Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Добар напредак европских пројеката на југу Србије

Објављено 03.10.2016.

jug-srbije-3Шеф II сектора операција Делегације Европске уније (ЕУ), Штефен Худолин боравио је 29. и 30. Септембра у Бојнику, Лебану, Врању и Бујановцу и обилазио пројекте које финансијски подржавају Европска унија и Влада Швајцарске преко развојног програма Европски ПРОГРЕС, а који доприносе развоју инфраструктуре, подстицају конкурентности локалних економија и отварању нових радних места, као и унапређењу социјалне инклузије и доброг управљања.

Худолин: Заштита од поплава међу приоритетима ЕУ

Током провог дана посете југу Србије, Штефен Худолин обишао је у општини Бојник радове на заштити од ерозије слива Пусте реке. Радове који обухватају изградњу антиерозивних преграда на територији општина Бојник, Лебане и Прокупље финансирају Европска унија и Влада Швајцарске преко развојног програма Европски ПРОГРЕС са 200.000 евра.

Како је истакао ЕУ помаже Србији не само у обнови и санацији штете од поплава већ улаже значајна средства и у мере превенције.

„Заштита од поплава је међу приоритетима Европске уније када је у питању развој Србије. Изградњом антиерозивних преграда штите се мештани и њихова имовина од поплава, али се доприноси и неометаном развоју овог краја земље“, рекао је Штефен Худолин.

Пројекат се спроводи у сарадњи са нишким Водопривредним центром Морава” и обухвата изградњу шест преграда на критичним тачкама у општини Бојник, пет на територији Прокупља, као и на две локације у општини Лебане.

Изградња антиерозовних преграда се већ показала као ефикасан систем заштите од поплава у западној Србији, у случају реке Рашке и њених притока, јер су оне спасиле град Нови Пазар од поплава 2014. и 2016. године. Улагање у превентиве  мере заштите од поплава се вишеструко исплати и смањује трошкове санације штете“, истакао је менаџер Европског ПРОГРЕСа Грем Тиндал.

„Услед обилних падавина током пролећа и јесени често се река изливала, угрожавала становништво, и плавила пољопривредно земљиште. Преграде које се граде ће бити ефикасна брана од поплава, ерозија и клизишта”, рекао је председник општине Бојник, Небојша Ненадовић.

Предузетништво које решава социјална питања

Приликом посете Лебану, шеф II сектора опреација Делегације ЕУ, Штефен Худолин је обишао „Раданску ружу“, прво социјално предузеће у Јабланичком округу које је основанао средствима Европске уније и Владе Швајцарске преко Европског ПРОГРЕСа. Пројекат су заједно реализовали Удружење жена „Ружа“ и општина Лебане, док су донатори обезбедили скоро 20.000 евра за реновирање и опремање просторија у којима сада привређују жене из социјално најугроженијих група.

Худолин је истакао да пројекти попут овога на прави начин показује најбоље европске вредности – укључивање рањивих група, партнерство између невладиног сектора, локалних самоуправа и међународне заједнице.

„Социјално укључивање је један од основних принципа које промовише Европска унија, а овај пројекат представља укључивање по европским стандрадима, јер су рањиве групе укључене у радне токове, а сви боље разумемо препреке које могу да стоје на путу ка инклузији и знамо како да их превазиђемо. Поносни смо када видимо како овај вид подршке Европске уније доприноси локалним заједницама”, додао је Худолин.

Оно што је посебно важно је да смо остварили прави циљ социјалног предузетништва – а то није само профит, већ решавање важних социјалних питања, као што је у овом случају незапосленост међу рањивим групама“, рекао је менаџер Европског ПРОГРЕСа Грем Тиндал.

Број жена из Лебане које у „Ружи“ имају стални посао се са пет повећао на 13, а још њих 20 су повремено ангажоване, остварујући тако приходе за себе и своје породице.

Развили смо добар модел за социјално предузеће, и оно што нас очекује у наредном периоду јесте да се изборимо за Закон о социјалним предузећима, како би помогли њихов развој и опстанак на тржишту“, рекао  је Предраг Стошић, директор предузећа „Раданска ружа“.

„Уз нову подршку Европске уније и Владе Швајцарске у износу од 15.000 евра планирамо да развијамо органску производњу у пет домаћинста тако што ћемо организовати обуку и набавити опрему, а обезбедићемо и стабилан пласман наших производа, попут ајвара или џема од шипурака“, навела је председница Удружења „Ружа“, Слободанка Павловић.

Стандарди добре пољопривредне праксе

Први дан посете југу Србије, шеф II сектора операције Делегације ЕУ, Штефен Худолин је завршио обиласком предузећа за откуп, прераду и дистрибуцију шумских и пољопривредних производа „Стрела Клајић“. Ово предузеће је кроз подршку коју су Европска унија и Владе Швајцарске пружиле Регионалном воћарском кластеру јужне Србије, у износу од 30.000 евра, унапредило енергетску ефикасност у производњи. Такође, преко Европског ПРОГРЕСа, увешће стандард добре пољопривредне праксе GLOBAL GAP  који ће „Стрели“ омогућити  да се шири на нова тржишта, док ће потрошачи бити сигурни у безбедност производа.

Другог дана посете, 30. септембра, шеф II сектора операција Делегације ЕУ Штефен Худолин посетио је Врање и Бујановац.

Активности Европског ПРОГРЕСа, програма који доприноси одрживом развоју јужне и југозападне Србије, Европска унија и Влада Швајцарске подржава са укупно 24,46 милиона евра. Програм има за циљ да ојача локалну администрацију, створи повољније окружење за развој инфраструктуре и привреде као и побољшање спровођења политика у области социјалне инклузије. Активности на терену спроводи Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (UNOPS).

Општине обухваћене програмом – Нови Пазар, Ивањица, Нова Варош, Прибој, Пријепоље, Рашка, Сјеница и Тутин на југозападу Србије, као и Прокупље, Блаце, Житорађа, Куршумлија, Лесковац, Бојник, Власотинце, Лебане, Медвеђа, Црна Трава, Врање, Босилеград, Бујановац, Владичин Хан, Прешево, Сурдулица, Трговиште, Брус, Алексинац, Гаџин Хан, Дољевац, Мерошина, Сврљиг, Бабушница, Бела Паланка и Књажевац на југоистоку земље.

Извор: europa.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]