Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Додељена награда “Дуга” за 2015/16. годину

Објављено 18.05.2016.

Dodeljena nagrada "Duga" za 2015/2016. godinuУ свечаној сали Скупштине града Београда је додељена четврта по реду „Дуга“, награда која се додељује сваке године поводом 17. маја – Међународног дана борбе против хомофобије и трансфобије (International Day Against Homophobia and Transphobia – IDAHO), а за допринос борби против хомофобије и трансфобије и заштити и унапређењу људских права ЛГБТ особа у Србији у претходних годину дана.

Добитник овогодишње награде “Дуга” је Александар Стојменовић, официр за везу са ЛГБТ заједницом Министарства унутрашњих послова (МУП) Србије. У свом образложењу жири који је одлучивао о награди је истакао његов рад на случајевима насиља и дискриминације над ЛГБТ особама и добру сарању са ЛГБТ организацијама и заједницом по овом и другим питањима од значаја. Такође, жири је рекао да поред тога што је професионалац у свом послу, Александар Стојменовић је и први јавно аутовани припадник МУП-а у Србији што свакако доприноси његовом великом разумевању за положај ЛГБТ особа, као и поверењу ЛГБТ заједнице у његов рад и рад његових колега. Жири је додао и да се нада да ће он наставити са својим добрим радом којим је несумњиво заслужио ову награду, али и да ће она бити подстрек и охрабрење многим другим ЛГБТ особама, како у полицији тако и у другим институцијама, да буду отворене у погледу своје сексуалне оријентације или родног идентитета на радном месту.

Цело образложење жирија можете прочитати ОВДЕ.

Уручујући награду добитнику претходна добитница награде „Дуга“ Јадранка Јоксимовић, министарка без портфеља задужена за европске интеграције, рекла је да наше друштво није стагнирало по питању поштовања и унапређења људских и мањинских права и додала: “Србија ради на озбиљан и одговоран начин на поштовању Устава и закона по питању права свих, па и ЛГБТ популације. Предрасуде се тешко мењају, али то су они мали кораци којима се мењају велике ствари у друштву”. Она је истакла да носиоци јавних функција имају обавезу да промовишу сваку врсту једнакости и слободе. “Немамо право да другима угрожавамо слободу и њихову посебност и то је нешто што су грађани добро разумели”, поручила је Јоксимовић. Она је казала да има још простора за напредак али да Србија иде у добром правцу, те да то није само питање европских интеграција и вредности, већ поштовања људских права, Устава и закона.

Добитник „Дуге“ за 2015/16. Александар Стојменовић се захвалио на награди и рекао да је она за њега и част и обавеза да у будућности још боље ради на унапређењу ЛГБТ права, као и да му је драго што је као официр МУП-а за везу са ЛГБТ заједницом, који је притом и члан те заједнице, номинован и посебно што је добио награду. Он је додао да је од 2014. године настављено са активностима на развоју полицијске етике и обуке, као и комуникације и сарадње са ЛГБТ заједницом. У претходном периоду су и у другим полицијским управама именовани официри за везу, сачињен је нацрт приручника за рад полиције са ЛГБТ заједницом, остварена значајна сарадња с организаторима Параде поносе и Транспараде…”Захваљујем се колегиницама и колегама који су својим радом подједнако заслужни за резултате који је МУП остварио у заштити људских и мањинских права”, рекао је Стојменовић и нагласио “Полицијски службеници су дужни да служе заједници, да поступају одговорно, професионално и хумано и да поштују људско достојанство сваког лица”.

Видео снимак обраћања добитника „Дуге“ Александра Стојменовића можете погледати ОВДЕ.

Церемонији доделе награде „Дуга“ за 2015/16. годину су, поред чланова жирија, присуствовале и бројне званице међу којима су били и Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић, државни секретар у Министарству рада, запошљавања и социјалне политике Ласло Чикош, народни посланик и председник Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова у претходном сазиву парламента Мехо Омеровић, шеф мисије Савета Европе у Београду Тим Картрајт, саветник при Канцеларији Уједињених нација са седиштем у Србији Клод Кан, заменица Заштитника грађана Гордана Стаменковић, заменик директора Канцеларије за Европске интеграције Срђан Мајсторовић, шеф политичког одељења Делегације ЕУ у Србији Лука Бјанкони, заменица амбасадора Велике Британије Трејси Галагер, представници америчке, француске, данске и других амбасада у Србији, представници ОЕБС-а, UNDP-а и других међународних организација, представници МУП-а, Министарства правде и Преговарачке група за поглавље 23, Владине Канцеларије за људска и мањинска права, Републичког јавног тужилаштва, Преговарачког тима за приступање Србије ЕУ и других институција, представници политичких партија, као и представници организација цивилног друштва, чланови ГСА и заинтересовани грађани.

