Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

АСТРА покренула кампању „СОЛИДАРНО и ЗАЈЕДНО против ковида 19 и трговине људима”

Објављено 10.12.2020.

ASTRA - logoТрговина људима је тежак облик кршења људских права и један од најозбиљнијих друштвених изазова. Пандемија изазвана појавом вируса ковид-19 погоршала је положај жртава трговине људима и истовремено повећала рањивост потенцијалних жртава. Стање пандемије и неке од изречених мера у борби против глобалне здравствене кризе, учиниле су идентификацију (потенцијалних) жртава трговине људима још тежом, а трговце људима, њихове активности и начине врбовања жртава мање видљивим. Затварање у домове учинило је жртве породичног или партнерског насиља још изложенијим, па самим тим појачало њихову потребу да те домове напусте. С друге стране, они без дома, који живот проводе на улици, остали су изложени вирусу, без опреме и знања како да обољевање спрече, и са ограниченим приступом здравственој заштити у случају да им је неопходно лечење и опоравак. Подршка и помоћ које им припадају постале су изазов због преусмеравања приоритета Владе током пандемије. Поред тога, драматично повећање стопе незапослености и смањење дохотка, посебно за раднике са ниским платама и у неформалном сектору, учинило је да се значајан број људи који су већ били у рањивом положају нађу у још неизвеснијим околностима.

У периоду од јануара 2020. до октобра 2020. године, АСТРА – Акција против трговине људима је забележила пораст броја позива упућених SOS линији преко 70%. Повећан је и број теренских акција усмерених ка директној помоћи жртвама за 44%. За неке од жртава, као и за све друге људе који се суочавају са мерама рестриктивног кретања, позив SOS телефону понекад је представљао једини контакт са „спољним светом“. Јављали су се стари клијенти/киње, али и нови. АСТРА је у овом периоду идентификовала 29 нових жртава трговине људима и указала им прву помоћ и подршку. Осим тога, АСТРИНУ SOS линију контактирале су и жртве породичног/партнерског насиља, које је од појаве пандемије све израженије. Оне су упућиване сарадницама из других организација, специјализованих за ту врсту проблема, и надлежним органима са којима АСТРА сарађује. У том мору позива било је и оних који су само били збуњени мешовитим порукама и опречним информацијама које су стизале из Владе и медија, при чему велика већина њих није имала приступ личној заштитној опреми као што су маске, рукавице или дезинфицијенси.

У намери да ублажи рањивост (потенцијалних) жртава трговине људима и других ризичних група у време пандемије вируса ковид-19, оспособи их за прву заштиту од вируса али и од опасности од трговине људима, АСТРА покреће кампању „СОЛИДАРНО и ЗАЈЕДНО против ковида 19 и трговине људима”.

АСТРА планира да у наредном периоду спроведе интензивну кампању подизања свести о ковиду 19 и продубљеном утицају кризе изазване присуством вируса на жртве и потенцијалне жртве трговине људима. У ту сврху креирана су два информативна буклета – један је намењен одраслима који су у посебном ризику да постану жртве трговине људима, а други је адаптиран и прилагођен потребама деце у ризику. Ови буклети заједно са личном заштитном опремом биће достављени већ постојећим клијентима/кињама и њиховим породицама, затим локалним организацијама и мрежама које пружају помоћ угроженим групама у својим заједницама, домовима за децу и одрасле, организацијама које се баве децом без дома или родитељског старања, центрима за социјални рад и дистрибуирани свуда где се претпостављене особе и деца у ризику крећу. АСТРА ће посебно настојати да допре до оних којима масовни медији и интернет нису доступни. Ове активности пратиће динамична кампања на друштвеним мрежама. Саставни део кампање биће текстови и визуали настали за потребе кампање и креирање буклета.

Кампања је део истоименог пројекта „СОЛИДАРНО и ЗАЈЕДНО против ковида 19 и трговине људима”, који се реализује уз подршку Немачке организације за међународну сарадњу (GIZ), која делује под окриљем Немачког министарства за економску сарадњу и развој (BMZ).

Преузмите електронске верзије буклета за децу и одрасле:

Извор: www.astra.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]