Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Српско-немачка платформа за размену искустава на тему инклузије маргинализованог становништва на тржиште рада

Објављено 28.09.2021.

Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji - logoУ оквиру програма Немачке развојне сарадње „Инклузија Рома и других маргинализованих група у Србији“ који спроводи GIZ, организована је виртуелна студијска посета која је имала за циљ да створи платформу за размену и заједничко учење између српских актера и немачких колега који се баве темом инклузије маргинализованог становништва на тржиште рада. Виртуелна размена је трајала шест дана у онлајн формату и обухватила је преко 100 представника из државних институција и цивилног сектора.

Делегације Немачке и Србије су размениле своја искуства на тему информисања маргинализованих група о мерама подршке у запошљавању, и о важној улози организација цивилног друштва у посредовању између ових група и институција које пружају овај вид подршке. Представљени су и примери добре праксе у спровођењу активних мера запошљавања маргинализованих и тешко запошљивих група, као и начини креирања политике запошљавања засноване на доказима и методологији за праћење и процену учинка активних мера запошљавања.

„Поносни смо што смо, упркос ограничењима због коронавируса, успели да организујемо виртуелну размену која се показала веома успешно и чак има предност јер смо тиме укључили већи број особа. Ово је важан корак у даљој сарадњи и сматрамо да је добро што смо на једном месту имали цивилни сектор и државне институције, јер је то кључ успешног спровођења мера инклузије. Само заједничким снагама можемо доћи до циља који подразумева успешну интеграцију не само Рома и Ромкиња, већ и других маргинализованих група у друштву и на тржишту рада”, истакла је Александра Димић-Угринај, вођа програма „Инклузија Рома и других маргинализованих група у Србији“ који спроводи GIZ.

Проф. др Сандра Грујичић, помоћница министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, која је предводила српску делегацију, истакла је да виртуелна размена искуства са институцијама Немачке испунила очекивања. „Виртуелна размена искуства са институцијама Немачке у креирању мера активне политике запошљавања засноване на подацима, усмеравању мера на маргинализоване групе незапослених лица, укључујући Роме, као начине праћења ефеката мера на запошљавање, у пуном обиму испунила је очекивања Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и, надамо се, других учесника на овој размени. Сигурни смо да ће наставак успешне сарадње са GIZ-ом и институцијама Немачке у складу са примерима добре праксе у области запошљавања допринети даљем унапређењу политике запошљавања у Србији”, изјавила је она.

„Виртуална студијска посета превазишла је наша очекавања, не само у смислу техничких ограничења за које смо мислили да онлине методологија учења и размене има, него и у смислу квалитета садржаја који је за ових неколико дана пружен учесницима студијске посете”, изјавио је Ненад Владисављев, председник Удружења ромских студената.

Програм Немачке развојне сарадње „Инклузија Рома и других маргинализованих група у Србији“ у сарадњи са Министарством за људска и мањинска права и друштвени дијалог спроводи мере за сузбијање дискриминације и стереотипа, унапређује сарадњу између кључних институција како на националном, тако и на локалном нивоу и спроводи мере економског оснаживања и развијања локалних механизама.

Извор: www.ukljucise.org

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]