Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Дневни центри за старије у три града Србије

Објављено 01.12.2012.

old_ageЦрвени крст Србије је у партнерству са холандском невладином организацијом Јанос јавно здравље (Yanos Public Health) окончао пројекат “Брига за старије у локалној заједници” који је финансијски подржао програм за социјалну трансформацију за централну и источну Европу (Matra) Министарства спољних послова Холандије. Популација Србије је међу најстаријим у свету и сада је сваки шести грађанин старији од 65 година. Према проценама Светске здравствене организације, до 2030. године 19% становника Србије биће старо 65 или више година.

Циљ пројекта, који је трајао две и по године, био је развој три центра за дневне активости старијих, у Црвеном крсту Пирота, Крагујевца и Инђије, као и едукација. Вредност пројекта је 114.000 евра. Поред тога, холандски експерти су самоиницијативно прикупили 12.000 евра за реконструкцију простора у Крагујевцу и возило за центар у Пироту.

Други циљ пројекта била је изградња капацитета старијих, њихових рођака и Црвеног крста за пружање бриге и подршке на бази потреба старијих људи у три града Србије. Обуку је прошло, како је речено на конференцији за штампу организованој поводом завршетка пројекта у Црвеном крсту Србије, 200 професионалаца из локалних самоуправа, центара за социјални рад, представника приватног сектора, волонтера Црвеног крста и самих старијих чланова заједнице.

Генерална секретарка Црвеног крста Србије Весна Миленовић казала је да је Црвеном крсту циљ што већа одрживост пројекта додајући да је програм за старе спроведен на основу потреба локалних заједница и самих старијих људи. Такође је рекла да су од холандског Јаноса “добили знање и искуство али да их нису копиралии, већ су њихово искуство прилагодили потребама” старијих у три града Србије.

Холандски амасадор Лорен Луис Стоквис рекао је да је циљ програма “Брига за старије у локалној заједници” да ојача цивилно друштво и нагласи његову сарадњу са владом.

“Не очекујте све од институција, преузимите иницијативу на локалном нивоу и сарађујте са државом”, истакао је Стоквис саветујући свим актерима да гледају на потребе локалних заједница а не да следе моделе.

На конференцији је истакнуто да, као и у већини земаља источне Европе, демографску ситуацију Србије карактерише раст броја старијих. Повећање старије популације евидентно је и широм света и до средине века ће број људи изнад 65 година премашити број младих до 15 година, кажу у Црвеном крсту Србије додајући да ни најбогатији немају довољно средстава за институционално збрињавање тог дела популације.

Старењу популације у Србији допринеле су све три компоненте популационе динамике – наталитет, морталитет и миграције. Међутим, у другој половини 20. века основни разлог старења популације била је ниска стопа наталитета, недовољна чак и за просту смену генерација.

Стручњаци препоручују Србији, као и земљама централне и источне Европе, да развију изводљиве, јевтине и одрживе политике и програме за старије. Такође те земље треба да измене законе о социјалној заштити и спреме се уз помоћ дугорочних стратегија за све већи број старијих грађана који ће бити зависни од државне бриге и услуга подршке.

Извор: Euractiv.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]