Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Национално такмичење ученичких компанија: ариљски средњошколци представљаће Србију у Швајцарској

Објављено 19.05.2016.

pobednicka ekipaУченичка компанија „Плантагенет” из Средње школе „Свети Ахилије“ у Ариљу освојила је прво место на Националном такмичењу најбољих ученичких компанија одржаном у Београду 16. и 17. маја. Ови ученици се у оквиру своје компаније баве производњом еколошких комплета за кућно узгајање биља, а у јулу ће представљати Србију на европском такмичењу ученичких компанија у Швајцарској на коме ће учествовати средњошколци из 35 земаља.

Друго место освојила је ученичка компанија „Organic” (Економска школа, Ниш) са специфичним производима органског порекла, док је треће место припало ученицима из компаније „Зврк” (Саобраћајно-техничка школа, Београд) који производе еколошке играчке од рестлова дрвета. Специјална ТелеГроуп награда за најбољу примену информационо-комуникационих технологија отишла је у руке ученика из компаније „ErgoBook(Гимназија „Бора Станковић“, Ниш) који се баве израдом ергономских постоља за књиге.

prezentacije kompanijaДвадесет најбољих тимова из средњих школа широм Србије представило је у понедељак производе и услуге својих компанија у оквиру продајног сајма у тржном центру Делта Сити, док су у уторак у Клубу посланика презентовали публици и жирију бизнис планове. Ученици који су „запослени” у овим компанијама током школске године стичу знања о тржишној економији и предузетништву кроз програме „Достигнућа младих” и своју компанију воде од оснивања до израде компанијског извештаја и затварања компаније. Програм Ученичка компанија део је пројекта Владе Републике Србије „Година предузетништва 2016“ који спроводи Министарство привреде.

Церемонију доделе награда отворили су Марко Чадеж, председник Привредне коморе Србије, и Снежана Клашња, помоћница министра омладине и спорта, а говорили су многобројни партнери у реализацији програма предузетничког образовања.

publika„Сосијете женерал банка активно подржава пројекте који промовишу предузетнички дух младих, који на овај начин имају прилику да прикажу своје професионалне вештине и вођења бизниса који ће, надамо се, из оквира ученичких прерасти у компаније позициониране на тржишту. Овакви пројекти омогућиће ученицима да сами одговоре на захтеве тржишта и да сами стварају пословне прилике, уместо да чекају на њих“, изјавила је Биљана Пешић, чланица жирија који је оцењивао ученичке компаније и директорке продаје за мала и средња предузећа и предузетнике Сосијете женерал банке.

Поред награда за најбољу ученичку компанију, додељене су и награде Предузетникус за најбољег наставника године (Биљана Васић, Фармацеутско-физиотерапеутска школа, Београд) и најбољег пословног волонтера године (Бранка Радојичић, AXA Осигурање).

sajamТакмичење је реализовала организација Достигнућа младих у Србији уз финансијску помоћ Министарства привреде, Societe Geneрале банке, компанија TeleGroup и Buck, Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва, тржног центра Делта Сити и Немачке организације за међународну сарадњу.

Достигнућа младих у Србији је невладина организација која већ 11 година спроводи образовне програме из области предузетништва у школама широм Србије и једна је од 123 националне организације у оквиру глобалне мреже Junior Achievement Worldwide која постоји од 1919. године.

Извор: Достигнућа младих у Србији

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]