Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Добри резултати Европског ПРОГРЕСа у инфраструктури и запошљавању

Објављено 27.05.2017.

evropski_progres_pbУправни одбор развојног програма Европски ПРОГРЕС одобрио је 16. маја на састанку у Пролом Бањи средства у вредности од 106.000 евра за реализацију два инфраструктурна пројеката, од којих је 50.00 евра опредељено за развој техничке документације за реконструкцију одељења Опште болнице у Врању, док ће 56.000 евра  бити уложено у реновирање Основне школе „Стојан Новаковић“ у Блацу.

Стварањем техничких предуслова за реконструкцију досадашњег павиљонског типа болнице у Врању отвара се могућност за даља улагања и обезебеђивање квалитетније здравствене заштите за 250.000 становника и становница Пчињског округа. Пројекат у Блацу подразумева замену старих подова у основној школи  и треба да допринесе унапређењу услова за учење за 680 ђака ове школе.

Представљајући резултате програма из претходног тромесечја оцењено је да су већ видљиви ефекти пројектних активности, међу којима се истиче напредак у области инфраструктуре. Наиме, 40 главних пројеката припремљених уз подршку Европског ПРОГРЕСа могу да привуку потенцијалне инвестиције у вредности од 29 милиона евра. До сада је 15 локалних самоуправа са овим пројектима конкурисало за финансирање радова код различитих државних институција, а четири општине су већ добиле донације веће од 1,5 милиона евра.

Честитајући представницима 34 програмске општине на до сада оствареним резултатима, Урсула Лојбли, директорка Швајцарске канцеларије за сарадњу, посебно је истакла напредак који је постигнут у области доброг управљања и додала да такав вредан рад на усвајању и примени ових принципа треба наставити и у будућности, све у складу са Меморандумом о разумевању које су све локалне самоуправе потписале у новембру 2015.

„Влада Швајцарске је опредељена да настави подршку локалним самоуправама у Србији, а што боље резултате постигнете до завршетка Европског ПРОГРЕСа то је та подршка извеснија, а што је још важније добробит за становништво ће бити већа“, истакла је Урсула Лојбли. Она је стога додала да позива све партнере да уложе макисмални труд како би се програм успешно завршио.

Грем Тиндал, менаџер Европског ПРОГРЕСа је истакао важност подршке предузетништву која је такође показала добре резултате.

„До сада је омогућено покретање 79 предузећа у власништву жена, младих и припадника рањивих група, док су новоотворена предузећа током првих месеци рада запослила скоро 100 нових радника и радница”, рекао је Тиндал.

И пројекат подршке локалним пореским управама у 16 општина, који је подразумевао унапређење ефикасности рада и ажурирање базе података пореских обвезника, према спроведеним анализама показује да ће општине повећати приходе у просеку за 11 посто.

Европска унија и Влада Швајцарске су преко Европског ПРОГРЕСа подржале 248 пројеката који доприносе друштвеном и економском развоју 34 локалне самоуправе на југоистоку и југозападу Србије, а 136 пројеката је већ завршено.

Извор: www.europeanprogres.org

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]