Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Врабац и бубамара

Објављено 28.08.2015.

garinca_001_su_fiПише: МЕСТО ЗА НАС (Блог о социјалном укључивању)

Фудбалер Мануел Франсиско дос Сантос, прозван Гаринча, рођен је у граду Пау Гранде у држави Рио де Жанеиро 1933. године. Надимак Гаринча дао му је један од десеторице старије браће зато што му је онако мали, брз али трапав личио на врсту врапца по имену Гаринча. Тај надимак пратио га је од детињства до смрти.

Свет га је упознао 1958. године на Мундијалу у Шведској, на коме је Бразил освојио прву од својих пет титула. Био је део чувеног напада који се и данас помиње са највећим поштовањем: Гаринча, Диди, Вава, Пеле, Загало. Четири године касније у Чилеу, после повреде Пелеа, предводио је Бразил до одбране титуле постигавши 4 гола, а играо је и у Енглеској 1966. године, где је Бразил испао у првом кругу. Укупно је 50 пута облачио дрес репрезентације Бразила и постигао 12 голова, а изгубио је само једну утакмицу.

Гаринча је рођен са неколико деформитета: кичма му је била крива, лева нога била му је краћа 6 центиметара од десне и искривљена ка споља, десна искривљена ка унутра, па ни каснија операција није могла да доведе у ред његове „икс“ ноге. Док је био клинац, нико није могао ни помислити да ће постати славни фудбалер, али судбина је хтела да он свој инвалидитет претвори у предност, јер је са нетипичним ставом, „укрштеним“ стопалима и „кривим“ ногама био заправо непредвидив и неухватљив за своје ривале. Сви су знали да дрибла тако што крене улево, а онда промени правац удесно, али нико није могао да га заустави. Игра Бразила често се сводила просто на „дај лопту Гаринчи“. Он је уз аут-линију своје чуваре доводио до лудила, дриблао их је по неколико пута пре него што би са корнер-линије идеалним центаршутевима проналазио Пелеа или Ваву.

За Ботафого, клуб у коме ће играти 12 година и на 581 утакмици постићи 232 гола, на дебију је дао 3 гола и најавио бриљантну каријеру. После Ботафога, од 1966. године, играо је једну годину у Коринтијансу, преселио се у Колумбију, онда се вратио у Бразил и заиграо за Фламенго, да би каријеру завршио у малом тиму Оларио из Рио де Жанеира 1973. године.

Женио се два пута, и из бракова и ванбрачних веза имао најмање 14-оро деце. Из једне авантуре са келнерицом током турнеје Ботафога по Шведској 1959. рођен је Улф Линдберг, једини Гаринчин син. Улф је први пут посетио Бразил тек 2005. године и срео се са 10 полу-сестара из брачних и ванбрачних веза свог оца. Они су заједно посетили очев гроб у родном месту.

Гаринчу су звали „Фудбалски Чаплин“, „Анђео кривих ногу“ и „Народна радост“, јер је био жонглер, дриблер каквих одавно нема, чаробњак са лоптом. Једна незалечена повреда колена означила је почетак краја његове бриљантне каријере, а све што се после дешавало била је друга страна славе. Од оца је наследио склоност ка алкохолу, па је често у стању пијанства правио инциденте, укључујући и саобраћајну несрећу у којој је погинула његова ташта. Када је 20. јануара 1983. године, након двадесетодневног непрекидног опијања, умро од цирозе јетре не напунивши 50 година живота, сандук са његовим телом, прекривен заставом Ботафога, био је изложен не у цркви, него на стадиону „Маракана“, фудбалском храму у коме је Гаринча толико пута блистао и одушевљавао фудбалске вернике.

(…)

Текст “Врабац и бубамара” у целини можете прочитати на Блогу о социјалном укључивању.

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]