Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Запошљавање: квартални преглед истиче стално унапређење стопе активности у ЕУ

Објављено 26.05.2016.

construction_ilustracijaСпор, али конзистентан опоравак привреде ЕУ наставља се, праћен постепеним порастом стопе запослености и постепеним падом стопе незапослености.

Овакав развој ситуације одражава економски раст и пораст запослености у највећем броју држава чланица, иако за поједине државе чланице опоравак привреде и тржишта рада није био подједнако изражен. Ради бољег разумевања постепеног опоравка тржишта рада, ново издање публикације Запосленост и социјална ситуацијау ЕУ – квартални преглед за пролеће 2016. године бави се развојем стопа активности (или учешћа на тржишту рада) различитих старосних група.

За разлику од САД, стопа активности у ЕУ (запослена лица и лица која траже посао) непрестано расте од 2008. године, што је тренд који је опстао и током скорашње озбиљне кризе.

  • Стопа активности у групи од 15-64 година старости износила је 72,8% укупног становништва у тој групи током трећег квартала 2015. године. Овај пораст углавном је узрокован повећањем стопа активности старијих старосних група, првенствено у групи 55-64 година.
  • Стопа активности лица у групи 55-59 година сада се приближава општој стопи активности у групи 15-64 година (радно способан узраст).
  • Стопа активности лица у групи 60-64 година такође је порасла и сада је веома близу стопи активности младих старости 15-24 године, по први пут у више деценија.

Ово је важан тренд у светлу старења становништва. Међутим, стопе активности у значајној мери варирају међу државама чланицама, од испод 65% у Италији, до преко 80% у Шведској. Стопа запослености сада се вратила на нивое пре кризе, али са много ширим јазом међу земљама, од 55% у Грчкој до 80% у Естонији, Немачкој и Шведској. Незапосленост је наставила да се смањује, са 4,9 милиона мање незапослених од вршне вредности у априлу 2013. године, али је скоро 5 милиона лица више незапослено у фебруару 2016. године него у марту 2008. године.

Квартални преглед такође показује да стопа сталних запослења и запослења са пуним радним временом наставља да расте, али споријим ритмом него 2014. године. Финансијска ситуација домаћинстава у ЕУ наставља да се унапређује, са више расположивих прихода у скоро свих државама чланицама; међутим, финансијски проблеми остају изражени за домаћинства са нижим примањима.

Комесар за запошљавање, социјална питања, вештине и мобилност у раду Маријана Тисен коментарисала је: „Пораст стопе активности, првенствено за старије старосне групе, охрабрујући је знак у светлу старења становништва Европе. Међутим, морамо да осигурамо да се тај све већи број људи који су вољни да раде ваљано интегришу на наша тржишта рада. Вештине су од кључне важности за то. Нова Агенда за вештине за Европу која ће бити представљена током наредних недеља требало би да обезбеди важан допринос трансформацији виших стопа активности у већи број квалитетних радних места“.

Извор: ec.europa.eu

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]