Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

ЕК тражи од чланица да преузму азиланте и избеглице

Објављено 01.06.2015.

FrontexЕвропска комисија затражила је 27. маја од чланица ЕУ да приме укупно 40.000 тражилаца азила пореклом из Сирије и Еритреје који су дошли у Италију и Грчку. Комисија је затражила од чланица да то учине у знак солидарности са Римом и Атином, али је овај захтев дочекан са великим резервама међу земљама ЕУ. Комисија је такође позвала земље ЕУ да приме 20.000 сиријских избеглица. Према предлогу, чланице би преузеле азиланте и избеглице на две године, а добиле би финансијску помоћ за то.

Према предлогу Европе комсије, број избеглица који нека чланица може да прими одређује се на основу бруто домаћег производа, броја становника, стопе незапослености и броја избеглица које је нека земља до сада примила.

Европски комесар за унутрашња питања Димитрис Аврамопулос је позвао “партнере” Италије и Грчке да се “укључе” у напоре за прихват избеглица и азиланата и оценио да су критеријуми расподеле по чланицама објективни и реални.

Комисија је навела да ће чланицама бити додељено 6.000 евра по тражиоцу азила, а мера се односи на азиланте који су у ЕУ дошли после 15. априла.

Три чланице ЕУ – Велика Британија, Ирска и Данска, користе своје право на изузеће од политика у области миграција, на основу кога могу да одбију да учествују у расподели избеглица и азиланта.

Француској је предложено да преузме бригу о 6.752 тражиоца азила пореклом из Сирије и Еритреје и да прими 2.375 сиријских избеглица у наредне две године. Немачка би треблао да прими 11.894 тражилаца азила и избеглица, а Малта 413.

Овај привремени механизам подршке је активиран због Италије и Грчке, а могао би и да се активира због Малте у случају да се суочи са приливом великог броја миграната, навела је Комисија.

Аврамопулос је нагласио да Брисел не предлаже увођење квота за избеглице наводећи да су неке чланице и медији погрешно протумачили предлог Комисије. Он је истакао и да никада нису изношени предлози у вези са пријемом ирегуларних миграната.

“Предлажемо уравнотежену поделу миграната којим је потребна међународна заштита”, рекао је он. “Свака земља ће имати слободу да одлучи да ли ће одобрити или одбити заштиту тражиоцима азила које преузме у знак солидарности”, рекао је европски комесар.

Висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Федерика Могерини рекла је да предлог Европске комисије за пријем миграната није идеалан, али да представља огроман корак напред јер уводи принцип солидарности.

Она је додала да ће, међутим, бити потребно достићи консензус о предлогу о пребацивању тражилаза азила како би министри унутрашњих послова ЕУ могли да га одобре на састанку 16. јуна у Луксембургу.

То ће, по свему судећи, бити тежак задатак јер су многе чланице незадовољне предлогом.

“Једно 12-ак земаља је изразило врло велике резерве током прве расправе абмасадора чланица ЕУ у среду (27. маја)”, рекао је за АФП учесник тог састанка.

Француска подржава дух предлога да се помогне чланицама али не и начин како то да се учини. Париз је најавио да ће тражити више ствари у вези с предлогом.

“При утврђивању критеријума расподеле треба више узети у обзир напоре које су неке чланице већ предузеле у оквиру међународне заштите (избеглица)”, рекао је француски министар унутрашњих послова Бернар Казнев (Bernard Cazeneuve).

Европски извори су рекли да неће бити постигнута неопходна већина да се предлог усвоји ако Француска остане у табору противника предлога.

“Неке чланице оклевају”, рекао је председник Европске комисије Жан-Клод Јункер новинарима након састанка са генералним секретаром УН Бан Ки Муном. Јункер је рекао да чланице ЕУ треба то да прихвате истакавши да су сада битна дела а не речи.

Акциони план за питања имиграције и азила је прва политичка иницијатива Јункера од његовог доласка на чело Европске комисије у новембру 2014.

Извор: АФП, Бета, преузето са www.euractiv.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]