Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

За мала и средња предузећа у Србији још 200 милиона евра кредита из COSME програма

Објављено 19.05.2017.

cosme evropska komisijaУ Влади Србије су 11. маја потписана два нова уговора о коришћењу европског COSME програма за конкурентност малих и средњих предузећа, чиме ће се обезбедити директне гаранције банкама да подрже око 4.600 малих и средњих предузећа у Србији са 200 милиона евра кредита. Уговори су склопљени са Уникредит банком и Банком Intesa која је била прва банка која се укључила у тај програм и преко које је додељено кредита у вредности од 60 милиона евра.

Уговор су потписали извршни директор Европског инвестиционог фонда Пјер Луиђи Ђилиберт (Pier Luigi Gilibert), председница Извршног одбора Банке Intesa Драгиња Ђурић и председница Извршног одбора Уникредит банк Србија ад Чила Ихас (Csilla Ihász).

Министар привреде Горан Кнежевић, који је присуствовао потписивању уговора, изјавио је да Србија, као и Европа свој највећи потенцијал и снагу црпи из малих и средњих предузећа, која чине 98% привредних субјеката у Србији и доприносе са више од 50% у БДП Србије.

„МСП сектор запошљава две трећине запослених у нефинансијском сектору“, рекао је Кнежевић.

Ове године, како је додао, Влада Србије је обезбедила 34 пројекта финансијске и нефинансијсе подршке, у укупном износу од 18,2 милијарде динара, до чега је 7,6 милијарди бесповратно.

Према његовим речима, досадашња подршка у Години предузетништва донела је повећање профита од око 70% у МСП и 30.000 нових радних места, због чега је и проглашена деценија предузетништва.

Он је истакао да је COSME програм веома значајан за Србију јер је кроз овај инструмент обезбеђено још више нових, повољних финансирања за мала и средња предузећа.

„Ми имамо мала и средња предузећа која су спремна да подигну сва средства пошто су већ повукли 60 милиона евра повољних кредита након првог уговора”, рекао је он и додао да су и српске банке спремне да уђу у озбиљне аранжмане са светским финансијским институцијама.

Европска комесарка за унутрашње тржиште, индустрију, предузетништво и мала и средња предузећа Елжбијета Бјенковска (Elżbieta Bieńkowska) која је на позив министра привреде борави у посети Србији, изразила је задовљство због потписивања ових уговора.

Мала и средња преузећа у Србији ће сада, како је додала моћи да искористе средства из COSME програма, што показује одлучност ЕУ да допре до малих предузећа широм Европе у циљу отварања радних места.

„Србија је веома важна земља за мене лично и за целу Европску комисију“, рекла је она и додала да Србија има пријатеље у Бриселу и да су спремни да помогну.

Председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж истакао је да мала и средња предузећа овим уговором добијају снажну финансијску инфузију за јачање конкурентности, раст и развој и отварање нових радних места. Истакао је да ће ПКС наставити да подржава компаније и да им помаже у коришћењу средстава из ЕУ.

Уговор који је потписан са Уникредит банком Србија омогућиће ново кредитирање у износу до 100 милиона евра, средства ће бити пласирана у наредне три године, за око 2.400 МСП.

Анекс уговора са Банком Интеза ће омогућити банци да подржи још 2.200 малих и средњих предузећа, са додатних 100 милиона евра, након успешне реализације 60 милиона евра кредита у оквиру уговора из децембра 2016.

Споразум Европске уније и Србије којим је обезбеђено учешће Србије у Програму за конкурентност малих и средњих предузећа COSME, потписан је у Бриселу 10. новембра 2015. године.

Тиме је успостављена могућност финансирања активности које имају за циљ подизање конкурентности привреде кроз подршку малим и средњим предузећима у Србији у фазама оснивања, раста и развоја.

Потписивањем споразума Србија је постала седма земља изван Европске уније, која може да користи средства из COSME програма, поред Црне Горе, Македоније, Албаније, Молдавије, Јерменије и Турске.

Извор: Бета, преузето са www.euractiv.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]