Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Две петине Европљана дигитално неписмено

Објављено 14.06.2016.

laptop - ilustracijaДве петине грађана Европске уније има слабо знање о технологији, или чак никакво, упозоравају званичници у тренутку када се процењује да ће европски сектор технологије до 2020. имати 756.000 непопуњених радних места. Европска комисија је технологију и здравство идентификовала као секторе у којима се компаније муче да нађу адекватно обучене раднике. Званични подаци показују да највише дигитално неписмених у ЕУ има Румунија а најмање Луксембург.

Када је Европска комисија у фебруару представила детаљан списак дигиталних вештина и интернет повезаности, европски комесар за дигиталну економију Гинтер Етингер (Günther Oettinger) истакао је: “Генерално морамо да кажемо да Европа заостаје”.

Комисија је зато поново затражила од националних влада да изађу с плановима за повећање стопе технолошке образованости.

Према подацима Комисије, 41% радне снаге у Европској унији има мале или никакве дигиталне вештине. Најмање су дигитално писмени у Румунији, где 74% радне снаге нема одговарајуће знање о коришћењу технологије. Дигитално најобразованију радну снагу има Луксембург.

Истовремено подаци указују на тренд раста броја високообразованих у ЕУ. Међутим, само 25,5% Румуна старих између 30 и 34 године има факултетску диплому према европском просеку од 38,5%. У Луксембургу факултетске дипломе има 50,5% грађана из те старосне групе.

Комисија је најавила да ће касније ове године покренути нову “коалицију” како би објединила националне иницијативе за унапређење дигиталних вештина.

У блогу објављеном 10. јуна Етингер и потпредседник Европске комисије задужен за јединствено дигитално тржиште Андрус Ансип написали су да ће та група анализирати податке са циљем да издвоји вештине потребне тржиштима рада сваке од чланица.

“Много је младих људи који свекодневно користе интернет али немају све вештине потребне да то своје интересовање претворе у прави посао”, написали су Етингер и Ансип.

Кристијан Вершурен (Christian Verschueren), директор Јурокомерца (EuroCommerce), удружења које представља европске трговце на велико и на мало, каже да технологија и демографске промене истичу потребу за тржиштем рада које омогућава флексибилност и обезбеђује вештине за ново доба у којем радна места за слабије обучене већ нестају.

“Комисија нам је 2008. донела ‘Нове вештине за нова радна места’, 2010. је то била ‘Агенда за нове вештине и радна места’ а 2016. ‘Агенда нових вештина’. Као што кажу називи, садржаји личе на реконструкцију познатих појмова али смо пропустили реализацију”, истакао је Арналдо Абрузини (Abruzzini), директор Јурочембреса (Eurochambres), удружења европских привредних комора.

То удружење је “разочарано” што Комисијина агенда није укључила “мерљиве циљеве за шегртовање у стручном образовању и обуци (VET)”, пренео је EurActiv.com.

“Улога Комисије је ограничена када је реч о образовању и обуци, зато она треба да се фокусира на мали број мера велике вредности које могу да донесу реалне социо-економске користи”, поручили су из Јурочембреса.

Гуглова директорка за јавну политику у Бриселу Ли Јуниус (Lie) каже да је Гугл у партнерским односима са више од 50 европских универзитета на програмима обуке у дигиталним вештинама и да је укључен у такве пројекте у 25 европских земаља.

У међувремену стручњаци предвиђају да ће Европска унија добити 28.000 нових радних места само захваљујући недавно усвојеном пропису о заштити података.

Комисија је такође најавила да намерава да олакша добијање посла у Европи држављанима земаља ван ЕУ кроз визну шему за квалификоване раднике “плава карта”.

Европски комесар за миграције, унутрашње послове, држављанство у права грађана ЕУ Димитрис Аврамопулос каже да тај програм треба да конкурише америчкој “зеленој карти” јер се очекује да ЕУ изгуби 20 милиона радника до 2036. године.

Извор: EurActiv.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]