Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Данас се обележава Светски дан Рома

Објављено 08.04.2017.

Romska zastava - ilustracijaДиректор Канцеларије за људска и мањинска права Владе Републике Србије Сузана Пауновић честитала је свим припадницима ромске националне мањине 8. април – Светски дан Рома.

Пауновић је поручила да су у протеклој години остварени значајни резултати по питању инклузије Рома и Ромкиња како на националном, тако и на нивоу јединица локалне самоуправе где живе припадници ромске националне мањине.

На резултатима су, како је истакла, радила ресорна министарства, градови и општине, међународне и организације цивилног друштва, Национални савет ромске националне мањине, као и представници ромске заједнице.

Она је подсетила на то да је у ових годину дана усвојена Стратегија за социјално укључивање Рома и Ромкиња до 2025. године, као и да је припремљен Акциони план за њено спровођење.

Према њеној оцени, то колики значај Влада Србије придаје овом питању најбоље показује чињеница да је формирано Координационо тело за праћење реализације Стратегије за социјално укључивање Рома и Ромкиња у Републици Србији за период од 2016. до 2025. године.

Као оперативна подршка Координационом телу, формирана је и Стручна група задужена за све стручне послове у вези са текућим питањима у вези социјалног укључивања Рома и Ромкиња, навела је Пауновић.

Стручна група ће, како је додала, на дневном нивоу пратити спровођење предвиђених активности и пружати стручну помоћ јединицама локалне самоуправе.

Пауновић је подсетила на то да је успешно реализован троипогодишњи пројекат „Овде смо заједно – Европска подршка за инклузију Рома“ и да је то један од најуспешнијих и најделотворнијих пројеката у области интеграције Рома који је реализован у последњих десетак година у нашој земљи.

Директор Канцеларије за људска и мањинска права је нагласила да је само кроз овај пројекат додељено 1.000 стипендија за средњошколце, обучено 250 представника организација цивилног друштва, урађено 13 урбанистичких планова и израђена јединствена национална База података за праћење резултата мера за инклузију Рома.

Такође, обезбеђена су и лична документа за 1.100 правно невидљивих лица, креирано 60 нових радних места, уписано 1.300 деце у предшколски програм, подржано 17 предузећа која запошљавају Роме и Ромкиње, развијен Географски информациони систем (ГИС) са подацима о 583 подстандардна ромска насеља.

Друге општине и градови који нису били укључени у овај пројекат применили су модел мобилних тимова као најефикаснији начин решавања проблема које имају припадници ромске националне заједнице, истакла је Пауновић.

Према њеним речима, неки од остварених резултата свакако су допринели и испуњењу обавеза преузетих Акционим планом за Поглавље 23 у приступању Србије Европској унији, а велики допринос учињен је и на испуњавању оперативних закључака семинара који заједнички организују Влада Републике Србије и Европска унија.

Протеклу годину обележила је добра и континуирана сарадња са Националним саветом ромске националне мањине, а о резултатима и побољшању квалитета свог живота управо говоре сами припадници ромске заједнице, што је најбољи показатељ, оценила је Пауновић.

Извор: www.srbija.gov.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]