Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Еразмус+ пружа нове прилике

Објављено 14.03.2019.

Panel posvećen programu Erasmus+Програм Еразмус+ је у Србији најпознатији као програм у оквиру којег млади из Србије могу да студирају у земљама Европске уније и у свету, али он нуди и бројне друге могућности за сарадњу појединцима, организацијама и образовним установама, закључено је на панелу који је одржан 13. марта у просторијама Делегације Европске уније у Србији. Тренутно су отворени позиви за одређене поткомпоненте Програма, а наредни циклус (за 2020. годину) очекује се у октобру 2019. године.

Србија је у фебруару 2019. године постала пуноправна програмска земља у оквиру програма Еразмус+. То је највећи програм Европске уније у области образовања, младих и спорта. Великим делом обухвата размену студената/киња и наставног особља, али ту су и други пројекти у области омладинског организовања, као и спорта, који је усмерен на развој дуалне каријере спортиста/киња и промоцију спортских вредности. Програмом се подржавају политике Европске уније предвиђене Стратегијом образовања и обуке до 2020. године.

Рокови за пријављивање су обично на почетку године (у фебруару и априлу), а изузетак су делимично позиви у области омладине и спорта који се отварају и у октобру, кажу из Националне агенције за Програм Еразмус+ у Србији. Организован је и инфо дан за спортску компоненту програма, навела је Марија Филиповић Ожеговић, управитељка Фондације Темпус која врши функцију Националне агенције за овај програм.

У току 2018. године одобрено је преко 3.000 појединачних пријава за мобилност, од чега је више од 1.800 младих отишло из Србије на студирање у другим земљама, док је око 1.200 иностраних студената/киња похађало курсеве, обуке или студије у Србији, кажу из Фондације Темпус. Као куриозитет, наводе да Шпанци често долазе на програме Универзитета у Крагујевцу, што показује да Еразмус+ није везан само за Београд, Нови Сад или Ниш. 111 школа у овом тренутку учествује у различитим пројектима, многе од њих по први пут.

У оквиру Програма Еразмус+ установљене су и различите мреже за сарадњу академске заједнице. Платформа e-twinning повезује наставнике/це из различитих земаља и у њу је укључено преко 3.000 наставника/ца из Србије, што позитивно утиче на побољшање компетенција и вештина наставника/ца, и представља прилику за сарадњу, повезивање предмета и увођење пројектне наставе. Мрежа Epale је намењена предавачима и предавачицама који се баве образовањем одраслих, а омогућује им размену искустава. Платформа Euroguidance је намењена особама које се баве професионалном оријентацијом и каријерним вођењем.

Програмом Еразмус+ промовишу се вредности Европске уније, пре свега слобода кретања људи, закључио је шеф другог сектора операција ЕУД Штефен Худолин.

„Честитам Србији на томе што је постала програмска земља, ово је велики корак за Србију. Захваљујући новом статус, отварају се нове прилике за учешће за појединце, организације и установе. Програм Еразмус+ је успешна прича у Србији”, наводи Худолин.

Ирена Радиновић, пројектна менаџерка за област образовања и младих у Делегацији ЕУ, каже да је финансијском перспективом за период након 2021. године предвиђено удвостручење буџета и броја корисника/ца програма Еразмус+, у складу са Стратегијом Европске уније за Западни Балкан, због чега ће бити још више прилика за мобилност и сарадњу.

Извор: europa.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]