Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

ЕУ представила инвестициони план за запошљавање и раст

Објављено 03.12.2014.

EU logo - ilustracijaЕвропска комисија представила је 26. новембра инвестициони план од више од 300 милијарди евра који треба да врати Европу на пут раста а њене грађане на посао. Планом је предвиђено покретање новог фонда за стратешка улагања из којег ће се у наредне три године инвестирати “тамо где је најпотребније” у секторима инфраструктуре, енергетике, образовања, иновација, али и малих и средњих предузећа. Рачуна се да ће мере из инвестиционог плана донети повећање БДП ЕУ за 300-400 милијарди евра током три године, као и више од милион нових радних места. Стручњаци и званичници кажу да у Европи има новца али да приватне инвеститоре, који због кризе поверења не улажу, треба “повезати” са атрактивним пројектима.

План је заснован на три кључне тачке а прва се односи на покретање новог фонда – Европског фонда за стратешке инвестиције (ЕФСИ) од најмање 315 милијарди евра за улагања у наредне три године, од 2015. до 2017. године.

Друга тачка плана подразумева успостављање кредибилног пројекта “мреже” кроз коју ће средства ићи, уз програм помоћи са циљем да се инвестиције усмере тамо где су најпотребније.

Трећи део плана односи се на израду амбициозне мапе пута која ће допринети да Европа постане атрактивнија за улагања захваљујући отклањању регулаторних “уских грла”.

Према процени Комисије, предложене мере у целини могле би да допринесу бруто домаћем производу (БДП) Европске уније са 330-410 милијарди евра у наредне три године и помогну да се отвори 1,3 милиона радних места.

Председник Европске комисије Жан-Клод Јункер (Jean-Claude Juncker) рекао је представљајући план да ће Европа, ако инвестира више, бити просперитетнија и да ће имати више радних места.

“Инвестициони план за који се залажемо у партнерству са Европском инвестиционом банком (ЕИБ) представља нови начин за подстицај инвестиција без прављења нових дугова. Сада је тренутак да се уложи у будућност, у кључне секторе за Европу, попут енергетике, транспорта, интернета, образовања, истраживања и иновација”, истакао је Јункер додајући да сада рачуна на Европски парламент и чланице да ураде шта је до њих, односно да прихвате план, како би нови фонд прорадио што је пре могуће.

Потпредседник Комисије Јирки Катаинен (Jyrki) задужен за запошљавање, раст, инвестиције и конкурентност појаснио је да ће нови фонд радити као мултипликатор. “Сваки евро мобилисан у Фонд донеће око 15 евра улагања којих иначе не би било”, казао је Катаинен.

Истовремено је председник ЕИБ Вернер Хојер (Werner Hoyer) оценио да је “ликвидност у Европи обимна али да нема довољно инвестиција” додајући да је ЕУ суочена са кризом поверења и да је “прави изазов поново повезати приватне инвестиције са атрактивним пројектима”.

Фонд за стратешке инвестиције

У време када су јавни ресурси оскудни а у финансијским институцијама постоји ликвидност, као и на банкарским рачунима грађана и корпорација, и све то спремно да се употреби, изазов, како је навела Комисија, представља разбијање зачараног круга мањка поверења и мањих инвестиција.

Европски фонд за стратешке инвестиције биће основан у партнерству са ЕИБ. Фонд ће бити изграђен на гаранцији од 16 милијарди евра из буџета ЕУ и пет милијарди које ће обезбедити ЕИБ. Од дела ЕУ, 8 милијарди евра гаранција доћи ће из постојећих фондова ЕУ, 3,3 милијарде из фонда Повежимо Европу, 2,7 милијарди из програма Хоризонт 2020 а две милијарде из неискоришћених фондова.

Ефекат мултипликатора за Фонд биће 1:15, према проценама базираним на искуству, што значи да ће на сваки евро јавног новца доћи 15 евра.

У фокусу улагања Фонда биће инфраструктура, посебно интернет и енергетска мрежа, као и транспортна инфраструктура у индустријским центрима, образовање, истраживања и иновације, обновљиви извори енергије и мала и средња прдузећа.

Фонд би требало да проради средином 2015. године.

Како је навела Комисија, инвестициони план ЕУ ће омогућити да средства стигну до реалне економије а биће коришћена и за подршку ризичнијих финансија за мала и средња предузећа и компаније средње капитализације широм Европе. Та средства ће омогућити компанијама да превазиђу мањак капитала.

Када је реч о уклањању препрека за инвестиције у циљу унапређења пословног окружења и финнсијских прилика, инвестициони план ће бити фокусиран на мере у финансијском сектору, попут стварања јединственог тржишта капитала са циљем да се обезбеди довољно капитала за мала и средња предузећа и дугорочне пројекте.

Комисија је позвала Европски парламент и Европски савет да потврде инвестицони план за Европу који укључује и обавезу брзог усвајања релевантних прописа.

Извор: EurActiv.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]