Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Грађани Србије незадовољнији животом од грађана ЕУ

Објављено 26.12.2014.

upitnik - ilustracijaГрађани Србије су незадовољнији својим животом и економским приликама у односну на грађане ЕУ, а и једне и друге највише брине незапосленост, показало је истраживање Европске комисије Еуробарометар, чији су резултати објављени у децембру. Грађани Србије подељени су око тога да ли ће се економске прилике променити набоље или нагоре у наредних 12 месеци. Већина сматра да се њихов живот неће променити у том периоду, али готово трећина очекује да ће се побољшати, по чему су већи оптимисти од грађана ЕУ који углавном сматрају да им се живот неће променити у наредних 12 месеци. Грађани Србије, такође, више подржавају проширење ЕУ од грађана Уније, показао је јесењи Еуробарометар.

Према том истраживању о ставовима грађана, спроведеном у новембру у 35 земаља и области – 28 земаља ЕУ, шест земаља кандидата за чланство и заједници кипарских Турака, 79% грађана ЕУ је задовољно својим животом, док је у Србији то 48% грађана.

Више од половине грађана ЕУ (56%) сматра да им је професионални живот добар, а у Србији 24%, наводи се у истраживању чији су резултати објављени у децембру. У Србији 39% грађана није заодвољно професионалном ситуацијом, а у ЕУ 26%, показују подаци изнети у анексу истраживања.

Трећина грађана Србије је оценило своје финансијско стање као добро, а 64% као лоше, док је на нивоу ЕУ тај однос обрнут – у просеку 65% грађана ЕУ сматра своје финансијско стање добрим, а 32% лошим.

Да је економска ситуација у земљи добра сматра 8% грађана Србије, а 91% сматра да је лоша. У ЕУ у просеку 34% грађана сматра да је економска ситуација добра, а 63% да је лоша, пише данас портал ЕурАктив Србија.

Грађани Србије су подељени око тога да ли ће се економске прилике побољшати у земљи у наредних 12 месеци: да хоће сматра 27%, да ће се погоршати сматра 36% а 33% сматра да ће ствари остати исте.

У ЕУ највећа стопа грађана, 45%, сматра да се неће променити.

Када је реч о незапослености, велика већина грађана Србије, 93%, сматра да ствари не стоје добро док 5% оцењује стање као добро. У ЕУ 73% грађана сматра да је стање на том плану лоше, а 24% да је добро.

Већина грађана Србије, 42%, сматра да ће се прилике у вези са запошљавањем погрошати, а већина грађана ЕУ, 44%, да се неће променити ни на боље ни на горе.

На питаје да ли сматрају да се ствари крећу у добром или лошем правцу у земљи, 34% грађана Србије је рекло да се крећу у добром правцу, 33% у лошем а 26% ни у добром ни у лошем.

Грађани Србије и ЕУ углавном сматрају и да се ствари неће променити ни на боље ни на горе у наредних 12 месеци када је реч о њиховом финансијском стању (61% грађана ЕУ и 46% грађана Србије).

И за грађане Србије и ЕУ највећи проблем је незапосленост, што је као одговор дало 59% грађана Србије и 45% грађана ЕУ.

Већина грађана Србије, 48% сматра да се њихов живот неће променити у наредних 12 месеци, 31% очекује да ће се побољшати, док 17% сматра да ће се погоршати.

У ЕУ 58% грађана сматра да им се живот неће променити у наредних 12 месеци, док 28% сматра да ће им се побољшати, а 11% да ће се погоршати.

Однос према ЕУ

Према истраживању које је у Србији спровео ТНС Медијум Галуп на 1.017 испитаника, 58% грађана Србије подржава проширење ЕУ у наредним годинама, 26% је против, док је у ЕУ 48% грађана против а 39% за проширење.

Истворемено, 39% грађана Србије сматра да би чланство у ЕУ било добро за земљу, 21% да би било лоше а 36% да не би било ни добро ни лоше. У Албанији 76% грађана сматра да би чланство у ЕУ било добро за ту земљу а у Турској то сматра 28% грађана.

Више од половине грађана Србије, 56%, сматра да би лично имало користи од чланству у ЕУ.

Такође, 38% грађана Србије сматра да се ствари крећу у добром правцу у ЕУ док у ЕУ то мисли 25% грађана.

Већина грађана Србије, 65%, сматра да се глас ЕУ чује у свету а 26% да не. Сличан однос преовлађује и међу грађанима ЕУ.

Више од половине грађана ЕУ (56%) су оптимисти у погледу будућности ЕУ а 37% су песимисти.

Више од половине грађана ЕУ и Србије каже да повремено разговара са пријатељим о националној политици, док 50% односно 46%, повремено разговара о питањима европске политике.

Извор: EurActiv.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]