Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

ЕУ одобрила операцију против кријумчара миграната

Објављено 21.05.2015.

frontexЧланице ЕУ одлучиле су 18. маја да покрену поморску операцију против мрежа за кријумчарење миграната који преко Средоземног мора покушавају да дођу Европе, а NATO је саопштио да је спреман да помогне ако буде неопходно. ЕУ сада чека на усвајање резолуције УН о томе, што је услов за деловање мисије у либијским водама. Састанак министара спољних послова и одбране ЕУ у Бриселу на коме је донета одлука о војној акцији, показао је међутим колико је нејединство међу чланицама када је реч о предлогу за увођење квота за пријем избеглица у ЕУ.

У оквиру операције под именом “ЕУ Нејвфор Мед” (EU Navfor Med) биће размештени ратни бродови и извиђачки авиони европских снага у водама Либије која је главно полазиште за илегално пребацивање миграната преко мора у Европу. Одлука о покретању операције је донета месец дана након трагедије у водама Либије у којој је приликом превртања брода страдало 800 миграната.

Шефица европске дипломатије Федерика Могерини рекла је на састанку у Бриселу да очекује да ће та операција у пуном обиму могла да буде покренута у јуну, након војних припрема и прикупљања неопходне опреме.

“Ово је само почетак. Сада почиње планирање”, рекла је Могерини и додала да се ствари морају хитно решавати јер долази лето када се људи чешће одлучују да крену путем мора.

Министри спољних послова и одбране ЕУ су изразили наду на састанку у Бриселу да ће либијске власти такође подржати операцију. У Либији влада хаосу и на политичком и на безбедносном плану па та земља има два парламента и две владе.

Либијске власти које признаје међународна заједница одбијају да прихвате војну операцију. “Било која војна акција мора да се одвија у сарадњи са либијским властима”, рекао је за АФП портпаол либијских власти Хатем ел-Урајби.

Операцију морају да одобре пре свега Уједињене нације, јер ЕУ неће без тога имати право да делује у либијским територијалним водама и заплењује бродове. Могерини је недавно тражила подршку за резолуцију у Савету безбедности УН где, како је рекла, није нашла на веће противљење.

Русија је у прво време оклевала а сада се чини да је спремна да подржи текст резолуције у коме се неће конкретно помињати уништавање бродова које користе кријумчари.

Искључена могућност копнене акције

У међувремену, како наводе европске дипломате, ЕУ може да почне да користи бродове, беспилотне летелице и хеликоптере на отвореном мору за прикупљање информација о кријумчарима, мада ће оспег деловања бити за сада ограничене.

Главни штаб операције “ЕУ Нејвфор Мед” биће у Риму а операцијом ће командовати италијански адмирал Енрико Кредендино.

Чланице ЕУ би требало да обезбеде бродове, извиђачке авионе, хеликоптере и морнаре. Француска, Велика Британија, Немачка и Шпанија су већ најавиле да ће дати бродове, док су Пољска и Словенија понудиле авионе и хеликоптере.

Кредендино ће и одредити зону деловања у оквиру операције, односно колико ће европски бродови моћи да се приближе либијској обали.

Копнена акција у Либији је искључена, а државни секретар за европска питања у француској влади Арлем Дезир објашњава да би бродови могли да “интервенишу што ближе обали са које се креће”. “Треба прво спасити особе које се налазе на бродовима и, ако је потребно вратити их, у луку из које су кренули”, рекао је Дезир и додао да би бродови онда требало да буду онеспособљени тако што ће им се унишитти мотори.

Операција јесте ризична, с обзиром да су кријумчари миграната већ пуцали на припаднике италијанске обласке страже како би их натерали да напусте престретнути брод.

Подршка NATO

Мада се NATO званично још није прикључио операцији ЕУ, генерални секретар тог војног савеза Јенс Столтенберг је рекао да је Алијанса “спремна да помогне ако добије захтев”.

Столтенберг је навео и да је NATO чије су 22 чланице и земље ЕУ, спреман да помогне влади Либије да ојача и да изгради одбрамбене капацитете “када ситуација на терену дозволи такву операцију”.

Нагласивши неопходност борбе против кријумчара миграната, Столтенберг је казао да је један од проблема и то што би странци борци и терористи могли да се умешају међу мигрантима и тако се докопају Европе.

HRW: Чиста лудост

Против војне операције су невладине организације које указују да ће се тиме само преусмерити миграције на друге правце и мигранти изложити већем ризику. “Чиста лудост”, коментарисала је организација Хјуман рајтс воч (Human Rights Watch).

Шеф немачке дипломатије Франк-Валтер Штајнмајер (Frank-Walter Steinmeier) рекао је да Европљани морају да раде на проналажењу целовитог решења проблема.

“Мисије спасавања саме по себи неће ништа решити, војна мисија неће сама по себи ништа решити. Морамо обезбедити учешће и земаља из којих долазе избеглице и стабилизовати Либију”, рекао је он.

Око 51.000 људи је ушла у Европу преко Медитерана ове године, од тога у Италију 34.500 миграната. Притом је 1.770 страдало у мору. Прошле године је 3.300 људи страдало покушавајући да дођу до Европе преко мора.

Неслога око квота

За разлику од показаног јединства у вези са војном акцијом, чланице ЕУ нису сложне када је реч о предлогу да се уведу обавезне квоте за пријем избеглица.

Велика Британија је раније одбацила тај предлог користећи своје право да буде изузета од европскх политика у области миграција. Француска је, такође, ставила до знања да је већ примила велики број избеглица из Сирије и Ирака, а сада се Шпанија позива на економске тешкоће.

“Прихватање обавезе да примите мигранте којима нећете моћи да обезбедите посао је, по мом мишљењу, магарећа услуга”, рекао је шпански министар спољних послова Хозе Мануел Гарсија-Маргаљи.

Словачка и Мађарска су, такође, против система квота.

Извор: АП, АФП

Преузето са www.euractiv.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]