Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Европи потребне инвестиције да села учини привлачним за живот

Објављено 20.10.2017.

nature_ilustracijaСуочена са све већим напуштањем села, Европа мора да обезбеди инвестиције и спроводи политику којом ће пољопривреду учинити привлачнијом, посебно младим људима. Политичка несигурност због недоследне пољопривредне политике Европске уније, међутим, одвлачи инвеститоре. Лоша инфраструктура, ниске зараде и мала покривеност интернетом демотивишу младе да остану на селу.

Сеоска подручја чине више од половине површине ЕУ, али не испуњавају своје економске и социјалне потенцијале. Незапосленост је велика, а популација је све старија јер се све више младих сели у градове у потрази за новим могућностима.

За оне који остају на селу, недовољно инвестирање у инфраструктуру ограничава економски развој због чега је још теже убедити младе да живот на селу може да пружи будућност због које вреди остати.

“Ако желимо да одржимо сеоска подручја у будућности, ако желимо да одржимо пољопривреду, морамо да привучемо младе људе”, изјавио је председник Европског савета младих пољопривредника Јанес Маес. “Млади треба да виде да вреди живети у сеоским подручјима, да се од пољопривреде може живети и издржавати породица”, рекао је Маес у Бриселу на скупу о развоју пољопривреде који је организовао EURACTIV.com.

Стивен Мередит из организације ЕУ за органску храну IFOAM верује да пољопривреда мора да буде у средишту политике сеоског развоја.

“Пољопривреда је кичма сеоских подручја. Ако немамо пољопривреднике биће још теже решити проблем сеоског егзодуса”, рекао је Мередит.

Зараде пољопривредника су сада, међутим, 40% просека широм ЕУ. Мање од половине сеоских подручја има приступ брзом интернету, што отежава сељацима да развијају посао и уводе иновације.

Све то одвраћа младе да се баве пољопривредом и да остану да живе и раде на селу.

Политичка несигурност спутава инвестиције

Директорка за сеоски развој у Генералном директорату Европске комисије за пољопривреду и сеоски развој Џозефин Лориз-Хофман сматра да је инвестирање у сеоску инфраструктуру у великој мери питање “политичке храбрости” у чланицама ЕУ.

ЕУ може да “обезбеди алат”, рекла је европска званичница, али земље појединачно морају да одлуче где и у шта да инвестирају.

Обезбеђивање новца за инвестиције, међутим није лако за земље ЕУ. Пека Песонен, генерални секретар удружења пољопривредника и професионалних пољопривредних организација Copa-Cogeca, за незаинтересованост инвеститора криви “недоследне” политичке одлуке ЕУ.

“Политичко окружење у Европи је једноставно превише нестабилно”, оценио је Песонен. Према његовом мишљењу, има много примера који показују да “ЕУ тврди да наука преовладава у креирању политика све док јој се не допадне конкретан исход”.

Комплементарност с другим политикама

У време када расте притисак на буџет за Заједничку пољопривредну политику и када би излазак Велике Британије из ЕУ могао да остави велику рупу у финансијама после 2020, учесници скупа су се сагласили да је важније него икад да се осигура да пољопривредници имају користи од низа политика ЕУ, изван Заједничке пољопривредне политике.

Лориз-Хофман је изјавила да би у циљу максималног искоришћавања доступних средстава, земље ЕУ требало да комбинују различите могућности финансирања из регионалних развојних и социјалних фондова ЕУ.

Према њеном мишљењу, престонице чланица ЕУ треба да имају унутрашњу дискусију о повећању комплементарности пројеката које финансирају и да обезбеде да буду корисни за сеоски развој кад год је то могуће.

Посланица Европског парламента из Хрватске Маријана Петир изјавила је да чињеница да је за четири године 80.000 младих Хрвата напустило домове, углавном на селу, да би радили ниско-квалификоване послове широм ЕУ показује да чланице и Заједничка пољопривредна политика морају да дефинишу приоритете у регионалном развоју тако да се живот и рад на селу не сматра “срамотним”.

Извор: EURACTIV.com, преузето са www.euractiv.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]