Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Додељени грантови у оквиру пројекта “Европска подршка инклузивном друштву”

Објављено 11.02.2016.

Током боравка у Краљеву шеф делегације ЕУ у Србији Мајкл Давенпорт доделио је грантове представницима градова у Србији који учествују у пројекту “Европска подршка инклузивном друштву”, вредном 4,3 милиона евра.

– Краљево је данас имало свој “европски дан”, рекао је 10. фебруара шеф делегације Европске уније ЕУ у Србији Мајкл Давенпорт, када је са министром за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александром Вулином доделио 28 грантова институцијама социјалне заштите и удружењима из 36 општина у вредности од 4,3 милиона евра.

– Данас смо започели врло битне пројекте са организацијама широм Србије и један велики пројекат за Краљево који се налази на владиној листи приортетних инфрастуктурних пројеката, истакао је Давенпорт.

Бесповратна средства додељена су у оквиру пројекта Европска подршка инклузивном друштву који финансира ЕУ, а Краљево је добило грант од 182.600 евра за пројекте заштите животне средине и оснаживање ромске заједнице, који ће реализовати током ове и наредне године у сарадњи са Данским саветом за избеглице.

Амбасадор Девенпорт је поручио да је социјално укључивање и солидарност са осетљивим групама једна од основних вредности ЕУ које је Србија усвојила. Додао је да ће многи пројекти ЕУ бити посвећени образовању Рома и оснаживању младих Ромкиња, тако што ће “креирати нова радна места”.

– Дански савет у Краљеву ће у наредне две године радити на запошљавању младих Рома и Ромкиња, што и јесте разлог због којег смо одлучили да ову церемонију одржимо у вашем граду, рекао је Девенпорт и нагласио да је важно да се поштују људска и мањинска права.

– У ширем оквиру поштовање мањинских и људских права је део свих европских политика, важан је део европских интеграција, као и преговора Србије са ЕУ. У вези са тим подсећам да су односи Србије и ЕУ ушли у нову фазу отварања првих поглавља у преговорима, казао је Девенпорт и додао да Србији жели да убрзаним темпом иде ка чланству у Европској унији.

Амбасадор ЕУ је рекао да годинама са Владом Србије ради на побољшању положаја осетљивих група и да су постигнути важни резултати, али да очекује брзо усвајање стратегије и пратећег плана за побољшање положаја Рома и Ромкиња од 2016. године.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин рекао је да се у години штедње не штеди једино на социјалној заштити, и да 710.000 корисника разних видова давања не морају да се брину ни за једно своје право.

– Давања од 101 милијарде динара биће потрошена тачно у дан, а нека од давања ће након избора бити и повећана, обећао је Вулин.

Градоначелник Краљева Томислав Илић навео је да у Краљеву живи око 2.000 Рома и да је због тога град у сарадњи са Данским саветом израдио пројекат с циљем пружања подршке најугроженијим групама кроз пословно саветовање и стручне обуке.

Амбасадор Давенпорт је градоначелнику Томиславу Илићу овом приликом предао и техничку документацију за пројекат изградње постројења за пречишћавање отпадних вода и канализационе мреже у Краљеву, чију је израду ЕУ финансирала са 1,25 милиона евра. На крају посете Краљеву Давенпорт је обишао Ветеринарско специјалистички институт Краљево чију је модернизацију ЕУ подржала донацијом опреме, као и новоизграђени мост на реци Лопатници у оближњем селу Богутовац. Европска унија уложила је 2,4 милиона евра у обнову последица поплава у Краљеву.

Више информација потражите на адреси europa.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]