Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Животни век се продужава, код жена и на 90 година до 2030.

Објављено 22.02.2017.

old-age - ilustracijaОчекивани животни век би требало да настави да се продужава у развијеним земљама и да се до 2030. код жена приближи и пређе 90 година у земљама као што су Јужна Кореја, Француска и Јапан, показала је студија која је објављена 22. фебруара у британском медицинском часопису Лансет (The Lancet). Померање границе очекиваног животног века очекује се и код мушкараца, а разлика у очекиваном животном веку међу половима ће се смањивати до 2030, навели су истраживачи. Србија је међу земљама за које се предвиђа најмање повећање животног века и код жена и код мушкараца.

„До недавно, многи истраживачи су сматрали да животни век никада неће премашити 90 година“, рекао је један од аутора студије Маџид Езати са Империјал колеџа у Лондону.

Аутори студије су, користећи 21 математички модел како би проценили како ће се развијати очекивани животни век у 35 развијених земаља, дошли до закључка да ће Јужнокорејке највероватније прве прећи старосну границу од 90 година до 2030. Тако би очекивани животни век мале Јужнокорејке рођене 2030. године требало да достигне 90,8 година, а век Францускиња и Јапанки 88,6 односно 88,4 године.

И код мушкарца ће предњачити Јужнокорејци са очекиваним животним веком од 84,1 године, испред Аустралијанаца и Швајцарца, 84 године.

Према статистичким подацима које је прошле године објавила Светска здравствена организација, три земље са највишим животним веком 2015. године биле су Јапан (86,8 година), Сингапур (86,1 година) и Шпанија (85,5 година) код жена, и Швајцарска (81,3 године), Исланд (81,2 године) и Аустралија (80,9 година) код мушкараца.

По скали из најновије студије објављеној у британском Гардијану животни век у Србији је 2010. био мало изнад 70 година за мушкарце, а очекује се да ће 2030. бити око 74 док је за жене био око 75,5 година 2010, а очекује се да ће порасти на око 78 година, 2030. године.

Србија је заједно са САД, Јапаном, Шведском и Македонијом међу земљама са најмањим очекиваним повећањем животног века и код жена и код мушкараца.

С друге стране, Јужна Кореја ће забележити највећи скок у очекиваном животном веку, тако да ће Јужнокорејке рођене 2030. доживети у просеку 90,8 година,што је 6,6 година више него оне рођене 2010.

Друге земље такође су напредовале, као што је Словенија која у истом периоду очекује се продужење животног века за додатних 4,7 година код жена и 6,4 година код мушкараца.

Студија показује да се ситуација неће променити до 2030. године у Сједињеним Америчким Државама где је животни век већ нижи него у већини развијених земаља. Очекује се да ће порасти са 81,2 године 2010. за жене на 83,3 године 2030, а за мушкарце са 76,5 година на 79,5 година. Слични подаци наводе се за земље као што су Хрватска или Мексико, наводи студија.

Истраживачи као разлог за слабији раст наводе велике неједнакости, недосатак универзалног здравственог система, високе стопе смртности деце и мајки, високу стопу убистава и и посебно високу гојазност.

Јужна Кореја се труди да побољша приступ лекарској нези и да промовише бољу исхрану код деце и тинејџера. Та земља такође има мање гојазних, и стопу пушача међу женама знатно нижу нег у другим развијеним земљама, наводе истраживачи.

Када је реч о разлици у животном веку мушкараца и жена који иде од 3,9 година на Новом Зеланду на 8,5 година у Пољској 2010. године, та разлика би требало да се смањи у свим земљама до 2030.

То неће бити случај у Мексику где би животни век жена требало да се продужи у односу на мушкарце, као и у Чилеу, Француској и Грчкој у којим ће једнако повећавати очекивани животни век мушкара и жена.

„Мушкарци традиционално воде мање здрав начин живота и због тога имају и краћи животни век. Они су више пушили и пили и били су често жртве несрећа или убистава. Али начин живота жена и мушкараца су све сличнији па се смањују разлике и у животном веку“, рекао је професор Езати.

Извор: АФП, Гардијан; преузето са www.euractiv.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]