Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Демократија – упутство за употребу

Објављено 23.07.2012.

Пише: Петар Стојановић (Блог о социјалном укључивању)

Пема дефиницији социјалне искључености, коју можемо пронаћи на интернет страници Курса о социјалној укључености (http://www.inkluzijakurs.info/onlinekurs.php), овај појам означава процес којим појединци и групе бивају истиснути из економског, политичког, културног или друштвеног система преко којих се интегришу у друштво. То је процес кидања веза између појединца и шире заједнице који се може одвијати у једној или више димензија: запошљавања, образовања, учествовања у политичком животу, друштвеним, културним активностима, мрежама социјалне бриге и подршке. На исти начин могу бити искључене и читаве географске области– села, градске четврти, градови, па и региони…

Из ове дефиниције следи да су субјекти искључености појединци, групе, и географске области, а до ове појаве обично доводи њихово сиромаштво, недовољно образовање, или дискриминација због расних, верских, политичких и сличних разлога, или по основу узраста, здравственог стања и других личних својстава.

Објект искључености, односно области које остају недоступне или тешко доступне социјално искљученим особама и групама су економски, политички, културни или друштвени систем, преко којег се појединци и групе интегришу у заједницу.

Међутим, постоје бројни показатељи да је у Републици Србији значајан део становништва веома мало укључен у политички систем, односно у процесе доношења одлука од општег значаја, услед недекватног образовања и информисаности, односно због непознавања друштвеног, економског и политичког уређења сопствене земље. Дакле, у овом случају се не ради о појединцима или групма, већ о великом делу популације.

Површно посматрано, теза о ниском степену укључености у политички систем може деловати нетачно, јер сви знамо да Устав Републике Србије гарантује да сваки пунолетан, пословно способан грађанин ове земље има право да бира и да буде биран, односно да путем избора учествује у конституисању органа државне власти, и да утиче на то какве ће се одлуке доносити у његово име. Поред тога, у Србији се већ (или тек) двадесет година одржавају мање или више слободни избори, путем личног и тајног гласања, и уз велико интересовање и учествовање значајног дела становништва у овом важном друштвеном процесу. Дакле, у овој области не постоји битно или трајно размимоилажење између уставне прокламације и стварне друштвене праксе.

Где се, онда, може пронаћи упориште за тезу према којој је највећи део становништва у веома малој мери укључен у политички систем, односно у процесе доношења одлука од општег значаја? Ова тврдња заснована је на чињеници да велики проценат грађана има веома скромно знање, односно бројне заблуде о друштвеном, економском и политичком уређењу сопствене земље, те је стога њихово учешће у политичким процесима више формално него стварно.

(…)

Текст “Демократија – упутство за употребу” Петра Стојановића у целини можете прочитати на Блогу о социјалном укључивању.

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]