Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

ЕК одустаје од директиве о породиљском одсуству

Објављено 08.07.2014.

trudnicaЕвропска комисија би могла да одустане од нацрта директиве о породиљском одсуству у оквиру напора за ефикаснији законодавни процес, пошто се њено усвајање отегло на више година. Европски парламент је усвојио ту директиву још у првом читању 2010, али већ четири године нема сагласности о том закону у Савету министара ЕУ. Та директива је требало да оснажи права жена тако што ће увести плаћено породиљско одсуство од 20 недеља на нивоу ЕУ и жене заштитити од губитка посла. Организације за заштиту права жена оштро су критиковале најаву повлачења директиве.

Европска комисија је, чини се, одустала од борбе за директиву о породиљском одсуству и сада, у складу са програмом за ефикасно доношење квалитетних закона (REFIT), жели да повуче тај нацрт, пише портал EurActiv.com.

Након усвајања у Европском парламенту 2010. године требало је да чланице ЕУ размотре предлог директиве, али како није постојао рок за то, то питање су гурнуле под тепих.

Комисија је 18. јуна објавила извештај о напретку у примени програма REFIT и предложила нове иницијативе за поједностављење или поништавање постојећих закона и повлачење предлога закона из процедуре усвајања.

У том извештају Комисија је навела да сматра да би “повлачење предлога за које не напредује законодавни процес представљало ваљано управљане законодавним процесом”.

Та реченица је разљутила Европски женски лоби (European Women’s Lobby – EWL), највеће кровне организације која окупља удружења жена у ЕУ.

“Претња о повлачењу директиве о породиљском одсуству из законодавне процедуре је озбиљна и подрива демократски процес који се огледа у усвојеном ставу Европског парламента. То поништава реторику о томе да је Европа посвећена родној равноправности и радној развнотежи између мушкараца и жена у Европи”, рекла је генерална секретарка EWL Џоана Мејкок (Joanna Maycock).

Предлог директиве о породиљском одсуству предвиђа плаћених 20 недеља одсуства, штити жене од губитка посла након одласка на одсуство, проширује права на жене које раде као помоћ у домаћинству и мајке које усвајају децу и предвиђа две недеље одсуства са пуном платом за очеве.

Јункер као спасилац?

EWL је упутио писмо новоизабраном председнику Европске комисије Жан-Клоду Јункеру (Jean-Claude Juncker) у коме је упозорио да би одлука о повлачењу те директиве била скандалозна чији би таоци постале трудне жене које раде, али и мушкарци пошто предлог закона уређује и одсуство очева због неге детета.

Европски женски лоби у томе види још једна покушај у институцијама ЕУ да се умање права жена и наруши родна равноправност.

“Јачање конзервативних и верских снага и екстремне деснице негативно се одражава на права жена и доводи у питање и само помињање права – посебно репродуктивних и сексуалних, која су тешком муком извојевале раније генерације жена и мушкараца”, наводи се у писму.

Криза као изговор

Подаци показују да је исувише много жена и даље “кажњено” код послодавца због рађања деце. “Телима за родну равноправност широм Европе пристиже све више притужби на то”, рекла је Мери Колинс (Mary Collins) из EWL.

Она је додала да се економска криза и мере штедње користе као изговор да би се нарушила родна равноправност широм чланица ЕУ.

Навела је пример Словеније у којој су жене некад примале 100% плате током породиљског одсуства. Та накнада је сада смањена “за 90% и можда више” у протеклих годину дана, рекла је она.

“Ту стварно долази до изражаја разлика у платама. Има много различитих фактора, али ово је тренутак у животима жена када до изражаваја долази разлика у платама. Чињеница је да жене не зарађују пуну плату и да су уствари кажњаване зато што су узеле одсуство да би родиле, опоравиле се и дојиле, ако желе”, рекла је она.

У ЕУ не постоје јединствени прописи о породиљском одсуству, већ се они разликују од чланице до чланице. Породиљско одуство се у неким земљама продужава у случају рођења близанаца и већег броја деце, у случају превременог рођења или царског реза.

У Аустрији жена има право на осам недеља плаћеног одсуства пре и после порођаја, а у Бугарској на одсуство од 410 дана за свако дете, укључујући 45 дана пре порођаја, показују подаци прикупљени за потребе Европске комисије.

У Хрватској је предвиђено да жена узме одсуство 28 дана пре порођаја, а после порођаја одсуство траје док дете не напуни шест месеци. У Словенији породиљско траје 105 дана, укључујући 28 дана пре порођаја.

У Данској жена узима породљско одсуство четири недеље пре порођаја и оно се после порођаја продужава на 14 недеља. Након тога родитељи могу користити још 32 недеље које могу одложити или користити из делова до дететовог 9. рођендана.

У Немачкој породиљско обухвата шест недеља пре и осам недеља после порођаја, док у Француској траје укупно 16 недеља, укључујући шест пре порођаја. Британке могу да користе 52 недеље за породиљско одсуство, али је од тога 39 плаћено.

Извор: EurActiv.com и EurActiv.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]