Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Енергичније у борби против насиља над женама

Објављено 17.07.2017.

stop_nasilju - ilustracijaКоординационо тело за родну равноправност Владе Републике Србије, којем председава потпредседник Владе Зорана Михајловић, и Аутономни женски центар 14. јула су постигли сагласност о препорукама које је потребно спровести како би борба против насиља над женама била делотворнија.

У саопштењу са тог састанка наводи се да је, узимајући у обзир последња два трагична догађаја у центрима за социјални рад на Новом Београду и Раковици, али и све друге случајеве убистава жена, потребно системски радити на унапређењу компетенција запослених који врше процену насиља и доносе одлуке о поверавању деце како би се избегле грешке у процени ризика и спречили исходи са трагичним последицама.

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања треба да изврши надзор свих центара за социјални рад и утврди обавезујућа упутства о поступању социјалних радника и осталих лица запослених у тим центрима.

Једна од мера коју треба хитно увести јесте и електронска евиденција, предвиђена новим Законом о спречавању насиља у породици, јер се само увидом у електронски регистар могу добити информације у којем је статусу сваки појединачни случај из делокруга тужилаштва, полиције или центра за социјални рад.

На тај начин може се ефикасније спречити да систем закаже, поручују из Координационог тела за родну равноправност и Аутономног женског центра.

Нужно је обезбедити ефикасну истрагу случајева насиља над женама и у породици, као и кривично гоњење и кажњавање учинилаца таквих дела санкцијама које су сразмерне тежини учињеног дела.

Увођење националне SOS линије мора да буде један од приоритета у најскоријем периоду, будући да на тај начин стручна лица пружају жртвама насиља одговарајуће информације и психосоцијалну подршку, али и могућност да заједно осмисле безбедносни план за жену и децу.

Као услугу социјалне заштите, очекује се да Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања што пре покрене процес увођења националне SOS линије, у чему ће им бити пружена пуна подршка, речено је након састанка.

Израда националне стратегије за борбу против насиља над женама представља обавезу државе према Конвенцији Савета Европе о спречавању и борби против насиља над женама и насиља у породици (Истанбулска конвенција).

Тај стратешки документ треба да јасно дефинише опште услуге подршке и заштите свих жена на целој територији Србије, као и доступност специјализованих услуга заштите.

Доношењем те стратегије омогућиће се и систематски рад на превенцији насиља, као и напредак у медијском извештавању о родно заснованом насиљу на дугорочном плану.

Препорука Координационог тела за родну равноправност и Аутономног женског центра ресорним институцијама јесте и да се темељно ради на усаглашавању прописа са европским стандардима када су у питању права жртве кривичног дела.

Из ових институција наглашавају да је потребно дефинисати минималне стандарде за жртве, што подразумева и дефинисање мера сусрета са починиоцем кривичног дела, виђања деце и друго.

На састанку је договорено и да се Координационо тело за родну равноправност и Аутономни женски центар редовно састају на месечном нивоу, у циљу континуираног праћења спровођења мера за сузбијање родно заснованог насиља.

Јача координација ресорних институција, али и интензивна сарадња са организацијама цивилног друштва, стручном јавношћу и медијима, предуслови су ефикасније борбе против насиља над женама, наводи се у саопштењу Координационог тела за родну равноправност и Аутономног женског центра.

Извор: www.srbija.gov.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]