Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Две милијарде евра из IPA фондова 2014 за подршку реформама Западном Балкану и Турској

Објављено 02.02.2015.

eu_zastave - ilustracijaЕвропска комисија је објавила коначни пакет програма претприступне помоћи вредан две милијарде евра за 2014. годину, који је усмерен на подршку реформама у земљама које теже интеграцији у Европску унију. Србији ће на име реформи бити доступно укупно 115 милиона евра.

„Европска комисија је припремила пакет програма претприступне помоћи за 2014. годину, који је усмерен на подршку реформама у земљама које желе да приступе ЕУ. У оквиру Инструмента за претприступну помоћ (IPA) средства укупне вредности две милијарде евра биће на располагању Албанији, Босни и Херцеговини, Бившој Југословенској Републици Македонији, Црној Гори, Србији, Косову и Турској. Пакет такође обухвата вишегодишње програме подршке конкретним секторима у Турској и Бившој Југословенској Републици Македонији за период од наредне три године”, каже се у саопштењу.

„Средства ће подржати конкретне демократске и економске реформе: од модернизације правосуђа и државне управе, до инвестиција у инфраструктуру и повезаност између земаља проширења и држава чланица ЕУ. Ово ће додатно ојачати стабилност, економију и инвестициони потенцијал региона”, изјавио је Јоханес Хан, европски комесар за европску политику суседства и преговоре о проширењу.

У саопштењу се каже да ће „средства предвиђена за ову годину дати већу контролу корисницима интегрисањем њихових реформских и развојних програма. Ово пре свега обухвата подршку при изради програмског буџета са циљем реформисања система управљања јавним финансијама у Албанији, првог ове врсте на Западном Балкану.”

Србија може да очекује потписивање финансијског споразума и почетак спровођења програма у другом кварталу 2015.

Од 115 милиона евра намењених Србији, два милиона евра ће бити издвојено за подршку цивилном друштву у оквиру IPA 2014 акционог програма за више земаља. Део програма ће бити под посредним управљањем у износу од 65,59 милиона евра. Другим делом, односно износом од 49,5 милиона евра, директно ће управљати Делегација ЕУ у сарадњи са међународним финансијским институцијама и другим међународним организацијама.

Секторски приступ је у средишту програма сачињеног од 11 докумената који покривају пет различитих сектора. Приликом припреме, утврђени су следећи приоритети програма IPA 2014.

Сектор демократије и управљања може да рачуна на 44 одсто суме од укупних фондова, који ће бити намењени даљој подршци реформи државне управе са посебним акцентом на дефинисање оптималног обима државне управе, подршци локалним самоуправама при спровођењу регулаторних и буџетских реформи, као и подршци евро интеграцијама кроз техничке припреме у оквиру приступних преговора и припрема/реализација јединствене пројектне структуре за пројекте улагања у саобраћајну инфраструктуру, животну средину, те енергетску и пословну инфраструктуру.

Сектор владавине права и основних права може да рачуна на 24 одсто новца, усмерених првенствено на унутрашње послове: подршка унапређењу владавине права јачањем управљачких капацитета граничне и миграционе контроле. Поред постојећих, а у светлу  споразума постигнутих у дијалогу између Београда и Приштине, биће оформљена још три гранична прелаза са циљем јачања интегрисане контроле граничних прелаза.

Још 11 одсто средстава биће усмерено у сектор енергетике, са акцентом на усклађивању домаће са енергетском регулативом ЕУ, док је 4.5 одсто намењено сектору конкурентности за унапређивање приступа изворима финансирања за мала и средња предузећа.

Сектор образовања, запошљавања и социјалне политике, као један од кључних за даљи развој земље кроз побољшање могућности запошљавања младих и предузетништво, као и реформе образовног система, може да рачуна на 16.5 одсто од укупних средстава.

Осим издвојених 115 милиона евра за национални програм IPA, мобилисано је додатних 62 милиона евра за помоћ Србији у напорима на санацији штете изазване поплавама у мају и септембру 2014. Ова посебна мера ће директно допринети спровођењу владиних приоритета у периоду након поплава, како у погледу опоравка, тако и у погледу унапређења система превенције и реаговања у кризним ситуацијама.

Извор: www.europa.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]