Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

У октобру четврти Семинар о социјалном укључивању Рома и Ромкиња у Србији

Објављено 27.06.2017.

Romska zastava - ilustracijaОбраћајући се на другом састанку Националне платформе о интеграцији Рома, директорка владине Канцеларије за људска и мањинска права Сузана Пауновић истакла је да је Влада Србије у сарадњи са Европском комисијом отпочела одржавање Семинара о социјалном укључивању Рома и Ромкиња у Републици Србији почевши од 2011. године, и најавила да ће наредни Семинар бити одржан почетком октобра ове године.

Пауновић је подсетила да је Трећи по реду Семинар одржан 11. јуна 2015. године након чега су усаглашени Оперативни закључци који представљају преузете обавезе Србије за период од 2015. до 2017. године.

– Усаглашено је 60 закључака који су разврстани у 7 области: међуресорна питања, упис у матичне књиге, образовање, запошљавање, социјална и здравствена заштита, становање и слобода кретања. Обавезу праћења и извештавања о Оперативним закључцима имају Канцеларија за људска и мањинска права и Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва и ова обавеза се редовно спроводи, без кашњења, оценила је Пауновић.

– Канцеларија за људска и мањинска права је припремила Први годишњи извештај о остварености Оперативних закључака за период јун 2015. – јун 2016. године који је предат Европској комисији. У току је израда другог извештаја на основу пристиглих прилога ресорних министарстава и очекујемо да ће исти бити прослеђен на мишљење ресорима до краја јуна месеца, након чега ће бити достављен и Европској комисији, навела је Пауновић.

Ненад Иванишевић, Национална контакт особа за Роме и државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања истакао је да пројекат „Интеграција Рома 2020“ помаже владама западног Балкана и Турске у њиховим напорима за спровођење политика у корист Рома. Влада Србије, као и цело друштво показује спремност и посвећеност да се унапреди положај Рома и Ромкиња у Србији.

Тим лидер акционог тима пројекта Интеграција Рома 2020 Орхан Усеин је оценио да је данашњи састанак прилика да се оснажи Национална контакт особа за Роме у процесу европских интеграција, и да је састанак добар извор информација за процес извештавања. Орхан је подсетио да је прошле године у Народној скупштини организована прва Национална платформа за интеграцију Рома у форми јавног слушања.

Мирјана Максимовић из Делегације Европске уније у Србији је похвалила напоре Републике Србије у унапређењу положаја Рома, истичући да је он бољи у односу на период од пре 6 година, али да свакако има још доста посла, оцењујући важност имплементације стратегије на локалном нивоу. Максимовић је истакла да ће интеграција Рома остати и даље важна тема у процесу европских интеграција и да је ЕУ за ову област определила 20 милиона евра до 2020. године.

Састанку су присуствовали представници државних институција одговорних за спровођење политика за интеграцију Рома у областима образовања, запошљавања, становања, здравствене и социјалне заштите, међунаордних и организација цивилног друштва, независних тела, као и представници медија.

Састанак Националне платформе је организовало Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и пројекат Интеграција Рома 2020 Савета за регионалну сарадњу.

Извор: www.ljudskaprava.gov.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]