Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Чланство у ЕУ подржава близу половине грађана Србије

Објављено 06.02.2017.

eu_flag - ilustracijaЧланство у ЕУ би на референдуму подржало 47% грађана Србије, док би 29% гласало против, саопштила је 6. фебруара Канцеларија за европске интеграције. У односу на јун прошле године порасли су и подршка грађана и проценат оних који су против чланства, док се расположење према ЕУ није битније променило у односу на децембар 2015. Већина грађана, као и ранијих година, сматра да без обзира на европске интеграције треба спроводити реформе а да са Приштином треба кроз дијалог решавати отворена питања. За грађане Србије Немачка и Швајцарска представљају најбољи модел уређења државе.

Ако би сутра био одржан референдум са питањем „Да ли подржавате учлањење наше земље у ЕУ?“ 47% грађана Србије гласало би за, 29% би гласало против, 15% не би гласало уопште, а 9% не зна шта би одговорило на ово питање, показало је редовно истраживање Канцеларије за европске интеграције.

У односу на истраживање из јуна прошле године, у децембарском истраживању су порасли и подршка чланству и проценат грађана који су против чланства, док су у поређењу са децембром 2015. резултати слични, показују подаци објављени на сајту Канцеларије.

У истраживању спроведеном у јуну 2016. године 41% грађана је рекло да би гласало за чланство у ЕУ, а 24% је било против, док је у децембру 2015. године 48% грађана било за чланство у ЕУ, а 28% против.

Према истраживању у децембру, за 35% испитаника чланство у ЕУ би била добра ствар, 31% грађана сматра да је то лоше, а 34% мисли да то није ни добра ни лоша ствар.

За највећи број грађана, 17%, чланство у ЕУ представља више могућности за запошљавање, за 16% је то пут ка бољој будућности младих људи, за 15% могућност за слободније кретање унутар граница ЕУ а за 11% могућност да се уреди стање у Србији.

Подршка реформама

У саопштењу Канцеларије за европске интеграције се истиче да је подршка грађана реформама као и претходних година веома висока.

Од укупног броја испитаника 64% сматра да би реформе неопходне за улазак Србије у ЕУ требало спроводити и мимо тога због добробити грађана и стварања боље уређене Србије, наводи се у саопштењу.

Као најзначајније реформе које највише утичу на њихов свакодневни живот, грађани су издвојили реформу здравственог система (16%), реформу правосуђа (14%), борбу против корупције (16%), реформу образовног система (10%) и реформу пољопривреде (10%).

Следе реформа заштите потрошача (8%), реформа заштите животне средине (6%) и боља заштита људских права (6%), додаје се у саопштењу.

Највећи проценат грађана, 58%, сматра да би проблеме Београда и Приштине требало решавати независно од тога да ли то тражи ЕУ.

То, како се наводи у саопштењу, показује да више од половине испитаника подржава опредељеност Владе Србије за наставак дијалога Београда и Приштине и спремност да се дијалогом дође до одрживих решења.

У јуну прошле, као и у децембру 2015. године, 65% грађана је сматрало да би проблеме Београда и Приштине требало решавати независно од тога да ли то тражи ЕУ.

Највише грађана, 37%, и даље сматра да улазак Србије у ЕУ успорава политика условљавања и уцена Уније према Србији, док је 14% навело неспособност српског руководства а 13% менталитет и неспремност за промене.

Објективне препреке попут обимних реформи навело је 9% грађана.

Грађани песимити у погледу ширења ЕУ

Већина грађана не верује да ће ЕУ у будућности бити спремна за пријем нових чланица.

Трећина грађана сматра да ЕУ очекују већи проблеми у будућности и да ће се пре затворити и распасти него што ће се ширити и јачати.

Истовремено, 26% грађана сматра да ће ЕУ вероватно успети да превазиђе садашње проблеме, али да ће се све више затварати и све теже примати нове чланице.

С друге стране, 19% грађана сматра да ће ЕУ превазићи садашње проблеме, даље се ширити и да је пред њом добра будућност.

Заблуде о Русији као донатору

У децембру прошле године четвртина испитаника је рекла да је Русија највећи донатор Србије у последњих 16 година, наводи се у саопштењу и додаје да то није у складу са чињеницама и да указује на недовољну информисаност грађана када је реч о бесповратној развојној помоћи која је дата Србији од 2000. године.

Истиче се да, према званичним подацима, ЕУ и њене чланице са око 2,7 милијарди евра донираних средстава у периоду од 2000. до 2015. године, представљају највеће донаторе Србије.

Како се наводи, са тим податком је упознат 21% испитаника, док се исти проценат изјаснио за Кину, а на четвртом месту је Јапан са 11%.

Највише грађана, 24%, сматра да је немачки модел најбољи за уређење и изградњу земље, а 23% швајцарски, док је Русију издвојило 19% испитаника.

Истраживање јавног мњења „Европска оријентација грађана Србије“ је крајем децембра спровела Канцеларија за европске интеграције према стандарду Евробарометра, а у њој је учествовало 1.054 грађана.

Канцеларија за европске интеграције од 2002. године редовно спроводи истраживање јавног мњења како би се сагледала процена грађана који су њихови интереси у процесу приступања Европској унији и како виде будућност коју очекују за себе и своју породицу, наводи се у саопштењу.

Извор: EurActiv.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]