На почетку доделе награде присутнима се обратио Клод Кан, саветник при Канцеларији Уједињених нација са седиштем у Србији, који је нагласио да су у многим земљама људи слободни и једнаки и да на томе треба захвалити ЛГБТ популацији која се за ту једнакост изборила, али и да постоје земље као што је Бангладеш где људи бивају убијани због своје другачије сексуалне оријентације. Он је говорио и о кратком филму под називом “Слободни и равноправни: зашто се боримо” (Free & Equal: why we fight) који је приказан присутнима на додели награде, а који посвећен обележавању Међународног дана борбе против хомофобије и трансфобије (IDAHO) и израђен је у продукцији Канцеларије Високог комесара за људска права Уједињених нација (OHCHR).

Кратки филм “Free&Equal: why we fight” можете погледати ОВДЕ.

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић, која је такође била међу номинованима за награду у ужем избору, рекла је у поздравном говору да припадници ЛГБТ популације не траже “баш ништа друго осим права која сви имамо” и додала: “Иако имамо добар законодавни оквир и доста је тога урађено, још је много посла пред нама, јер нема оправдања за насиље и одбацивање”. “Не верујем да данас има тако богатих друштава да се могу тек тако лако одрећи својих људи и богатстава само због тога што су ти људи другачије сексуалне оријентације. То је недопуство”, поручила је Повереница и истакла да је додела “Дуге” добар вид борбе против хомофобије и трансфобије – увидети да је неко нешто добро урадио и то наградити.

Шеф мисије Савета Европе у Србији Тим Картрајт обраћајући се присутнима на додели награде “Дуга” истакао је да су ЛГБТ права нешто што Савет Европе узима веома озбиљно, као неприкосновена и загарантована. Он је прочитао писмо генералног секретара Савета Европе Торбјорна Јагланда о хомофобији и трансфобији, у коме је наведено да се превише припадника ЛГБТ популације сусрело са дискримианцијом у школи или на послу и да због тога већина њих крије своју сексуалну оријентцију. “Наши ЛГБТ пријатељи не траже никаква посебна права, већ да се поштују њихова људска права и достојанство, као и свих нас”, рекао је Картрајт.

Награду под називом “Дуга” је установила ГСА и она се од 2013. додељује сваке године поводом 17. маја – Међународног дана борбе против хомофобије и трансфобије (International Day Against Homophobia and Transphobia – IDAHO) а за допринос борби против хомофобије и трансфобије и заштити и унапређењу људских права ЛГБТ особа у Србији у претходних годину дана. Награда је установљена са циљем да подстиче и афирмише промоцију и заштиту основних људских права ЛГБТ особа у Србији, како од стране државних и локалних институција и органа, тако и од стране друштва у целини.

Награда се додељује путем јавног конкурса, а о њој одлучује жири кога сваки пут чине успешни појединци/ке из разних области, добитник/ца претходне награде “Дуга”, представници оснивача награде, као и активисти и активисткиње других организација које се баве ЛГБТ правима.

Жири је ове године функционисао у саставу: Јадранка Јоксимовић, министарка без портфеља задужена за европске интеграције и прошлогодишња добитница награде „Дуга“; Љиљана Смајловић, главна и одговорна уредница дневног листа „Политика“ и председница Удружења новинара Србије (УНС); проф. др. Зорица Мршевић, научна саветница Института друштвених наука у Београду; Милан Прелић, новинар дневног листа „Ало“; Александар Прица, председник Асоцијације Дуга из Шапца; Гордана Митровић, активисткиња за транс права, и Лазар Павловић, председник ГСА, као представник оснивача награде.

У ужем избору за награду „Дуга“ за 2015/16. годину били су: Мерлинка – фестивал квир филма, Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић, глумац Славен Дошло, официр за везу са ЛГБТ заједницом МУП Александар Стојменовић и портал Е-новине.

Досадашњи добитници/це награде “Дуга” су министарка без портфеља задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, шефица Преговарачког тима за вођење преговора о приступању Србије ЕУ Тања Мишчевић, као и Одељење за рад са заједницом Министарства унутрашњих послова (МУП) Србије.

Извор: gsa.org.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]