Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Erasmus за младе предузетнике – Европски програм размене за предузетнике

Објављено 13.07.2018.

Erasmus for Young Entrepreneurs - logoErasmus за младе предузетнике (Erasmus for Young Entrepreneurs) је програм међународне размене, који пружа прилику новим или потенцијалним предузетницима да уче од искусних предузетника о вођењу бизниса. Програм је инициран још 2009. године од стране Европске уније. Спроводи на територији земаља учесница, и то: 28 земаља ЕУ, Албаније, Јерменије, Босне и Херцеговине, Македоније, Исланда, Црне Горе, Молдавије, Србије, Турске и Украјине.

Размена искуства дешава се током боравка новог/потенцијалног предузетника (у даљем тексту гост) код домаћина, искусног предузетника (у даљем тексту домаћин), који му помаже да стекне и развије вештине потребне за вођење малог бизниса. Домаћин добија прилику да успостави контакте са новим тржиштима и новим партнерима, истражује нова тржишта и добија нове, свеже перспективе о свом бизнису од госта, новог/потенцијалног предузетника. Дужина размене и боравка госта предузетника код домаћина предузетника траје од 1 до 6 месеци.

Боравак је делимично финансиран средствима Европске комисије.

Развојни бизнис центар Крагујевац је једна од контакт организација за програм у Србији. Сви заинтересовани нови/потенцијални предузетници и домаћини, искусни предузетници могу контактирати РБЦ путем телефона 063/646-252, 069/606-952 и 034/209-076 или путем е-адреса m.stojadinovic@rbcentar.org и n.jovicic@rbcentar.org.

Користи од програма за нове/потенцијалне предузетнике

Као нови/потенцијални предузетник имаћете користи од обуке на радном месту у неком од малих или средњих предузећа у Европи. Програм ће олакшати успешан почетак вашег бизниса или ојачати вашу нову компанију. Можете такође профитирати од приступа новим тржиштима, међународне сарадње или потенцијалних могућности сарадње са бизнис пословним партнерима из иностранства.

Користи од програма за искусне предузетнике, домаћине

Као домаћин предузетник можете имати користи од свежих идеја мотивисаних потенцијалних или нових предузетника. Он или она могу имати специјализоване вештине и знања из области које су комплементарне вашим и на тај начин их корисно допунити. Већина домаћина предузетника из претходних циклуса програма толико је заволела програм да су наставили да примају нове/потенцијалне предузетнике и даље. Као домаћин, имаћете користи од широких могућности умрежавања и вероватно ћете пожелети да наставите сарадњу са вашим гостом, као дугорочни партнери (на пример: као добављачи/испоручиоци, по основу подуговарања, заједничка улагања и сл…).

Европски програм размене предузетника финансира Европска комисија и спроводи се на територији земаља учесница, уз помоћ локалних контакт организација. Њихове активности координира на европском нивоу Канцеларија за подршку Програма.

Извор: rbcentar.org

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Актуелности

Блог

Earlier
Pristupačnost
„Ovo je zemlja za svu našu decu.” Tako kažu stihovi grupe EKV. Po svoj logici i ovaj grad bi trebao [...]
Сре, феб 13, 2019
Source: Inkluzija blog
Igor Mitrović
Transkript govora Igora Mitrovića na 41. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 6” (7. novembar 2018. godine, Impact Hub, Beograd) Ja vam [...]
Сре, феб 13, 2019
Source: Inkluzija blog
Jovan Jovanović
Transkript govora Jovana Jovanovića na 41. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 6” (7. novembar 2018. godine, Impact Hub, Beograd) Praktična akademija [...]
Уто, феб 12, 2019
Source: Inkluzija blog
Karolina Stamenković
Transkript govora Karoline Stamenković na 41. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 6” (7. novembar 2018. godine, Impact Hub, Beograd) Dolazim iz [...]
Пон, јан 21, 2019
Source: Inkluzija blog
Nenad Mirković
Transkript govora Nenada Mirkovića na 41. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 6” (7. novembar 2018. godine, Impact Hub, Beograd) Moje ime [...]
Пон, јан 14, 2019
Source: Inkluzija blog

Актуелна документа

Родна анализа наставних програма и уџбеника за српски језик од првог до четвртог разреда основне школе
март, 2019 arrow right pdf [2 MB]
Трећи национални извештај о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва у Републици Србији за период 2014-2017. године
фебруар, 2019 arrow right pdf [5 MB]
Национални акциони план запошљавања за 2019. годину
фебруар, 2019 arrow right pdf [762 KB]
Индекс родне равноправности у Републици Србији
децембар, 2018 arrow right pdf [8 MB]
Награда за допринос развоју свих облика приступачности 2017/2018 – брошура
новембар, 2018 arrow right pdf [2 MB]
Оцена апсолутног сиромаштва у Србији у 2017. години
октобар, 2018 arrow right pdf [413 KB]
Периодична евалуација Програма локалних иницијатива за запошљавање младих
октобар, 2018 arrow right pdf [1 MB]
Анализа незадовољених потреба за здравственом заштитом становника Републике Србије
децембар, 2017 arrow right pdf [2 MB]
Праћење социјалне укључености у Републици Србији – Треће допуњено издање (збирна публикација)
октобар, 2017 arrow right pdf [2 MB] arrow right docx [2 MB]
Сиромаштво у Републици Србији 2006-2016. године – ревидирани и нови подаци
септембар, 2017 arrow right pdf [919 KB]