Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Упознајте 7 тимова првог RISE програма у Србији

Објављено 04.11.2020.

RISE - logoМеђу великим бројем сјајних идеја, одабрано је седам тимова који ће бити део првог циклуса RISE програма у Србији.

Позив за учешће на RISE програму био је отворен током месеца септембра. На конкурс се пријавило 35 тимова односно преко 100 младих предузетника и предузетница који имају јаку мотивацију да реше неки друштвени и/или еколошки проблем кроз иновативне и одрживе моделе пословања. На основу прегледаних пријава, стручна комисија одабрала је 7 тимова са којима ће се у наредна 4 месеца радити на развоју њихове бизнис идеје:

  1. Грађанско образовање националних мањина – Овај тим долази из Прешева, а чине га дипломирани економисти и правници удружени у једној мисији – да свима онима који нису у могућности да себи приуште адвокатске услуге пруже бесплатну правну помоћ, са посебним нагласком на заступање националних мањина. Адвокатска канцеларија ће свима осталима пружати услуге по комерцијалним условима, што ће омогућити одрживост pro bono правних услуга.
  2. Вожњом до самосталности – Током волонтирања и праксе у установама социјалне зашите, ово троје младих се запитало како се издржавају млади без родитељског старања након што напусте установе или хранитељске породице. Како би им се обезбедила стабилна зарада током првих месеци осамостаљивања, овај тим развија бизнис модел који ће им омогућити обуке за вожњу, радни тренинг и запошљавање на пословима возача за курирске и друге послове.
  3. Woman on the Way – Идеја овог тима који долази из Београда је развој бренда одеће и предмета од текстила који ће економски оснаживати жене избеглице у Србији и бити нит која спаја њихову и локалну културу. Кроз рад у социјалном предузећу, желе да женама које бораве у избегличким камповима пруже прилику да шију, везу, дизајнирају и тиме зараде новац, оснаже себе као и своје породице.
  4. SpecialRise – Вођене професионалним вредностима и искуством рада са особама са сметњама у развоју, чланице овог тима желе да обезбеде стабилне приходе овим лицима кроз производњу и продају њихових јединствених производа. Њихова идеја је развој кровног бренда производа које израђују особа са сметњама у развоју из неколико организација и институција у Новом Саду
  5. Сага – Кроз рад са децом, овај тим препознао је проблем да су у књижевности за децу у нашој земљи слабо заступљене књиге које промовишу друштвене теме као што су екологија, друштвена одговорност, социјално укључивање. Сага жели да писањем и објављивањем књига на ове теме и укључивањем деце са потешкоћама у развоју у њихово илустровање подигне свест деце и родитеља о важним друштвеним темама.
  6. House of Urnebes – У циљу развоја културне сцене града Смедерева, овај тим жели да покрене Центар за културу „Кућа Урнебеса (HoU)”. У оквиру центра би се налазили хостел и кафић, као и потпуно опремљен музички студио за снимање и уметнички атеље. Идеја овог центра је да постане приступачно место стварања и креативног израза за све заинтересоване младе уметнике из Србије и света.
  7. Керамичка шоља је боља – Овај креативни двојац из Београда нуди решење за проблем прекомерне употребе једнократних чаша и пластике у угоститељским објектима који нуде кафу за понети. Производњом вишекратних шоља за понети од глине, креативног и урбаног дизајна, желе да створе алтернативу пластичним амбалажама и пробуде еколошку свест како код угоститеља тако и код потрошача.

RISE – Регионални инкубатор за социјално предузетништво је регионални програм подршке за младе социјалне предузетнике и предузетнице који у оквиру Србије спроводи Смарт колектив.

Током 4 месеца Програма идеације ови тимови градиће своју идеју од нуле до бизнис модела. На том путовању имаће подршку експерата и ментора, са којима ће проћи кроз све важне кораке у покретању социјалног предузећа. Током Програма инкубације два најбоља тима из Србије, односно укупно 12 тимова из региона, добиће и додатну финансијску и практичну подршку да спроведу своју идеју и развију пословање свог социјалног предузећа.

Пројекат RISE развија и надгледа конзорцијум који чине Регионална канцеларија за сарадњу младих (RYCO), GROUPE SOS Pulse, Омладинска мрежа југоисточне Европе (SEEIN), Institut Francais и француско-немачка канцеларија за младе (OFAJ), а реализују шест локалних инкубатора – Смарт Колектив (Србија), ИПЦ Технополис (Црна Гора), АРНО ( Северна Македонија), Balkan Green Foundation (Косово), Нешто више (БИХ) и Yunus Social Business (Албанија). RISE суфинансирају Француска развојна агенција (AFD) и Регионална канцеларија за сарадњу младих (RYCO). Више информација о RISE програму потражите на сајту www.risewb.org.

Извор: smartkolektiv.org

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]