Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Едукација и уметност као пут у светлију будућност

Објављено 05.11.2015.

grubb_su_fiПише: GRUBB Фондација (Блог о социјалном укључивању)

Све је почело 2006. године у Нишу. Идеја да се унапреди образовање Рома почела је да се реализује најпре на едукативном, а недуго потом и на креативном плану. Допунска настава из свих школских предмета, али и креативне радионице на којима се енергија испрва усмеравала на плес и музику, а затим и друге уметности, наишле су на велико интересовање ромске деце, па је GRUBB (Gypsy Roma Urban Balkan Beats) фондација убрзо отворила центар у Београду, а онда и у Новом Саду.

Наставници српског и енглеског језика, математике, биологије, физике, музике, у GRUBB центрима свакодневно врло посвећено и са пуно љубави помажу младим Ромима да што лакше и успешније изађу на крај са школским задацима, а када се нека препрека успешено савлада, заједничка радост постаје додатна мотивација да се учи још више, да успеси буду још већи. Деца осећају кад су негде добродошла, када је атмосфера топла и пријатељска, те се лако опусте и без притиска и са пуно добре воље раде и оне мање омиљене задатке.

Они наш центар зову школица, то је место где су увек добродошли, где их чека осмех, загрљај, разумевање, где се и најтежи задаци решавају као од шале. Онда следи опуштање на некој од креативних радионица које омогућавају да се открију и негују таленти за плес, музику, али и за фотографију, креативно писање и глуму. Деси се тако да неко није ни знао да има око за добар кадар, и није слутио да се у њему крије нека прича која чека да буде испричана, песма која жели да буде испевана. А када постоји место где неко жели да чује ваш глас, где можете да будете баш оно што јесте, и да откријете оно што нисте знали да можете бити, детињство, одрастање и све школске бриге постају лакше.

Заједно учимо, стварамо, радујемо се успесима и напретку на свим пољима, делимо живот, откривамо његове тајне и трудимо се да наши школарци израсту у најбољу верзију себе. Бирамо образовање и уметност као пут који води до интеграције и сигурније и светлије будућности.

GRUBB центри подстичу младе Роме да буду поносни на себе, своју традицију и културно наслеђе. Тако су им музичке и плесне радионице омогућиле да кроз спој традиционалне ромске и модерне хип-хоп музике испричају јединствену причу о свом животу, о обичајима, о свакодневној борби за егзистенцију и борби против предрасуда којих има на сваком кораку. Снагу талента и емоцију коју њихове песме и музика носе препознао је велики канадски редитељ Серж Денонкур и режирао мјузикл GRUBB SHOW који је одушевио свет. Направио је прави музичко-сценски спектакл који је резултат несвакидашњег споја талента младих Рома, који су написали музику и песме на музичким радионицама у GRUBB центрима, али и искуства великих имена из света сценске уметности која су несебично делила своје знање са њима. Успешни наступи у Лондону, Монтреалу, Њујорку, затим велике турнеје у Канади, потом у Холандији, потврдили су да је уметност кадра да говори о ономе о чему би многи желели да ћуте. Показало се да свуда по свету постоје људи који су спремни да чују причу оних који живе ту, поред нас и који, док се свакодневно боре за своје место под сунцем, упркос бројним препрекама и предрасудама које их спотичу, воле, тугују, друже се, и радују животу. GRUBB врло често учествује на различитим манифестацијама на локалном нивоу где увек плени својом енергијом, шармом и неоспорним талентом.

(…)

Текст “Едукација и уметност као пут у светлију будућност” у целини можете прочитати на Блогу о социјалном укључивању.

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]