Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Жене у Шпанији од 21. октобра раде бесплатно

Објављено 21.10.2016.

Zarade ženaЗапослене жене у Шпанији, с обзиром да зарађују за 19,3% мање од мушкараца, од 21. октобра до краја године радиће бесплатно. Гледано према јазу између зарада жена и мушкараца, у Србији ће жене почети да раде бесплатно 23. новембра, показао је извештај лондонског Експерт маркета. Најмањи јаз између плата жена и мушкараца у Европи је у Словенији, а највећи у Босни и Херцеговини.

Узимајући у обзир просечне зараде жена у земљама као проценат зараде мушкарца, Експерт маркет је израчунао када жене широм Европе почињу да раде практично бесплатно.

И жене у Швајцарској 21. октобра почињу да раде бесплатно. Ипак је јаз између плата жена и мушкараца у тој земљи и Шпанији мањи него у Великој Британији, Немачкој и Аустрији.

Најмањи јаз између зарада жена и мушкараца међу 40 европских земаља је у Словенији а Србија је на 10. месту са разликом између „мушке“ и „женске“ плате од 11%.

Најслабије је пласирана Босна и Херцеговина, где мушкарци имају за 46% веће плате од жена, што значи да жене у тој земљи још од 15. јула раде „за џабе“.

У Словенији жене у просеку приме 96,8% плате мушкараца, тако да ће бесплатно почети да раде тек 18. децембра, а међу првих десет са малим јазом у зарадама су и Малта, Пољска, Норвешка и Италија.

Од земаља из окружења, мања разлика у платама жена и мушкараца него у Србији бележи се у Хрватској, где су плате жена мање за 7,4%, док у Македонији јаз достиже 18% а у Албанији 17,4%.

„Ово је 21. век и разлике у платама су шокантне, с обзиром на могућности за мушкарце и жене“, рекао је за портал Локал Шпанија истраживач Експерт маркета Том Вотс (Watts).

У просеку у Европи жене зарађују за 17% мање од мушкараца и то значи да Европљанке бесплатно раде од 31. октобра до краја године.

Случај Шпаније

Вотс је рекао да се у европским земљма попут Шпаније још увек размишља „на стари начин“ о женама и породици и да то утиче на послове које оне бирају и колико зарађују.

„У Шпанији постоји велики број жена које не раде пуно радно време, што утиче и на њихове плате“, објаснио је Вотс.

„Људи и даље мисле да жена остаје код куће и бави се породицом док мушкарац иде да ради и то се одражава и на разлику у платама“, додао је Вотс.

Шпанија још трпи последице тешке економске кризе и тренутно има стопу незапослености од 20%, другу по висини после Грчке. Истовремено је стопа незапослености жена 22,3%.

„Генерално у Шпанији ради више мушкараца него жена и зато те ограничене могућности могу да утичу на то колико жене зарађују“, објашњава Вотс.

Он додаје да је Шпанија испод просека ЕУ по проценту жена са средњим образовањем истичући да ће се жене у тој земљи тешко пробити до добро плаћених послова без вишег образовања.

Указујући да жене у Шпанији чешће него у другим земљама ЕУ раде у неким секторима где су плате ниже, попут малопродаје, Вотс каже да и то утиче на укупан јаз између зарада мушкараца и жена.

Истовремено је истраживање Европске комисије објављено 2015. показало да у Шпанији на управним и надзорним функцијама доминирају мушкарци. Како се наводи, међу извршним директорима је мање од 4% жена.

Поред тога, жене у Шпанији се много више од мушкараца баве кућним пословима и троше велики део времена на бригу о деци или старијим рођацима, чак и када су запослене.

Мушкарац који ради у просеку има девет сати неплаћених активности у домаћинству недељно док запослена жена на то троши 26 сати или готово четири сата дневно, показао је извештај Комисије.

Због тога су много веће шансе да жена ради са непуним радним временом. У Шпанији свака трећа жена ради пола радног времена и тек сваки десети мушкарац.

Ипак, ако је за утеху, раније ове године објављено истраживање Метроскопије (Metroscopia) показало је да 71% Шпанаца признаје да је женама теже него мушкарцима јер морају да ускладе рад и породични живот, за исти посао зарађују мање од мушкараца и ограничен им је приступ одговорним позицијама.

Извор: EurActiv.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]