Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Глобална алијанса против злостављања деце на интернету

Објављено 06.12.2012.

ict_ucionicaУ Бриселу је 5. децембра покренута Глобална алијанса против сексуалног злостављања деце преко интернета којој је приступило 48 земаља укључујући Србију. Процењује се да је тренутно на интернету више од милион слика деце изложене сексуалном злостављању и експлоатацији и да се њихов број увећава за 50.000 годишње. Циљ Алијансе је, како су поручиле чланице, да се доносиоци одлука широм света уједине да би лакше идентификовали жртве и помогли им, као и да се починиоци кривично гоне.

Чланице су се обавезале да ће радити на остварењу бројних циљева у борби против онлајн сексуалног искоришћавања деце а захваљујући међународној сарадњу, та борба ће, уверене су, бити знатно ефикаснија.

“Иза сваке слике злостављаног детета је једно злостављано дете, експолатисана и беспомоћна жртва. Када такве слике круже онлајн, оне остају заувек. На нама је одговорност да заштитимо децу без обзира где живе и изведемо криминалце пред лице правде. Једини начин да то постигнемо је да се удружимо и интензивирамо и координишемо акције широм света”, истакла је европска комесарка за унутрашење послове Сесилија Малмстрем.

Амерички државни тужилац Ерик Холдер оценио је да ће међународна иницијатива ојачати ресурсе у борби против злостављача али и помоћи да се открије више деце жртава сексуалног злостављања и да се обезбеди да она добију помоћ и подршку.

“Тај глобални савез можемо градити на успеху претходних прекограничних полицијских операција у којима су демонтиране међународне мреже педофила и спасена бројна деца у свету”, нагласио је Холдер.

Ниједна земља, сматрају чланице Алијансе, не може сама да се бори против злостављања деце јер су злостављачи криминалне банде за које не постоје границе и које користе недовољну размену информација и рупе у закону. Зато је међународна сарадња од кључног значаја за ефикасније вођење истрага и кажњавање оних који крше закон.

Међу циљевима на које су се обавезале земље које су приступиле Глобалној алијанси су и јачање напора на идентификацији жртава и обезбеђењу потребне помоћи, подршке и заштите жртава, као и повећање напора у истрагама сексуалног искоришћевања деце онлајн, откривању и кажњавању починилаца. Ту су и јачање свести деце о ризицима на интернету, смањење доступности онлајн материјала који представља злостављање деце и ревиктимизација деце.

Чланице Алијансе против сексуалног злостављања деце преко интернета саме ће изабрати које ће потезе повлачити на националном нивоу како би испуниле задате циљеве и о напретку ће редовно извештавати.

ЕУ је, како се наводи, већ остварила напредак законима о борби против трговине људима, сексуалног злостављања, сексуалне експлоатације деце и дечије порнографије. Тим актима обухваћени су гоњење починилаца, заштита жртава и превенција криминалитета.

Такође европска полиција Еуропол подржава међународне операције и у прошлој години је операција “Спасавање” за резултат имала откривање 779 осумњичених у свету, 250 ухапшених и спасено 252 деце.

Од велике помоћи у борби против сексуалног искоришћавања деце на интернету биће и Европски центар за сајбер криминал који ће бити отворен у јануару у седишту Еуропола у Хагу и којем ће у фокусу бити борба против злостављања деце.

Комисија такође подржава INHOPE мрежу невладиних организација које организујују телефонске линије за помоћ деци жртвама у ЕУ и прикупљају податке о сајтовима са сликама злостављане деце како би били уклоњени са интернета а педофили кажњени.

Извор: Euractiv.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]