Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Захваљујући ЕУ пројекту добили први посао у струци

Објављено 08.04.2016.

robert-capoПројекат „ЕУ Помоћ теже запошљивим групама помаже незапосленима да унапреде знање и вештине за активно тражење посла и да на тај начин постану конкурентнији на тржишту рада. Циљ је смањење незапослености, са посебним фокусом на теже запошљиве гупе. Пројекат финансира ЕУ са 6,5 милиона евра, а суфинансира Национална служба за запошљавање (НСЗ) са 3,5 милиона евра. Додатних 1,2 милиона евра ЕУ улаже у техничку помоћ имплементацији пројекта.

Важна компонента пројекта је програм приправника који је фокусиран на рурална подручја и помаже незапосленима из тих категорија да пронађу место на тржишту рада.

Један од примера успешне примене пројекта је у Српском Итебеју, банатском месту од две и по хиљаде становника где је у земљиорадничкој задрузи „Мркшићеви салаши своје прво запослење у струци пронашло четворо младих људи.

Један од њих је Роберт Чапо који је завршио средњу школу 2005. али никада није радио у струци. „Захваљујући програму приправника Националне службе за запошљавање добио сам посао у ‘Мркшићевим салашима’ као радник на одржавању у погону пекара. Уговор сам потписао на шест месеци, а пошто сам веома задовољан условима рада надам се да ћу остати да радим на салашима и по истеку приправничког уговора“, каже Роберт.

Директор Националне службе за запошљавање (НСЗ) Зоран Мартиновић каже да је циљ програма да се око 450 људи по завршетку школовања запосли кроз програм приправника, који се финансира средствима ЕУ.

„Сваком ко буде запослен кроз програм приправника финансираћемо са око 250 евра месечно, што укључује зараду и одговарајуће порезе и доприносе. У зависности од стручне спреме програм ће трајати од 6 до 12 месеци, а намењен је незапосленима који имају пребивалиште у руралним подручјима и послодавцима који су регистровани у тим областима“, објашњава Мартиновић.

На „Мркшићевим салашима“ прво запослење добила је и Ирена Кордин, која је, као вртларски техничар запослена да уређује и оплемењује простор око објеката ове земљорадничке задруге. „Пресрећна сам што сам после неколико година рада на разним пословима ван струке, коначно добила могућност да радим оно за шта сам се школовала и што волим да радим. Сада уживам на послу, презадовољна сам и надам се да ће ми после истека уговора о приправништву понудити уговор о раду“ прича нам Ирена своје искуство.

„Мркшићеви салаши“ су само једна од фирми која је са НСЗ потписала уговор о запошљавању приправника. Како каже комерцијални директор ове земљорадничке задруге Милена Ћосовић њихова дугогодишња успешна сарадња са НСЗ ове године је ојачана и кроз програм приправништва у оквиру кога су потписана 4 уговора о запошљавању и то књиговође, администратора базе података, вртлара и радника на одржавању машина.

„Наш циљ је да младима из Српског Итебеја омогућимо да овде добију и први посао. Али овај програм представља велику помоћ и за нас предузетнике, што показује да неко води рачуна и о домаћим инвеститорима“, закључује Милена Ћосовић.

Осим програма приправника до краја овог ЕУ пројекта биће фанансирани и каравани за запошљавање, отварање нових Клубова за тражење посла, Центара за информисање и професионално саветовање и Самоуслужних радних станица, као и обуке за потребе тржишта рада за  лица са евиденције Националне службе за запошљавање.

Извор: europa.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]