Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Делта Холдинг донира 18 милиона динара за решавање проблема социјално угроженог становништва

Објављено 06.04.2016.

Zasad za budućnost - logoДелта Холдинг је 16. марта доделио финансијске грантове у вредности од 18 милиона динара удружењима и организацијама за унапређење пољопривредне производње. Једанаест најбољих иницијатива одабрано је на јавном конкурсу у оквиру пројекта „Засад за будућност“.

Пројекат „Засад за будућност“ покренула је Делта Фондација почетком 2015. године, са жељом да се помогне социјално угроженом становништву, унапређењем пољопривредне производње у области воћарства, повртарства и узгоја свиња. На конкурсу су учествовала удружења и организације које послују по принципима социјалног предузећа, а регистровани су на територији Републике Србије. Вредност појединачних грантова је од 240.000 до 1.800.000 динара, а више од 6.500 директних и индиректних корисника биће подржано у другом циклусу „Засада за будућност“.Одабране иницијативе, осим финансијске подршке, добиће и стручну подршку Делта Аграра, а могућ је и откуп произведених пољопривредних култура и стоке.

Мисију Делта Холдинга да оснажи пољопривреду у Србији дели и Траг фондација, која у пројекту учествује као сарадник, а подршку је дао и Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва Републике Србије.

У другом циклусу пројекта „Засад за будућност“ биће подржано 11 организација и удружења из готово свих делова Србије:

Удружење жена „Удахни живот“ из Станишића које оснажује жене и маргинализоване групе кроз образовање, запошљавање и самозапошљавање. Финансијски грант од 1.250.000,00 РСД искористиће за подизање пластеника за производњу поврћа, а на пословима ће ангажовати 8 незапослених жена са ниским квалификацијама и особе са инвалидитетом.

Удружење „РРС Нови мостови“ из Сурчина брине о избеглим, прогнаним и расељеним лицима. Циљ Удружења је да финансијски грант од 956.0000,00 РСД искористи за повећање пластеничке производње поврћа за 4 избегличке и 2 социјално угрожене породице из општине Бољевци. Део произведених култура донираће најугроженијим породицама из Сурчина.

Хуманитарна организација „Царитас“ из Шапца помаже женама које бораве у Сигурној кући и особама са менталним сметњама. Уз помоћ финансијског гранта од 1.800.000,00 РСД унапредиће воћарску и покренути пластеничку производњу поврћа. На овим пословима радно ће ангажовати 6 особа из социјално ургожених категорија становништва.

Коњички клуб из Аранђеловца спроводи социјалне програме намењене младима, маргинализованим групама и особама са инвалидитетом. Циљ клуба је оживљавање сеоског места Вукасовци и радно ангажовање теже запошљивих категорија становништва, за шта ће искористити финансијски грант од 1.798.750,00 РСД. Приходом оствареним пољопривредном производњом финансираће услуге „Хипорехабилитације“ (терапије уз помоћ коња), чиме би клуб постао самоодржив.

Удружење пољопривредних произвођача „Банатска ленија“ из Кикинде утиче на популаризацију еколошки прихватљиве производње хране, повезује актере у производном циклусу, организује студијске посете, семинаре и обуке. Финансијски грант од 1.200.000,00 РСД утрошиће на набавку пластеника са системом за наводњавање. Ангажоваће 9 социјално угрожених особа, а до краја производног циклуса 36.

Удружење грађана „Ево рука“ из Земун поља окупља родитеље деце са тешкоћама у развоју. Родитељима и деци Удружење пружа подршку кроз услуге Инклузивног центра „Место сусрета“, лоцираног у Земун пољу. За финансијска средства од 1.500.000,00 РСД купиће садни материјал, алат и опрему за рад. На овим пословима радно ће ангажовати 2 социјално угрожене особе, а обезбедиће и одрживост услуга инклузивног центра „Место сусрета“.

Удружење жена „Сачувајмо село“ из Прибоја помаже незапосленим женама из сеоских средина ове општине да кроз пољопривредну производњу и сеоски туризам остваре основне и додатне приходе. За финансијска средства од 1.606.516,00 РСД подићи ће 8 пластеника и радно ангажовати 8 социјално угрожених породица.

Канцеларија за младе Грделица развија услуге за децу и младе и утиче на подизање свести о заштити животне средине. Финансијски грант од 950.000,00 РСД искористиће за подизање засада култивисане дивље јагоде, а радно ће ангажовати 3 социјално угрожене жене.

„Живимо заједно“ Удружење за помоћ особама са сметњама у развоју Стари град из Београда унапређује квалитет живота особа са инвалидитетом и њихових породица. Уз помоћ финансијског гранта од 1.800.000,00 РСД подићи ће пластенике и купити алат и садни материјал. Радно ће ангажовати пет особа са инвалидитетом.

Црвени крст Смедерево, Дом у Малој Крсни припрема оброке за кориснике Народних кухиња на територији Смедерева, брине о избеглим лицима, старим лицима и социјално угроженој деци. Уз подршку Делте, подигли су фарму свиња, а финансијски грант од 1.800.000,00 РСД искористиће за увођење аутоматизоване линије за исхрану стоке. На овим пословима ангажоваће три социјално угрожене особе.

Удружење „Оптимист“ из Босилеграда својим услугама економски оснажује сиромашно становништво Босилеграда и југа Србије, пружањем помоћи у пољопривредној производњи. Подизањем пластеника и куповином садница и опреме за секундарну производњу, уз помоћ гранта од 1.798.000,00 РСД, створиће услове за оснаживање две социјално угрожене породице. Део средства искористиће за подршку младим предузетницима.

Извор: www.deltaholding.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]