Европској комисији и Еуростату било познато да је Србија одавно спремна за отварање тог поглавља, али да је постојала једна препрека из Споразума о стабилизацији и придруживању у вези са приказивањем података о Косову и Метохији, односно са територијалном класификацијом Србије.

“Косово и Метохија је према нашем уставном уређењу један од пет региона на првом нивоу класификације и постојао је захтев у вези са неслагањем са формом достављања тих података Еуростату, иако Србија није ни имала те податке за КиМ. То је било више питање форме и политички аспект а не статистички. Сада је нађено компромисно техничко решење и та баријера је отклоњена”, рекао је Ковачевић.

Када су у питању хармонизација са европском статистиком и испуњавање међународних стандарда не постоје више изазови, оценио је Ковачевић, али је навео да највећа баријера која остаје јесу кадрови.

“Годинама, ако не и деценијама смо под рестрикцијама због фискалне консолидације. Не запошљавамо на сталној основи нове људе, а и даље поседујемо ресурсе за њихову едукацију”, рекао је Ковачевић, додајући да се бори за радна места и да је Завод добио 11 места у постојећој систематизацији.

У наредном периоду ће се радити и на јачању нове координативне улоге Завода, професионалне независности и флексибилиније сарадње са корисницима и произвођачима података.

Ковачевић је рекао да очекује да измене закона о статистици, које су планиране до краја 2017. године, буду донете у првом кварталу 2018.

Ковачевић је на конференцији изјавио да је важно да се са дескриптивне статистике, која није дубље улазила у значај и потенцијал података, пређе на статистику која објашњава појаве, предвиђа и утиче на доношење одлука у влади, привреди, академској заједници.

Пројекат спроведен у сарадњи са ЕУ био је, рекао је Ковачевић, значајан корак у модернизацији статистичког система у Србији, у оквиру којег су усклађене методологије и стандарди за европским системом.

У оквиру пројекта је унапређен информационо-комуникациони систем Завода, побољшан је систем националних рачуна у вези са израдом табела понуде и употребе и развијени су индикатори одрживог развоја.

Извор: EURACTIV.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]