Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

ЕУ прави платформу за борбу против рада на црно

Објављено 14.04.2014.

novacЕвропска комисија предложила је да се направи европска платформа за борбу против рада на црно како би ЕУ што ефикасније спречавала и откривала непријављени рад. Платформа ће окупити различита национална тела ангажована у борби против рада на црно који прави велику штету конкуренцији и јавним буџетима и погоршава услове рада. Недавно европско истраживање показало је да сваки десети грађанин ЕУ купује производе из непријављеног рада, 4% испитаника признаје да раде на црно а 3% да их послодавци делом исплаћују “на руке”. Процењује се да сива економија однесе 15-20% европског бруто домаћег производа.

Комесар за запошљавање, социјална питања и инклузију Ласло Андор (Laszlo) рекао је да непријављени рад лишава раднике социјалне заштите, представља ризик за њихово здравље и безбедност и снижава стандарде рада. Такође, како је оценио, поткопава лојалну конкуренцију за пословање и угрожава одрживост јавних финансија и система социјалне заштите.

“На крају сви губе. Зато је Комисија одлучна да подржи чланице (ЕУ) у борби са том пошасти, да заштитимо раднике и окружење у ком послују компаније, као и фискалне приходе”, истакао је Андор.

Нова европска платформа окупиће све надлежне, попут инспекција рада, пореских и миграционих служби, као и друге заинтересоване стране, нпр. представнике послодаваца и запослених на нивоу ЕУ.

Предложено је да чланице платформе буду све земље Европске уније јер рад на црно погађа све а заједничко деловање је кључно како би се тај проблем решио и на прекограничном нивоу.

Платформа ће попунити “вакум” на нивоу ЕУ, где се о раду на црно до сада говорило само спорадично и некоординисано у различитим одборима и радним групама. Она ће омогућити ефикаснију сарадњу међу онима који се свакодневно боре против непријављеног рада.

Како је навела Европска Комисија, платформа ће бити форум на којем стручњаци могу да деле информације и најбољу праксу и послужиће да се преиспитају национална и ЕУ оруђа за борбу са заједничким проблемима попут привидне самозапослености или непријављеног рада код ангажовања подизвођача.

Платформа ће покрити и прекограничне аспекте проблема тако што ће, нпр, испитати начине да се унапреди размена информација између националних служби, и ојачати оперативну сарадњу заједничким обукама, разменом службеника или заједничким инспекцијама.

Такође ће се у склопу европске платформе развити заједнички принципи и смернице за инспекције задужене за откривање и спречавање рада на црно.

Покретање платформе допринеће и подизању свети о проблему кроз заједничке активности, укључујући европске кампање и усвајање регионалних или стратегија на нивоу ЕУ.

“Радећи заједно можемо да нађемо бољи пут не само за ефикаснију борбу са непријављеним радом, већ и за трансформисање рада на црно у регуларну запосленост, чиме ће се подстаћи легално отварање радних места”, истакао је Андор.

Како је пренео EurActiv.com, очекује се да Комисијин предлог позитивно утиче на запошљавање и привредни раст у ЕУ, што је назначено и раније, у једном званичним мишљењу ЕК о опоравку из 2012. године.

Процењује се да ће покретање платформе коштати 2,1 милион евра годишње а финансираће се кроз Програм ЕУ за запошљавање и социјалне иновације (EaSi).

Комисија наводи да је предлог неутралан по буџет и да не захтева додатне службенике јер ће запослени из Генералног директората за запошљавање и социјална питања радити као секретаријат платформе.

Предлог одлуке о покретању европске платформе за борбу против непријављеног рада сада ће бити послат Европском парламенту и Савету на усвајање.

Извор: EurActiv.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]