Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Додељене награде јединицама локалне самоуправе за допринос развоју свих облика приступачности у 2020. години

Објављено 20.07.2021.

Додељене награде јединицама локалне самоуправе за допринос развоју свих облика приступачности у 2020. годиниНа церемонији одржаној у Клубу посланика у Београду 16. јула 2021. године, додељене су две награде, четири признања и шест захвалница јединицама локалне самоуправе које су у претходној години својим идејама, пројектима и иницијативама дале највећи допринос развоју приступачности у Републици Србији. Град Крушевац и Градска општина Врачар из Београда су награђени као јединице локалне самоуправе које су у 2020. години највише допринеле развоју свих облика приступачности на својој територији, односно у свом окружењу.

Награде, признања и захвалнице је пету годину заредом доделио Заштитник грађана, у сарадњи са Тимом за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије и Сталном конференцијом градова и општина – Савезом градова и општина Србије.

Награду за континуирани рад на унапређењу приступачности урбаног окружења добио је Град Крушевац, за више иницијатива које су се односиле на правовремено планирање и уклањање препрека, планирање и изградњу приступачних објеката, али и реконструкцију и адаптацију објеката за јавну намену.

Градска општина Врачар је награђена за иновативна решења у области унапређења приступачности информација и комуникација, за иницијативу која је обухватила активности које су спроведене у оквиру пројекта међуопштинске сарадње, као и активности које су спроведене у време увођења ванредног стања због епидемије корона вируса.

Упркос одређеним помацима, како је казала заменица Заштитника грађана Јелена Стојановић, приступачност у Републици Србији и даље није довољно развијена. „Врло често су недоступне надлежне установе, као што су здравствене или установе социјалне заштите, затим факултети, јавни превоз. Надлежни акценат стављају углавном на уклањање архитектонских баријера, док су информационе баријере у другом плану“, истакла је Стојановић. Пандемија је, према њеним речима, управо показала значај правовремене доступности информација и Заштитник грађана је указао јединицама локалне самоуправе да је важно да информације о мерама заштите на страницама њихових сајтова буду доступне особама са инвалидитетом и припадницима националних мањина. Будући да је први ниво на којем грађани успостављају комуникацију са институцијама локални, она је казала да јединице локалне самоуправе треба да пруже потпуне и разумљиве информације, као и да континуирано раде на унапређењу комуникације са грађанима.

Додељене награде јединицама локалне самоуправе за допринос развоју свих облика приступачности у 2020. години

Менаџерка Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије Драгана Јовановић Аријас истакла је да је ова иницијатива важна пре свега због могућности да разменимо примере добре праксе. „Нама је веома значајно што смо у сталном контакту са јединицама локалне самоуправе и што на овај начин развијамо сарадњу и имамо бољи увид у стање приступачности на терену“, казала је Јовановић Аријас и истакла да путем ове иницијативе можемо да идентификујемо узроке због којих се прописи који гарантују приступачност јавних објеката, служби и услуга свим грађанима и грађанкама, не испуњавају. „Надам се да ће ово бити прилика и за дефинисање препорука за унапређење прописа у овој области на различитим нивоима“, закључила је Јовановић Аријас.

Додељене награде јединицама локалне самоуправе за допринос развоју свих облика приступачности у 2020. години

Како је казао Ђорђе Станичић, генерални секретар Сталне конференције градова и општина, ова иницијатива представља подстицај свим локалним самоуправама да на један другачији начин приступе доношењу својих планских докумената. „Град Крушевац је добио награду за приступачност урбаног окружења, али су они већ годинама радили на урбаној мобилности кроз више различитих пројеката. Градска општина Врачар је на изванредан начин одговорила на изазове у вези са Ковидом-19, а велики напори су учињени и у Чајетини, Крагујевцу, Сомбору“, казао је Станичић.

Додељене награде јединицама локалне самоуправе за допринос развоју свих облика приступачности у 2020. години

Како је указао Миодраг Почуч, члан Савета Заштитника грађана за права особа са инвалидитетом, постоји низ недостатака у постојећим акцијама када је реч о приступачности, попут злоупотреба саме теме, одсуства системског и планског приступа, затим оријентисаност искључиво на физичку приступачност, недоследност у примени стандарда и релативно низак квалитет завршних радова. „Међутим, евидентно је да приступачност истовремено постаје део великих локалних пројеката, издвајају се већа средства, постоји континуитет у активностима појединих ЈЛС, као и сарадња са цивилним сектором, укључујући и све израженији фокус на приступачност информација и комуникација“, истакао је Почуч.

Додељене награде јединицама локалне самоуправе за допринос развоју свих облика приступачности у 2020. години

Видан Данковић, члан Савета Заштитника грађана за права особа са инвалидитетом, представио је инструмент који је део заговарачке иницијативе организација цивилног друштва – Елаборат о приступачности приликом планирања уклањања архитектонских баријера, који представља анализу физичке, информационе и комуникационе приступачности са мерама за испуњење услова за приступачност. „Да би елаборат о приступачности имао своју пуну сврху, било би најбоље да то буде обавезан документ приликом израде пројектне документације за изградњу, доградњу и адаптацију објеката јавне намене у свим облицима својине који се финансирају из буџета“, нагласио је Данковић.

Додељене награде јединицама локалне самоуправе за допринос развоју свих облика приступачности у 2020. години

На јавни позив за награду пријавило се 12 градова, општина и градских општина. Конкурсна комисија је на основу анализе пристиглих пријава и пратеће документације сачинила листу учесника који су ушли у ужи избор, након чега су организоване посете овим јединицама локалне самоуправе. На седници одржаној 11. јуна 2021. године, Конкурсна комисија је, на основу извршеног увида у материјал о кандидованим иницијативама, достављеног од стране општина, градова и градских општина које су ушле у ужи избор, као и на основу непосредног увида у реализацију тих иницијатива приликом обављених посета, донела Одлуку о добитницима награда и признања.

Заштитник грађана на овај начин жели да промовише примере добре праксе у области приступачности на локалном нивоу, као и да оствари бољу сарадњу са јединицама локалне самоуправе у Републици Србији у циљу утврђивања стања у области приступачности и узрока због којих се прописи који гарантују права на приступачност јавних објеката, служби и услуга особама са инвалидитетом и тешкоћама у кретању или комуникацији не примењују у пуној мери. Такође, ова иницијатива пружа значајне информације за формулисање препорука и планова за унапређивање приступачности у оквиру надлежности градова, општина и градских општина.

Погледајте снимак церемоније доделе награда јединицама локалне самоуправе за допринос развоју свих облика приступачности у 2020. години:

 

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]