Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Више, али ипак недовољно жена у управама компанија

Објављено 01.10.2014.

Socijalna isključenost - ilustracijaМушкарци су и даље бројчано надмоћни на водећим позицијама у корпорацијама у Европској унији, иако су данас 60% дипломираних на европским универзитетима жене. Ипак, удео жена у управама највећих компанија расте, мада и даље у само пет чланица ЕУ оне чине најмање четвртину чланова управних одбора. Највише жена у управама компанија је у Летонији а најмање на Малти. Жене међутим не напредују брзо ка највишим руководећим позицијама и тренутно тек три од 100 највећих компанија уместо главних директора имају директорке.

Нови подаци Европске комисије показују да је удео жена у управама водећих компанија у Европској унији у априлу 2014. достигао 18,6%, што је за готово процентни поен више него шест месеци раније.

Комисијин нацрт директиве која треба да допринесе да удео жена међу неизвршним члановима управа листираних компанија достигне 40% сада се разматра у Савету ЕУ, пошто је добио снажну подршку Европског парламента у новембру 2013. године.

“Родна равноправност није опција, није луксуз, то је императив. Зато су Европи потребна строга правила за борбу против родне неједнакости у управама компанија”, истакла је европска комесарка за правду Мартине Рејхертс (Reicherts) наводећи да се све више компанија надмеће да привуче најталентованије жене.

Од октобра 2010. године, нагласила је Рејхертс, удео жена у управама повећан је за 7,6 процентних поена.

“Нове статистике показују да регулаторни притисак делује. Савет министара сада може брзо да напредује са нацртом закона којим се квалификације и вредности стављају у центар (а не род)”, казала је комесарка.

Подаци показују да је од 2003. до 2010. године удео жена у управама компанија порастао са 8,5% на 11,9%, односно у просеку за 0,5 процентног поена годишње. Међутим, од октобра 2010. раст је био готово четири пута бржи – у просеку 1,9 процентних поена годишње.

Између октобра 2010. и априла 2014. године удео жена у управама компанија повећан је у 23 од 28 чланица ЕУ. Највећи раст забележен је у Француској (за 18,1 процентни поен), а следе Италија (14,1), Словенија (13,5), Холандија (10,1), Велика Британија (9,4) и Немачка (9,1 процентни поен).

Како се оцењује, највеће унапређење било је у земљама које су предузеле или разматрале законске акције или организовале интензивне јавне дебате о повећању удела жена у корпорацијским управама.

Највише жена у управама компанија имају Летонија, Француска, Финска, Шведска и Холандија и то су земље у којима жене чине барем четвртину чланства управних одбора. Лидер је Летонија са 31,4% жена у управама.

Већи удео жена у управама компанија од просека у ЕУ имају Словенија и Данска (23,3%), Британија (22,7%) и Немачка (21,7%) а Италија је на европском просеку од 18,6%.

Најмањи удео жена у управама је на Малти (2,7%) а тек нешто бољи су Чешка (6,9%), Естонија (7,2%) и Кипар (7,3%), показују подаци Европске комисије.

Међутим, ситуација је много другачија када је реч о женама на највишим руководећим позицијама – само три од 100 највећих листираних компанија у Европи имају главну извршну директорку. Комисија је упозорила да се ту стање није битно променило у последње три године.

Извор: EurActiv.rs

 

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]