Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Деци са сметњама у развоју су најважнији љубав, подршка и сигурно окружење

Објављено 16.11.2016.

Naša kućaТранскрипт говора Анице Спасов на догађају “МЕСТО СУСРЕТА – моја перспектива” (6. децембар 2015., Кафе ТРАНЗИТ, Земун)

Ја сам Аница Спасов и водим Удружење за подршку особама ометеним у развоју “Наша кућа”. Са дугогодишњим искуством од преко 17 година, ја дођем као нека будућност родитељима млађе деце са сметњама у развоју (…), мој син сада има 31 годину. Испричаћу који су разлози због којих сам се активирала и читав свој живот посветила овом ангажовању.

Када је мој син пошао у школу, позвали су ме телефоном из школе и питали да ли хоћу да се укључим у рад удружења. Ја сам аутоматски одговорила: “Не, немам времена.” Спустила сам слушалицу и схватила шта сам урадила. Наравно да имамо времена! Ако ми немамо времена – ко ће га други имати?! Након те одлуке да прихватим учешће у раду удружења, интензивно сам размишљала о суочавању са реалношћу живота: у реду, добила сам ове животне карте које су преда мном, уопште ме не интересује и нећу да размишљам о томе шта би било да није овога, али хоћу да одиграм најбољу животну партију и да свој живот, а поготово животе своје деце, учиним смисленима. И тако је кренуло.

На основу дугог рада са децом са сметњама у развоју, схватила сам шта је најважније. Њима су најважнији љубав, подршка и сигурно окружење. Јако су им важни социјални контакти, важно је да упознају свет око себе, јер на тај начин могу себе да изграде и да напредују. Јако је важно да верујемо у њих, да им пружамо подршку и ситна задовољства, да им обезбеђујемо друштвене контакте који ће да их ојачају. Тако смо кренули са дневним боравком у коме је било много деце: били су на разним радионицама; радили су најразличитије ствари са најразличитијим људима и уметницима и тако изграђивали себе; одлазили су на летовања и зимовања… То окружење им је помогло да данас, после толико година, буду одрасли људи који имају своје снове и жеље, људи који се остварују и које околина препознаје као младе који припадају заједници и дају допринос њеном развоју. Верујемо да свако од њих може да напредује и утиче на околину, а на тај начин се мењају ставови окружења и превазилазе предрасуде.

Наше удружење је до данас прерасло у социјално предузеће. Од радознале, задовољне деце која су сваког дана напредовала, стигли смо до младих људи који данас врло озбиљно раде. У оквиру нашег социјалног предузећа производе папирне кесе и еколошку амбалажу, раде у Кухињи на точковима (услуга кетеринга – достава оброка на адресе старијих суграђана и компанија)… Постали су веома значајан део наше заједнице тиме што пружају подршку другој групи људи која такође има проблема – старијима који, из разних разлога, не могу себи да обезбеде оброке.

Родитељима млађе деце са сметњама у развоју ово вероватно делује као нека далека будућност. Ни ми у почетку нисмо веровали да многе ствари могу овако да се одиграју. Верујте, када ови млади људи почну да размишљају о томе колико вреде и колико вреди њихов рад, колико су задовољни својом зарадом и тиме што могу да купе нека своја ситна задовољства, схватите колико је сав ваш труд вредео, јер сте им на тај начин обезбедили будућност и, што је најважније, смислен живот.

(…)

Текст “Деци са сметњама у развоју су најважнији љубав, подршка и сигурно окружење” у целини можете прочитати на Блогу о социјалном укључивању.

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]