Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

ЕУ уз Србију у санирању последица поплава, али и у припреми превенције од будућих непогода

Објављено 10.03.2015.

prevencija-poplavaОсим помоћи у санирању последица поплава, ЕУ ће Србији пружити подршку и у превенцији и смањењу ризика од елементарних непогода, најавио је шеф Делегације ЕУ у Србији Мајкл Давенпорт на представљању националног програма за управљање ризиком. Он је оценио да постоје лекције које су сви научили током поплава прошлог лета и да је зато ЕУ направила мапу ризика од елементарних непогода, а Србија стално напредује у тој области.

Давенпорт је најавио да ће ЕУ са 14 милиона евра финансирати набавку опреме за заштиту од ванредних ситуација у Србији, а фокусираће се и на обнову насипа, дренажних система у каналима и система за испумпавање воде у неким подручјима.

„На оперативном нивоу ЕУ може да финансира и промовише заједничке превентивне акције и да превазиђе заједничке изазове на конкретан начин. Већина природних катастрофа су такве да ниједна земља не може да се избори са узроцима или последицама изоловано од суседа. Ова идеја наметнула се током катастрофалних поплава које су погодиле Србију, Босну и Хрватску у мају 2014. године и ми смо то имали у виду током моменталне реакције на поплаве подједнако кад је реч о поправљању штете и о плану за спречавање будућих катастрофа“, рекао је Давенпорт.

Он је подсетио да је као прва и најхитнија мера ЕУ упутила хуманитарну помоћ у вредности од три милиона евра најугроженијима у Босни и Србији, највише у пијаћој води, храни, хигијенским пакетима, ћебадима и душецима. Убрзо је помоћ опредељена на средњи и дужи рок, почев од првог пакета вредног 30 милиона евра из IPA фондова за 2012. који је усмерен на обнову кућа и инфраструктурних објеката као што су болнице, школе, обданишта и путеви, као и за пољопривредне и остале пословне активности у 32 најугроженије општине.

„ЕУ је са 102 милиона евра из IPA фондова до сада највећи донатор за опоравак и обнову Србије. Србија ће добити и додатних 10 милиона евра из регионалног IPA фонда за поплаве намењеног јачању превентивних мера на Сави и Дунаву“, рекао је амбасадор ЕУ у Србији.

Давенпорт је навео да је до сада ЕУ помогла изградњу 100 нових породичних кућа а до маја ће и преостала 51 бити завршена. Захваљујући фондовима ЕУ 716 оштећених кућа је обновљено и у наредних три месеца биће поправљено још 154 на којима се тренутно ради. Материјал, опрема, машине и сировине дате су за 419 микро и малих предузећа, а до маја ће још 30-ак бити враћено у посао.

ЕУ је финансирала и обнову 14 основних и средњих школа и једног обданишта што је омогућило да 11,000 деце и ученика настави образовање. До маја ће укупно 19,000 пољопривредних газдинстава добити неопходан материјал за производњу. Скоро 10,000 пољопривредних газдинстава већ је добило семе, ђубриво, саднице и храну за животиње.

Реконструисано је 11.5 километара пута између Крупња и Корените, 60.5 тона производа за контролу комараца расподељено је у 63 општине да би се спречиле инфективне болести, обновљен је систем снабдевања водом у Трстенику, истакао је Давенпорт.

„Овај велики напор наставиће се током друге половине 2015. године са додатних 72 милиона евра помоћи из IPA фондова. Ови фондови биће усмерени управо за превенцију и управљање и смањење ризика“, додао је Давенпорт.

Као земља кандидат за чланство у ЕУ, Србија је такође члан Система за рано упозоравање, а изразила је интерес да се придружи механизму цивилне заштите ЕУ, што се тренутно разматра у Генералном директорату. Од јануара 2015. Србија је део и регионалног програма за превенцију поплава, спремност и одговор, који је вредан 5.75 милиона евра а спроводи га Италија.

Извор: euinfo.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]