Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Јавни позив ОЦД, академским институцијама и појединцима за чланство у Саветодавној групи ReLOaD пројекта у Србији (рок: 16.9.2017)

Објављено 16.08.2017.

reload_logoРегионални програм локалне демократије на Западном Балкану (ReLOaD), који финансира Европска унија, а спроводи UNDP објављује ЈАВНИ ПОЗИВ ОРГАНИЗАЦИЈАМА ЦИВИЛНОГ ДРУШТВА, АКАДЕМСКИМ ИНСТИТУЦИЈАМА И ПОЈЕДИНЦИМА за чланство у Саветодавној групи ReLOaD пројекта у Републици Србији.

Специфични циљ програма је јачање партнерства између локалних власти и цивилног друштва на подручју Западног Балкана ширењем успешног модела транспарентног пројектног финансирања организација цивилног друштва (ОЦД) из буџета јединица локалне самоуправе (ЈЛС), усмереног ка већем грађанском учешћу у процесима доношења одлука и унапређењу иницијатива ОЦД у локалним заједницама.

Као регионална иницијатива ReLOaD ће се спроводити у Албанији, Босни и Херцеговини (БиХ), Косову*, бившој југословенској републици Македонији, Црној Гори и Србији. Предвиђено је да ће ReLOaD током 36 месеци интервенције укључити 50 ЈЛС.

У Републици Србији је планирано да у пројекту учествује 5 јединица локалне самоуправе и најмање 20 ОЦД.

Посебна пажња биће посвећена родној равноправности у свим пројектним циљевима и активностима.

У оквиру пројектне структуре, предвиђено је да се успостави и Саветодавна група у циљу пружања подршке Партнерском одбору и већем утицају пројекта на цивилно друштво и локалну самоуправу. Саветодавна група се успоставља и да осигура ток информација у вези са имплементацијом пројекта и ефектима на цивилно друштво и локалну управу. Информације о одговорностима, функцијама и саставу Саветодавне групе се могу пронаћи у Правилнику Саветодавне групе објављеном на www.rs.undp.org. Саветодавна група ће се састојати од максимално 15 чланова/ица.

Представник/ца Саветодавне групе ће учествовати у раду Партнерског одбора. На првом састанку Саветодавне групе, номиновани чланови ће одабрати свог представника/цу у Партнерском одбору.

Критеријуми за учешће у Саветодавној групи

Пројектним документом је предвиђено да чланови/це Саветодавне групе буду представници формалних и неформалних мрежа организација цивилног друштва, локалних организација цивилног друштва, академске заједнице и појединци који својим претходним искуством могу да допринесу успешном раду групе. Позивају се мање локалне организације (grassroots организације) да се пријаве за чланство у Саветодавну групу, како би се уважила мишљења и ставови различитих представника ОЦД. При избору чланова водиће се рачуна о географској заступљености ОЦД, као и равномерној заступљености представника различитих тематских сектора.

Рад чланова Саветодавне групе је волонтерски.

ОЦД и академске институције могу предложити кандидата/кињу за члана/ицу Саветодавне групе ако:

  • су уписани у регистар удружења грађана пре објављивања Јавног позива,
  • у акту о оснивању и статуту имају утврђене делатности и циљеве у областима које су у вези са циљевима ReLOaD пројекта,
  • су у претходној години успешно реализовали најмање један пројекат или активност у вези са циљевима ReLOaD пројекта,
  • ОЦД који предлажу своје представнике у Саветодавну групу треба да су активни у пројектима који доприносе развоју у заједници и да су препознати од стране грађана у својој заједници,
  • више од половине ОЦД чланова/ица органа управљања нису чланови/це органа политичких партија, јавни функционери/ке, руководећа лица или државни службеници/це.

Услови за кандидате/киње

  • кандидат/киња за члана/ицу Саветодавне групе може бити лице које је држављанин/ка Србије, са пребивалиштем у Србији,
  • представници академске заједнице и појединци који се пријављују за учешће у Саветодавној групи, треба да имају најмање две године искуства и да су учествовали у спровођењу најмање 2 пројекта у једној од следећих области: цивилно друштво, демократски процеси, људска права, јавне финансије и фискална транспарентност и да буду спремни да на волонтерској основи допринесу својим знањем и вештинама раду Саветодавне групе.

ОЦД/академска институција може да предложи више кандидата/киња за члана/ицу Саветодавне групе, међутим из једне ОЦД/академске заједнице може бити изабран/а само један кандидат/киња.

Потребна документација

а) ОЦД треба да доставе следећу документацију:

  • копију решења о упису у регистар удружења грађана,
  • копије аката о оснивању и статута,
  • преглед реализованих пројеката и активности у претходној години,
  • изјаву лица овлашћеног за заступање и представљање о томе да више од половине чланова/ица органа управљања ОЦД нису чланови/це органа политичких партија, јавни функционери/ке, руководећа лица или државни службеници/це,
  • писмо подршке ОЦД предложеном кандидату уз краћу биографију која пружа довољно информација о искуству и експертизи предложеног кандидата/киње,
  • контакт податке (телефон и/или e-mail адреса) организације која предлаже кандидата/кињу.

б) Академске институције треба да доставе следећу документацију:

  • писмо подршке академске институције која кандидује члана/ицу у Саветодавну групу уз краћу биографију кандидата/киње која пружа довољно информација о искуству и експертизи предложеног кандидата/киње,
  • контакт податке (телефон и/или e-mail адреса) институције која предлаже кандидата/кињу.

ц) Појединци треба да доставе следећу документацију:

  • фотокопију личне карте или другог идентификационог документа на основу ког се утврђује идентитет кандидата/киње за члана/ицу Саветодавне групе,
  • биографију са подацима о искуству у вези са циљевима ReLOaD пројекта,
  • изјаву кандидата/киње да није члан/ица органа политичке партије, јавни функционер/ка, руководеће лице или државни службеник/ца,
  • контакт податке (телефон или e-mail адреса) кандидата/киње.

Рок и начин предаје документације

Јавни позив је отворен до 16.9.2017. године

Кандидовање за члана/цу Саветодавне групе врши се достављањем потребне документације путем електронске поште на адресу grants.rs@undp.org, лично на рецепцију УН зграде или путем поште на адресу:

Развојни програм Уједињених нација (UNDP) Србија
Булевар Зорана Ђинђића 64
11070 Београд

с напоменом: “Кандидатура за члана/ицу Саветодавне групе – ReLOaD пројекат”.

Пријаве за чланове/ице Саветодавне групе ће се разматрати само ако су достављене благовремено и уз сву потребну документацију. Пријаве треба да буду примљене од стране UNDP-а до 16.9. у 17 сати. Све пријаве које буду примљене од стране UNDP-а после овог рока неће бити узете у разматрање.

UNDP Србија ће у року од 10 дана од истека рока за достављање предлога кандидата/киње обавестити изабране кандидате/киње о резултатима избора. Евентуална питања у вези са поступком предлагања кандидата/киње за члана/ицу Саветодавне групе се могу доставити електронским путем, на адресу: grants.rs@undp.org.

*Ова ознака не доводи у питање ставове о статусу и у складу је са Резолуцијом UNSCR 1244 и Мишљењем Међународног суда правде о косовској Декларацији о независности.

Извор: www.gradjanske.org

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]