Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

За достојанственији живот старијих на смештају у установама социјалне заштите

Објављено 14.04.2014.

За достојанственији живот старијих на смештају у установама социјалне заштитеВише од 70 стручњака из државних институција, установа за смештај одраслих и старијих и представника организација цивилног друштва (ОЦД) које раде са старима или за старе сумирали су 10. априла на Завршној конференцији у Београду резултате једногодишњих активности на реализацији Пројекта, који је имао за циљ да допринесе јачању улоге цивилног друштва у промовисању и заштити људских права старијих који се налазе на смештају у установама социјалне заштите.

Учесници су постигли консензус око препорука за доносиоце одлука на националном нивоу, кроз које треба да се ревидира законски оквир тако што ће се уклонити недостаци који ометају пуно поштовање људских права старијих који се налазе на смештају у установама.

Министарство рада, запошљавања и социјалне политике треба да направи измене и допуне Закона о социјалној заштити на начин да се регулише да се за старије оснивају установе домског смештаја које покривају само ову циљну групу. По важећем Закону, у домове се заједно смештају одрасла лица узраста од 26 до 65 и лица са 65 и више година. Овим се ионако мали капацитети домског смештаја старијих додатно смањују.

Неопходно је извршти измене и допуне Правилника о ближим условима и стандардима за пружање услуга социјалне заштите на начин да буде јасно читљив и лако употребљив од стране свих заинтересованих. Правилник треба и допунити новим поглављем о Стандардима права корисника у установама за смештај као и о стандардима квалитета услуга у њима.

За достојанственији живот старијих на смештају у установама социјалне заштитеТакође је неопходно да се ојачају механизми контроле рада установа за смештај корисника на начин да успостави и независни систем контроле квалитета пружања услуга и заштите људских права корисника од стране експерата или експертских организација које се баве људским правима конкретне циљне групе, како би се значајно унапредиле гаранције заштите њихових права.

Важно је и да Републички фонд за здравствено осигурање учини новчано доступнијим антидементне лекове старијима у потреби и да прошири индикације за прописивање пелена за одрасле на терет Фонда на начин да и дементни пацијенти могу да их добију.

Унапређењем нормативног оквира и јачањем механизма контроле држава испуњава своје међународно преузете обавезе и доказује социјалну одговорност у односу на своје најстарије суграђане који имају потребе да живе у установама домског смештаја.

Ове препоруке су подржали и представници 62 ОЦД из Србије.

На Конференцији је указано и на значај убрзанијег развоја услуга у заједници намењених старијима, како би се превенирао смештај у дом старијих људи који то не желе.

Једногодишњи Пројекат „За достојанственији живот старијих на резиденцијалном смештају у Србији“ који се завршава 30. априла 2014.године, Амитy реализује у партнерству са Аутономним женским центром из Београда и у сарадњи са Тимом за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије (SIPRU), а уз финансијску подршку Делегације Европске уније у Републици Србији.

Извор: www.amity-yu.org

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]