Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Резултати програма „Програм локалних иницијатива за социјално укључивање и смањење сиромаштва – Подршка развоју иновативних модела за социјално укључивање – LIP 2 “

Објављено 25.08.2021.

Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva - SIPRU - logoЦиљ Програма био је допринос унапређењу социјалног укључивања осетљивих друштвених група, посебно оних које живе у руралним и изузетно сиромашним подручјима, кроз унапређење постојећих и/или креирање/успостављање нових иновативних мера, услуга или програма од значаја за друштвено укључивање социјално искључених група у областима образовања, запошљавања, социјалне заштите, здравља и здравствене заштите и становања.

Програм LIP 2 спроводио је Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије уз подршку Владе Швајцарске кроз Швајцарску агенцију за развој и сарадњу (SDC).

Програм „Подршка развоју иновативних модела за социјално укључивање” се састојао од 9 локалних иницијатива у три тематске области (образовање, запошљавање и социјална заштита), које су обухватиле територију 11 локалних самоуправа у два региона Србије: Јужна и Источна Србија и Шумадија и Западна Србија. Завршетак програма био је 2. јуна 2021. године.

Сврха Програма је била подршка партнерству локалних самоуправа и организација цивилног друштва и у циљу формулисања, унапређења постојећих и/или креирања/успостављања нових иновативних мера, услуга или програма њиховог спровођења, праћења и евалуације од значаја за друштвено укључивање социјално искључених група (жене, млади, Роми/Ромкиње, мигранти, особе с инвалидитетом, деца и млади), као и успостављање сарадње са другим релевантним заинтересованим актерима из јавног, приватног и цивилног сектора, на локалном и регионалном нивоу.

Програм је такође дао допринос унапређењу:

  • механизама комуникације између јавног, приватног и цивилног сектора на локалном нивоу;
  • локалног правног оквира који омогућава успостављање нових иновативних мера, услуга или програма;
  • локалног правног оквира који омогућава делотворно коришћење локалних буџета за унапређење положаја осетљивих група;
  • ефикасног одређивања приоритета мера, програма и активности у тематским областима програма;
  • јачања капацитета локалних заинтересованих актера у заговарању, прикупљању средстава, изради предлога политика и јавном наступу;
  • јачања капацитета локалних актера уприпреми Планова одрживости покренутих иницијатива.

Програм LIP 2 обухватао је две фазе.

У оквиру Фазе 1: Подршка развоју иновативних решења (мера/услуга/програма), чији је период спровођења био четири месеца (јун–октобар 2019. године) била је дата прилика одабраним јединицама локалне самоуправе да, уз финансијску и менторску подршку Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије, прикупе податке и припреме детаљну анализу проблема који желе да реше, спроведу консултације са циљним групама и релевантним актерима у заједници са циљем развоја/унапређења решења и да припреме пројектни предлог за тестирање иновативног решења.

15 пројеката из следећих локалних самоуправа је добило донацију од 3.000,00 CHF и менторску подршку у циљу развијања иновативних решења и то: Лебане, Пирот, Бела Паланка, Рашка, Нови Пазар, Мајданпек, Ражањ, Чајетина, Нова Варош, Зајечар, Сјеница, Сурдулица, Ужице, Краљево, и Бојник.

У оквиру Фазе 2: Подршка тестирању развијених иновативних решења, чији је период спровођења био петнаест месеци (мај 2020. – јун 2021. године) била је дата прилика одабраним јединицама локалне самоуправе да, уз финансијску и мониторску подршку Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије, тестирају и унапреде постојеће и/или креирају/успоставе нове иновативне мере, услуге или програме кроз њихово спровођење, праћење и евалуацију, као и припрему планова одрживости.

9 пројеката из следећих локалних самоуправа је добило донацију од 25.000,00 CHF и мониторску подршку у циљу тестирања иновативних решења и то: Пирот, Бела Паланка, Рашка, Ражањ, Чајетина, Сурдулица, Ужице, Краљево, и Бојник.

Више информација о реализованим активностима локалних иницијатива, као и њиховим ефектима можете видети у оквиру презентација пројеката и њиховим успешним причама:

 Издвајамо неке од главних резултата програма:

  • 1 ОЦД добила лиценцу релевантног министарства за пружање услуге „Лични пратилац детета” (Удружење „Сурдулица за све“ из Сурудлице),
  • 1 ОЦД поднела захтев за добијање лиценце релевантног министарства за пружање услуге „Лични пратилац детета” (Удружење „Те Деум” из Беле Паланке),
  • 1 ОЦД подржана у оснивању (Удружење „Феникс” из Лебана),
  • 4 локалне самоуправе подржане у припреми Програма за унапређење положаја особа са инвалидитетом за период 2021-2023. године (Пирот, Рашка, Бела Паланка и Ужице),
  • основана женска пољопривредно-социјална задруга „Ражањке“,
  • основана пољопривредно-едукативна канцеларија за жене „Златиборка“
  • 9 локалних самоуправа обезбедило издвајања у буџету за реализацију Програма одрживости за мере, услуге и програме успостављење у оквиру Програма LIP 2.

У оквиру програмских активности припремљено је и неколико брошура које су имале за циљ да информишу грађане и грађанке о правима и расположивим мерама подршке на локалном нивоу (у складу са важећим нормативним оквиром):

Више информација о „Програму локалних иницијатива за социјално укључивање и смањење сиромаштва – Подршка развоју иновативних модела за социјално укључивање – LIP 2 “ потражите овде.

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]