Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Два и по милиона евра за нове пројекте на југоистоку и југозападу Србије

Објављено 15.08.2016.

ep_vranjeЕвропска унија и Влада Швајцарске ће преко развојног програма Европски ПРОГРЕС обезбедити  средства у висини од више од два и по милиона евра за нове пројекте који за крајњи циљ имају бољи живот становника и становница 34 општине на југоистоку и југозападу Србије, одлучено је 10. августа на другом Годишњем састанку Управног одбора Европског ПРОГРЕСа у Врању.

Одобрена подршка између осталог подразумева финансирање 14 локалних инфраструктурних пројеката вредности 1.5 милиона евра и 17 микро и малих предузећа од 253.880 евра. Европски ПРОГРЕС ће такође кроз набавку опреме у вредности од 183.307 евра подржати 22 младих људи да почну свој бизнис.

„Европска унија и Влада Швајцарске настављају  да подржавају развој локалне инфраструктуре који ће допринети унапређењу квалитета живота људи као и укупног пословног амбијента који је предуслов за привлачење инвестиција“, рекао је Грем Тиндал, менаџер Европског ПРОГРЕСа. Како је Тиндал навео, кроз подршку предузећима и самозапошљавању младих, Европски ПРОГРЕС доприноси већој конкурентности локалне привреде, отварању нових радних места и подстицању предузетничког духа.

На састанку су подржани и предлози активности за спровођење мера из Стратегије за социјално укључивање Рома и Ромкиња на локалном нивоу за које је опредељено 150.000 евра.

Такође, чланови Управног одбора су се сагласили са предлогом пројекта пружања подршке локалним самоуправама у примени електронског система за издавање грађевинских дозвола, вредног 71.000 евра, који ће Европски ПРОГРЕС да реализује у партнерству са Националном алијансом за локални економски развој (NALED). Одобрени су и критеријуми јавног позива за спровођење програма стручног усавршавања у локалним самоуправама. Обе иницијативе за циљ имају да побољшају конкурентност општина обухваћених Програмом.

„Донели смо важне одлуке данас, пред нама је велики број пројеката,  а оно што је битно јесте да охрабримо све локалне самоуправе да се ангажују на припреми квалитетних предлога пројеката који су у складу са потребама становништва и приоритетима развоја”,  рекла је Ана Станковић, менаџерка пројеката Делегације Европске уније у Србији.

У претходне две године Европски ПРОГРЕС је подржао 214 пројеката од којих је 66 већ завршено, а међу оствареним резултатима истакнуто је ажурирање базе пореских обвезника у 16 локалних пореских управа што треба да повећа приходе у општинским буџетима за 13 посто, као и израда 20 главних пројеката који стварају предуслове за  изградњу и помажу општинама да обезбеде средства донатора. Социјално укључивање рањивих група у програмским општинама је значајно унапређено кроз 19 партнерских пројеката цивилног друштва и општина који су, између осталог, омогућули да 31 жена добије стални посао, док су 23 особе инвалидитетом биле привремено ангажоване.

Најзначајнији појединачни пројекат је завршетак изградње и опремања зграде  високошколског образовања намењене за рад двојезичног, бујановачког одељења Економског факултета у Суботици, којег сада похађа близу 400 студената.

„Програм је сада на врхунцу имплементације, а како би успешно реализовали све активности током наредне, последње године спровођења, неопходно је активно учешће наших партнера, првенствено локалних самоуправа. Важно је да се све активности наставе истом динамиком у свим општинама, без обзира да ли се у њима локална власт мењала након избора одржаних у априлу“, додао је Грем Тиндал, менаџер Европског ПРОГРЕСа.

Слободан Миленковић, градоначелник Врања се захвалио на подршци коју годинама уназад Европска уније и Владе Швајцарске пружају Врању, а посебно је истакао значај помоћи у припреми планова детаљне регулације за индустријску зону који су допринели привлачењу страних инвеститора, као што су „Geox“ и „Ditre Italia“.

„Локална самоуправа у Врању наставиће активно да учествује у реализацији развојних пројеката које финансирају Европска унија и Влада Швајцарске, а приоритет је свакако завршетак изградње хируршког блока Опште болнице, јер је тај пројекат важан за цео Пчињски округ“, закључио је Миленковић.

Извор: www.europeanprogres.org

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]